Οι χιονοπτώσεις έπληξαν την ελληνική μεταποίηση τον Ιανουάριο

Οι Ελληνες κατασκευαστές δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα τον Ιανουάριο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν και είχαν ως αποτέλεσμα την σημαντική μείωση τόσο της παραγωγής όσο και των νέων παραγγελιών σύμφωνα με ανακοίνωση της Markit.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers Index – PMI) –ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– υποχώρησε στις 46.6 μονάδες τον Ιανουάριο από τις 49,3 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2016.

Η τιμή του δείκτη τον Ιανουάριο είναι η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί τους τελευταίους 16 μήνες και η ασθενέστερη σε σύγκριση με την επί μακρόν καταγραμμένη μέση τιμή στην ιστορία της έρευνας, δηλαδή τις 49.4 μονάδες.

Πάντως, οι επιχειρήσεις παρέμειναν αισιόδοξες ως προς τις προοπτικές του επιπέδου παραγωγής τους το επόμενο 12μηνο. Παρ’ όλα αυτά, τα επίπεδα αισιοδοξίας ήταν τα χαμηλότερα που έχουν καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2015.

Ο Samuel Agass, οικονομολόγος της IHS Markit, ο οποίος καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI είπε:

«Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες στο ξεκίνημα του 2017 επηρέασαν έντονα την απόδοση των Ελλήνων κατασκευαστών, καθώς η υγεία του τομέα επιδεινώθηκε με τον δριμύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2015. Οι απροσδόκητα πυκνές χιονοπτώσεις επηρέασαν αρνητικά τα επίπεδα παραγωγής, τα οποία συρρικνώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα 16 μηνών. Εν τω μεταξύ, έχοντας να αντιμετωπίσουν τον περιορισμένο όγκο νέων εργασιών, οι εταιρείες εξακολούθησαν να μειώνουν τα επίπεδα αδιεκπεραίωτων εργασιών, πραγματοποιώντας, κατά συνέπεια, περαιτέρω περικοπές στις θέσεις εργασίας στην προσπάθειά τους να βρουν τρόπους μείωσης του κόστους.

Συμπληρώνοντας την τρέχουσα εικόνα δυσοίωνων συνθηκών για τους παραγωγούς αγαθών, τα τελευταία στοιχεία της έρευνας για τον δείκτη PMI υπέδειξαν επίσης τον εντονότερο ρυθμό αύξησης του κόστους που έχει καταγραφεί σε διάστημα 70 μηνών. Δεδομένου ότι οι ανταγωνιστικές πιέσεις αποτρέπουν τις εταιρείες να αυξήσουν τις τιμές πώλησης, τα περιθώρια λειτουργικού κέρδους στενεύουν και κατά συνέπεια οι εταιρείες αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης της επιβάρυνσης κόστους μέσα στους επόμενους μήνες».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος