Η Ελλάδα έχασε σχεδόν 5 δισ. ευρώ που θα μπορούσε να είχε εισπράξει από τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) το 2014 καθώς συνέλεξε 12,67 δισ. ευρώ έναντι 17,6 δισ. που θα μπορούσε να βάλλει στα κρατικά ταμεία σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το έλλειμμα ΦΠΑ, όπως αποκαλείται, είχε ανέλθει σε 6,3 δισ. ευρώ ή 34% το 2013 έναντι 4,926 δισ. ή 28% το 2014, εμφανίζοντας βελτίωση το 2014. Παρ’ όλα αυτά ήταν το πέμπτο χειρότερο στην ΕΕ των 28 κρατών-μελών. Δεν είναι γνωστό πως εξελίχθηκε το έλλειμμα ΦΠΑ το 2015.
Στην Ευρωπαϊκή ¨Ενωση, η απώλεια εσόδων από τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ)έφθασε το ποσό των 159,5 δισ. ευρώ, αναδεικνύοντας μια μεγάλη διαφορά μεταξύ των προσδοκώμενων και των πραγματικών εσόδων. Πάντως, το έλλειμμα ΦΠΑ του 2014 μειώθηκε κατά 2,5 δισ. ευρώ.
Η Ρουμανία είναι πρωταθλήτρια στο ποσοστό εσόδων από ΦΠΑ που δεν εισπράχθηκε με 37,9% και η Σουηδία το μικρότερο με 1,2%. Σε απόλυτα νούμερα, η Ιταλία είχε το μεγαλύτερο έλλειμμα ΦΠΑ με 36,9 δισ. ευρώ και το Λουξεμβούργο το χαμηλότερο με 147 εκ. ευρώ.
Ο αρμόδιος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε σχετικά. “Τα κράτη μέλη χάνουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από μη εισπραχθέντα έσοδα ΦΠΑ. Αυτό είναι απαράδεκτο. Το ισχύον καθεστώς είναι εξαιρετικά ανεπαρκές για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της απάτης και των λανθασμένων υπολογισμών στον τομέα του ΦΠΑ, και είναι σαφές ότι οι αριθμοί δεν πρόκειται να βελτιωθούν από μόνοι τους.Τα κράτη-μέλη πρέπει να συμφωνήσουν γρήγορα στην καθιέρωση ενός οριστικού συστήματος ΦΠΑ στην ΕΕ που θα είναι θωρακισμένο έναντι της απάτης, όπως πρότεινε η Επιτροπή στις αρχές του τρέχοντος έτους…”
Πτωχευμένες εταιρίες – Πλούσιοι ιδιοκτήτες
Στο μικροσκόπιο μπαίνουν μετά από εντολή του οικονομικού εισαγγελέα περίπου 100 κόκκινα και οριστικά μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια. Έκαστο ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ και όλα μαζί τα 3 δισ. Το κέντρο λέγχου μεγάλου πλούτου θα χτενίσει κινήσεις λογαριασμών, καταθέσεις και εμβάσματα ύποπτων φοροδιαφυγής που έγιναν από το 2000 έως το 2012 ωστε να διαπιστωθεί αν θαλασσοδάνεια που προορίζονταν για τις εταιρείες μετατράπηκαν σε προσωπική περιουσία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Αυγής τα στοιχεία τους βρίσκονται στα 65 cd που έχουν παραδώσει οι τράπεζες στις ελεγκτικές Αρχές. Στις λίστες βρίσκονται και βαριά ονόματα μεταξύ άλλων επιχειρηματίες, γιατροί, μηχανικοί και εργολάβοι.
Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Χρύσα Παπασταύρου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος