Νέα μέτρα στήριξης: Απαντήσεις σε ερωτήματα από τον εργατολόγο Γ. Καρούζο (video)

Διευκρινίσεις σχετικά με τα νέα μέτρα στήριξης και κάποια «γκρίζα σημεία» που πρέπει να διασαφηνιστούν, αλλά και για μια σειρά από εξειδικευμένες περιπτώσεις, έδωσε μιλώντας στην ΕΡΤ1 ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος. Μας ρωτάτε, σας απαντάμε λοιπόν:

  1. Μπορεί ο εργοδότης που είναι στους πληττόμενους κωδικούς δραστηριότητας (ΚΑΔ) να βάλει σε αναστολή και εργαζόμενο που έχει προσληφθεί μέσω του προγράμματος των 100.000 θέσεων εργασίας;

Πραγματικά υπήρχε ένα μεγάλο θέμα σχετικά με τις νέες αυτές θέσεις εργασίας που επιδοτούνται σε ένα μεγάλο ποσοστό σε σχέση με τις ασφαλιστικές εισφορές, εάν θα έπρεπε να μπουν κι αυτές σε αυτού του είδους την αναστολή, σε αυτού του είδους την συνθήκη εργασίας. Η απάντηση είναι ότι ο εργοδότης μπορεί να βάλει σε αναστολή εργαζομένους αυτής της κατηγορίας μόνο εάν η επιχείρησή του έκλεισε με εντολή της δημόσιας αρχής. Άρα στη συγκεκριμένη περίπτωση όχι δεν μπορεί.

Τώρα όσοι εργαζόμενοι είναι στο πρόγραμμα «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» αυτονόητο είναι ότι δεν μπαίνουν σε αναστολή σύμβασης. Θα πρέπει ο εργοδότης να κάνει τροποποιητική της πρώτης φάσης του συστήματος «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», αν τους απεντάξει από το πρόγραμμα και να τους εντάξει στο καινούργιο σύστημα.

  1. Είμαι εποχικός ξενοδοχοϋπάλληλος, παίρνω τα 534 ευρώ από τον Ιούνιο γιατί το ξενοδοχείο δεν άνοιξε. Δικαιούμαι τα 800 ευρώ του Νοεμβρίου και αν ναι τι πρέπει να κάνω;

Όχι, δεν υπάρχει εξέλιξη για τον μήνα Νοέμβριο. Γίνονται όμως κάποιες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Αυτοί εξάλλου επιδοτούνται από το σύστημα της Τακτικής Ανεργίας, δηλαδή από τον Νοέμβριο όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις, παίρνουν το επίδομα της τακτικής ανεργίας. Όσοι όμως έχουν ήδη 400 ημέρες επιδοτούμενης ανεργίας τους κόβεται το επίδομα δεν θα μπορούν να ξαναπάρουν το επίδομα ανεργίας. Εδώ υπάρχει ένα θέμα για μια μεγάλη κατηγορία πολιτών.

  1. Είχα τεθεί σε αναστολή στην πρώτη καραντίνα και ξαναμπαίνω για δεύτερη φορά τώρα. Στο ενδιάμεσο δούλευα κανονικά. Πρέπει να ξανακάνω δήλωση;

Ας ξανακάνουν δήλωση. Εγώ όμως συντάσσομαι με την άποψη ότι κανονικά δεν χρειάζεται να γίνει δεύτερη αίτηση. Με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου, όσοι ήταν ήδη σε αναστολή, ακόμη κι αν δούλευαν σε άλλον εργοδότη, δεν χρειάζεται να κάνουν δήλωση. Όμως ας το κάνουν οι εργαζόμενοι για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο.

  1. Η επιχείρησή μου στις αρχές Νοεμβρίου χαρακτηριζόνταν πληττόμενη, όμως μετά έκλεισε με κρατική εντολή. Πώς θα δηλωθεί στο ΕΡΓΑΝΗ, ως πληττόμενη ή ως κλειστή;

Εδώ έχουμε μια σύνθετη κατηγορία. Όποιες επιχειρήσεις, επειδή αρκετοί ΚΑΔ δεν τους έχουν από την αρχή με λουκέτο αλλά έκλεισαν εκ των υστέρων, βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία πρέπει να υποβάλλουν δύο δηλώσεις: Μία για την περίοδο που ήταν στις πληττόμενες και μία για την περίοδο που έκλεισαν με λουκέτο με εντολή δημόσιας αρχής.

  1. Πότε επιτέλους θα καταβληθεί το επίδομα των 400 ευρώ στους μη επιδοτούμενους ανέργους; Τι πρέπει να κάνω για να το λάβω; Είμαι 16 μήνες άνεργη και περιμένω πως και πώς να πληρώσω γιατρούς και την επόμενη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Αυτή η κυρία είναι προφανώς στην κατηγορία των μακροχρόνια ανέργων που δεν επιδοτούνται. Για να πάρει τα 400 ευρώ πρέπει να έχει συμπληρώσει την ιδιότητα της μακροχρόνιας άνεργης από την 1η/3/2020 μέχρι την ημερομηνία της δημοσίευσης της υπουργικής απόφασης που το προσδιόρισε (21 Νοεμβρίου 2020) χωρίς να επιδοτείται. Σε αυτή την περίπτωση και μόνο, χωρίς να κάνει η ίδια κάποια διαδικασία, δικαιούται να πάρει τα 400 ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα της καταβληθούν μέχρι 30 Νοεμβρίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος