Χουλιαράκης: Το πρόγραμμα της ΝΔ δεν βγαίνει χωρίς περικοπές

Το κόστος της εναλλακτικής πρότασης της ΝΔ, αν ήταν κυβέρνηση σήμερα, φθάνει τα 4 δισ. ευρώ, υπογράμμισε, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού επισημαίνοντας ότι η ισόποση μείωση φόρων και πρωτογενών δημόσιων δαπανών είναι αναξιόπιστη και δεν μπορεί να γίνει.

Όπως ανέφερε αναλυτικά κατά την τοποθέτησή του, επί του προσχεδίου του Προϋπολογισμού, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, η ΝΔ προτείνει:

– την μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, κάτι που θα κοστίσει 800 εκατ. ευρώ,
– την μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 29%, ένα πραγματικά υψηλό ποσοστό, στο 24% και σε δεύτερο χρόνο στο 20%, με κόστος 1,1 δισ. ευρώ,
– την μείωση φόρου μερισμάτων από το 15% στο 5%, κόστος 140 εκατ. ευρώ,
– την μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α. από 24% στο 22% και από 13% στο 11%, κόστος 1,1 δις ευρώ,
– την μείωση των φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα με εισαγωγικό συντελεστή το 9%, με εκτιμώμενο κόστος 830 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά την κυβέρνηση ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, τόνισε,  ότι δεν λειτουργεί “εν κενώ“, ενώ αναγνώρισε την πραγματικά μεγάλη φορολογική επιβάρυνση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.  Ωστόσο, πρόσθεσε ότι  η κυβέρνηση έχει λάβει αντισταθμιστικά μέτρα.

Η κυβέρνηση, τόνισε ο Γιώργος Χουλιαράκης, πρέπει να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για να ανακτήσει η χώρα την αξιοπιστία της και να βγει μια ώρα νωρίτερα από το πρόγραμμα.

Χατζηδάκης: Σε δυο φάσεις οι προτάσεις της ΝΔ

Παίρνοντας τον λόγο ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, είπε ότι οι προτάσεις του κόμματός του, για την μείωση των φόρων και των δαπανών, είναι σε δύο φάσεις: Στην πρώτη φάση έχουμε μια ισόποση μείωση φόρων και δαπανών 1,5 δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και 2 δισ. ευρώ τη διετία.

Προσέθεσε δε, ότι η ΝΔ θα εφαρμόσει τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, που εφαρμόστηκαν, στην Ιρλανδία και στην Κύπρο, που ήταν σε μνημόνιο.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Ανδρέας Μαραθιάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος