Να μειωθεί ο μεσοπρόθεσμος στόχος για τα πλεονάσματα, ώστε να μπορέσει η ελληνική οικονομία να αναπνεύσει, ζητά από τους δανειστές το οικονομικό επιτελείο.
Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, ξεκαθάρισε μεν ότι δεν αμφισβητείται η υποχρέωση της χώρας μας για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του προγράμματος, αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει μία πιο ήπια δημοσιονομική προσαρμογή στη συνέχεια. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει ένας ενδιαφέρον διάλογος με τον εκπρόσωπο του ESM.
Εν τω μεταξύ, μεγάλη παραμένει η απόσταση ανάμεσα στους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ, σε ότι αφορά στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ τάχθηκε υπέρ μιας σταδιακής και απόλυτα ελεγχόμενης ελάφρυνσης με κριτήριο την πορεία των μεταρρυθμίσεων, ενώ η Ντέλια Βελκουλέσκου ζήτησε ριζικές και άμεσες αποφάσεις.
Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των θεσμών, με τους οποίους συζήτησε τον οδικό χάρτη μέχρι τη δεύτερη αξιολόγηση τον Οκτώβριο και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για το επόμενο τρίμηνο.
Ίσως το πιο δύσκολο από όλα τα προαπαιτούμενα, είναι οι αλλαγές στην αγορά εργασίας, με την κυβέρνηση να δηλώνει αντίθετη σε οποιαδήποτε συζήτηση για επώδυνες ανατροπές σε θεμελιώδη κεκτημένα δικαιώματα.
Άρση των capital controls, μόλις αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς τις τράπεζες, προανήγγειλε η Λούκα Κατσέλη. Η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών ανέφερε ακόμα ότι κλειδί για την αποδέσμευση πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία, είναι η αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος