Αύξηση κατώτατου μισθού: Φοροτεχνικός εξηγεί ποια επιδόματα και παροχές συμπαρασύρει

Η απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού που αναμένεται να ληφθεί αύριο από το υπουργικό συμβούλιο αφορά περίπου 600.000 εργαζόμενους, μισθωτούς και αμειβόμενους με ημερομίσθιο, είπε στο ΕΡΤNEWS η φοροτεχνικός Αθανασία Στολάκη.

Η αύξηση που θα ανακοινωθεί αναμένεται να κυμανθεί ανάμεσα στο 5% και στο 6%, οπότε αυτό θα μας οδηγήσει σε έναν κατώτατο μισθό ύψους 820 με 830 ευρώ μικτά.

Η αύξηση αυτή επηρεάζει και τις τριετίες, που θα αυξηθούν ανάλογα, δηλαδή το επίδομα προϋπηρεσίας που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και επηρεάζει και μια σειρά από παροχές και επιδόματα που συνδέονται, που η βάση υπολογισμού τους είναι ο κατώτατος μισθός.

Έτσι λοιπόν έχουμε:

  • την ειδική παροχή της μητρότητας που δίνεται από τον ΟΑΕΔ,
  • το επίδομα της γονικής άδειας,
  • το επίδομα ανεργίας,
  • το ειδικό βοήθημα ανεργίας μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης,
  • το επίδομα της τρίμηνης παραμονής στα μητρώα των ανέργων,
  • καθώς και μια σειρά από ειδικά εποχικά βοηθήματα τα οποία συνδέονται με τον τουρισμό και τον επισιτισμό.
  • Επίσης, να θυμίσουμε ότι εφόσον η έναρξη του κατώτατου μισθού θα είναι 1η Απριλίου και το δώρο Πάσχα θα υπολογιστεί βάσει του κατώτατου μισθού.

Έρχεται κι ο ΕΝΦΙΑ

Αναφερόμενη στον ΕΝΦΙΑ είπε ότι αναμένεται να ανακοινωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, κι ότι αυτό που αλλάζει είναι ο αριθμός των δόσεων.

  • Σε 11 αυξάνονται οι δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ, με την πρώτη δόση να πληρώνεται στις 30 Απριλίου και την τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου του 2025.

Για όποιον αποφασίσει να εξοφλήσει τον ΕΝΦΙΑ εφάπαξ δεν θα υπάρχει έκπτωση, αντίστοιχη δηλαδή που βλέπουμε στις φορολογικές στις δηλώσεις του φόρου εισοδήματος.

Για όσους δεν μεταβλήθηκε η ακίνητη περιουσία, η οικονομική τους κατάσταση αλλά και η οικογενειακή τους κατάσταση, θα πληρώσουν τον ίδιο ΕΝΦΙΑ, δεν θα δουν μεταβολές, ενώ υψηλότερος θα είναι ο ΕΝΦΙΑ για όσους απέκτησαν ακίνητο μέσα στο 2023.

Μειωμένος θα είναι ο ΕΝΦΙΑ για όσους πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα ή μείωσαν τα τετραγωνικά τους βάσει καινούργιων διορθώσεων στο Ε9 για όσους πούλησαν το ακίνητο τους.

Επίσης για όσους ασφάλισαν το ακίνητό τους έναντι φυσικών καταστροφών, πλημμύρα, σεισμό, ή φωτιά, όπου εδώ μπορεί η μείωση να φτάσει το 10%.

Υπολογίζεται ότι είναι περίπου 300.000 αυτοί που θα λάβουν την έκπτωση του 10%, είπε.

  • Υπενθύμισε ότι οι περιοχές που απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ είναι οι περιοχές που από 1η Ιουλίου του 2023 έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω φυσικών καταστροφών και τα κτίσματα ή τα κτίρια έχουν χαρακτηριστεί ως ετοιμόρροπα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος