Μετάβαση σε περιεχόμενο
ertnews.gr
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
    • ΒΟΛΟΣ
    • ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
    • ΖΑΚΥΝΘΟΣ
    • ΗΡΑΚΛΕΙΟ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΙΩΑΝΝΙΝΑ
    • ΚΑΒΑΛΑ
    • ΚΑΛΑΜΑΤΑ
    • ΚΕΡΚΥΡΑ
    • ΚΟΖΑΝΗ
    • ΚΟΜΟΤΗΝΗ
    • ΛΑΡΙΣΑ
    • ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
    • ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
    • ΠΑΤΡΑ
    • ΠΥΡΓΟΣ
    • ΣΕΡΡΕΣ
    • ΤΡΙΠΟΛΗ
    • ΦΛΩΡΙΝΑ
    • ΧΑΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • VIDEO
  • ERTSPORTS.GR
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ
    • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
    • ERT.GR
Live TV

Αποκλιμάκωση για το 10ετές ομόλογο –Εξετάζεται χαλάρωση capital controls (video)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ελλάδα Οικονομία
09/05/17 21:30
Ενημέρωση 11/05 18:02
Σύνταξη Δημήτρης Κοντογιάννης
Αποκλιμάκωση για το 10ετές ομόλογο –Εξετάζεται χαλάρωση capital controls (video)

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, δηλαδή την χρονιά πριν την ένταξη της Ελλάδας σε οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής, υποχώρησε την Τρίτη η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου αναφοράς, προεξοφλώντας την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και κάποιες αποφάσεις των για την ελάφρυνση του χρέους. Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται νέα χαλάρωση των capital controls. 

Ο συνδυασμός αξιολόγησης και μέτρων που θα υλοποιηθούν μετά τον Αύγουστο του 2018 θα μπορούσε να πείσει την ΕΚΤ να συμπεράνει πως το ελληνικό χρέος είναι διαχειρίσιμο και να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) σύμφωνα με αναλυτές.

Σημειώνεται ότι το τρέχον οικονομικό πρόγραμμα ύψους έως 86 δισ. ευρώ λήγει τον Αύγουστο του 2018.

Μια τέτοια κίνηση από την ΕΚΤ θα έστελνε θετικό σήμα στις αγορές για τους ελληνικούς τίτλους.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώθηκε περαιτέρω σήμερα με αποτέλεσμα να υποχωρήσει κοντά στο 5,5% ενδοσυνεδριακά πριν ισορροπήσει στο 5,64% αργά το απόγευμα. Την τελευταία φορά που η απόδοση του 10ετούς ομολόγου βρισκόταν σ’αυτά τα επίπεδα ήταν το 2009.

Η απόδοση του 10ετους ελληνικού τιτλου είχε σκαρφαλώσει στο 36% περίπου τον Φεβρουάριο του 2012 πριν την ολοκλήρωση της μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους στον κόσμο (PSI). Η απόδοση είχε ανέβει πάνω από το 15% το καλοκαίρι του 2015 πριν την συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο.

Η απόδοση του ελληνικού ομολόγου που λήγει τον Απρίλιο του 2019 βρισκόταν στο 5,64% αργά το απόγευμα της Τρίτης. Η απόδοση του βραχυπρόθεσμου τίτλου είχε πλησιάσει το 10% τον περασμένο Φεβρουάριο εν μέσω ανησυχιών για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Εξετάζεται νέα χαλάρωση των capital controls

Οι τράπεζες περιμένουν την τελική συμφωνία για οδηγηθούν στη νέα χαλάρωση των capital controls. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για σταδιακά βήματα. Όπως φαίνεται, υπάρχει ένα σχέδιο από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών ώστε σε πρώτη φάση να υπάρξει σε εβδομαδιαία βάση μια αύξηση στα 500 ευρώ, από 420 που είναι τώρα. Το μηνιαίο όριο αναλήψεων ενδέχεται να διαμορφωθεί στις 2.000 ευρώ, από 840 ευρώ που είναι σήμερα.

Πηγή: ΕΡΤ1

Ρεπορτάζ: Μαίρη Πολλάλη

Σχετική είδηση: Σημαντικά περιθώρια μείωσης στα spreads των ελληνικών ομολόγων

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
TAGS 10ετές ελληνικό ομόλογοEKTPSIQEαξιολόγηση
Share Facebook Twitter Linkedin Viber WhatsApp Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Eurostat: Στο 1,7% μειώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Οκτώβριο – Νέα επιτάχυνση στις τιμές των τροφίμων
Τίτλοι τέλους για το Καλάθι του Νοικοκυριού – Τι λένε στο ΕΡΤnews Radio 105,8 Kυβέρνηση και καταναλωτές (audio)
Μ. Αργυρού (Οικονομικός Σύμβουλος ΠΘ) στο ΕΡΤnews Radio 105,8: Αύξηση εισοδημάτων μαζί με αύξηση παραγωγικότητας, η απάντηση στην ακρίβεια (audio)
Λ. Κιοσσές (ΙΕΛΚΑ) στο ΕΡΤnews Radio 105,8: Από 1% μέχρι 33% φθηνότερο το μέσο καλάθι στην Ελλάδα μεταξύ 9 ευρωπαϊκών χωρών  (audio)
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Ανησυχία στη Νιγηρία για τις απειλές Τραμπ – Συνάντηση των δύο προέδρων ζητά η Αμπούτζα
Για 6η φορά στο ΣτΕ η εκτροπή του Αχελώου, παρά τις 5 προηγούμενες ακυρωτικές αποφάσεις
Τζαμάικα: Γαλλικό πολεμικό πλοίο παρέδωσε 40 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας μετά τον τυφώνα Μελίσα
Αναλαμβάνει καθήκοντα η Kίμπερλι Γκίλφοϊλ – Η πρώτη της «αποστολή»
Α. Χαρίτσης στο ΕΡΤnews: «Το μεγαλύτερο οικονομικό έγκλημα αυτής της Κυβέρνησης είναι η διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης»
Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ ξεκινά από το Ρίο ντε Τζανέιρο την επίσκεψή του στη Βραζιλία – Θα συμμετάσχει στη Σύνοδο των ηγετών της COP30
Έκλεισαν 46 υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ: Αντιδράσεις από πολίτες και τοπικούς φορείς – Σφοδρή πολιτική σύγκρουση
Tηλεφωνική επικοινωνία Φον ντερ Λάιεν – Ζελένσκι: «Αύριο η έγκριση του πακέτου μέτρων για διεύρυνση»
Αποκλιμάκωση για το 10ετές ομόλογο –Εξετάζεται χαλάρωση capital controls (video)
mediatek@ert.gr
Αποκλιμάκωση για το 10ετές ομόλογο –Εξετάζεται χαλάρωση capital controls (video)
  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ
  • ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
  • ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
  • ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΡΤ ΑΡΧΕΙΟ
  • ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
  • ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ COOKIES
www.ert.gr
© Copyright 2025 - ΕΡΤ Α.Ε.