Χαρίτσης: H ΕΤΕπ θα αυξήσει την χρηματοδότηση επενδύσεων το 2017

Τη δέσμευση μεγαλύτερης συμμετοχής και στήριξης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προς τη χώρα μας, έλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της, τράπεζας Βέρνερ Χόϊερ.

Συγκεκριμένα, την έδρα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο Λουξεμβούργο, επισκέφτηκαν χθες και σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Παναγιώτης Κορκολής.

Οι κύριοι Χαρίτσης και Κορκολής συζήτησαν σε θερμό κλίμα, με τον πρόεδρο της Τράπεζας Β. Χόϊερ και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου (EIF) Πιερ Λουίτζι Ζιλμπέρ, για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτές διανοίγονται μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους θεσμούς και παρουσίασαν αναλυτικά τις νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησαν τη μεγαλύτερη συμμετοχή και στήριξη της ΕΤΕπ για την υλοποίηση τους, αίτημα που έτυχε θετικής ανταπόκρισης από την ηγεσία της τράπεζας.

Σε δήλωσή του ο Αλέξης Χαρίτσης αναφέρει: «Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στέκεται ουσιαστικός αρωγός στις προσπάθειες που καταβάλλουμε εδώ και δύο χρόνια για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και την υλοποίηση όλων εκείνων των επενδύσεων που είναι απαραίτητες για να εισέλθει η ελληνική οικονομία σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης. Η συνεργασία αυτή έχει ήδη αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα: το 2016 συνάψαμε με την Τράπεζα συμφωνίες ύψους 2,4 δισ. ευρώ (ποσό-ρεκόρ για την τελευταία πενταετία), από τα οποία περισσότερα από 1,4 δισ. ευρώ ήδη διοχετεύτηκαν στην πραγματική οικονομία».

«Το ποσό αυτό», επισημαίνει, «αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά το 2017, εξασφαλίζοντας έτσι νέα κεφάλαια που θα χρηματοδοτήσουν κρίσιμες υποδομές σε όλη τη χώρα, μέσα και από το νέο Ταμείο Υποδομών που ετοιμάζουμε με τη στήριξη της ΕΤΕπ, όπως η γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, αναπτυξιακά έργα στους δήμους και στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις δημιουργώντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Θα στηρίξουν επίσης την εξαγωγική δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων, προσφέροντας τις απαραίτητες εγγυήσεις, με ξεχωριστό πρόγραμμα (Trade Finance Facility), ύψους 400 εκ. ευρώ».

«Παρουσιάσαμε συγκεκριμένες, ώριμες προτάσεις που αποτελούν το αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς που έγινε στο υπουργείο μας όλο το προηγούμενο διάστημα. Συμφωνήθηκε με τα στελέχη της τράπεζας ότι οι προτάσεις αυτές αποτελούν μια πολύ καλή βάση για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας και μεγαλύτερη συμμετοχή της ΕΤΕπ στη χώρα μας το επόμενο διάστημα, με επιπλέον κεφάλαια», καταλήγει ο κ. Χαρίτσης στη δήλωσή του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος