Αξιολόγηση – διευθέτηση χρέους στην ατζέντα Τσακαλώτου – Συμμετοχή ΔΝΤ χωρίς κεφάλαια βλέπει το Reuters (video)

Κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης, το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης σε σύντομο διάστημα και η διευθέτηση του ελληνικού χρέους, θέματα που κυριαρχούν στις επαφές υψηλού επιπέδου που έχει ο ΥΠΟΙΚ στη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην Ουάσιγκτον. Επιφυλακτικός για πλήρη συμφωνία στα προαπαιτούμενα εμφανίζεται ο Β. Σόιμπλε

Ηδη, στις συναντήσεις του κ.Τσακαλώτου υπήρξε συμφωνία για την ανάγκη να ολοκληρωθεί γρήγορα η 2η αξιολόγηση, που ξεκινά την επόμενη Δευτέρα, με ελληνικές πηγές να διαβεβαιώνουν ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δεσμεύτηκε να μην βάλει στο τραπέζι επιπλέον θέματα από όσα έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Ο ίδιος ο Β. Σόιμπλε εμφανίστηκε επιφυλακτικός για την κατά το 100% συμφωνία για τα προαπαιτούμενα.

Την ίδια ώρα πάντως, παραμένει το χάσμα για το μείζον θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, καθώς η πίεση της αμερικανικής πλευράς και του ΔΝΤ για τη λήψη μέτρων ουσιαστικής ελάφρυνσης από τους ευρωπαίους, προσκρούει κυρίως στο Βερολίνο, το οποίο θεωρεί ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μόνο προβλήματα ανταγωνιστικότητας.

Το Reuters “βλέπει” ειδικό καθεστώς στην συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, καθώς η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δηλώνει ότι οι κανόνες του Ταμείου δεν αλλάζουν εύκολα. Σύμφωνα με το Reuters, το Ταμείο δεν θα είναι επίσημος δανειστής αλλά θα συμμετάσχει ως σύμβουλος με αυξημένες αρμοδιότητες, ώστε να μπορέσει να λυθεί ο γόρδιος δεσμός της διαφοράς απόψεων για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ ξεκαθάρισε ότι χρειάζεται μία συμφωνία για το χρέος για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ διευκρίνισε ότι δεν θα ζητήσει περισσότερα μέτρα αν οι ευρωπαίοι συμφωνήσουν σε μείωση των μεσοπρόθεσμων πρωτογενών πλεονασμάτων στο 1,5% του ΑΕΠ, κάτι για το οποίο πιέζει και η Αθήνα.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, ο κ.Τσακαλώτος τονίζει ότι η στάση του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε είναι αντιφατική, καθώς από τη μία απαιτεί να παραμείνει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα, και από την άλλη δεν αποδέχεται την αναγκαιότητα ρύθμισης του χρέους. Σχολίασε μάλιστα, πως ο γερμανός ΥΠΟΙΚ πρέπει να κάνει μία παραχώρηση, εκτιμώντας ότι βαθιά μέσα του το καταλαβαίνει αυτό. Ο κ. Τσακαλώτος είπε πως μετέφερε αυτό το μήνυμα στον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την ετήσια συνεδρίαση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.

Εν τω μεταξύ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται αύριο το πρωί το EuroWorking Group και στη συνέχεια το Γιούρογκρουπ, με πηγές της ευρωζώνης να επιβεβαιώνουν ότι είναι πιθανή η έγκριση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος