Αντιπαράθεση για τη ΔΕΗ – Στην Κοζάνη την Παρασκευή ο Σταθάκης (video)

Κορυφώνεται η αντιπαράθεση για τη ΔΕΗ καθώς εντείνονται οι πιέσεις των θεσμών για πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών σταθμών της επιχείρησης. Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης ενημέρωσε για τις εξελίξεις βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας και τη ΓΕΝΟΠ, που απειλεί με κινητοποιήσεις. Ο κ. Σταθάκης την Παρασκευή θα μεταβεί στην Κοζάνη όπου θα έχει επαφές με φορείς.

Εταιρείες του δημόσιου τομέα θα μπορούν να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς για την πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, εφόσον η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εταίρους καταλήξει σε αυτό το αποτέλεσμα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ), Παναγιώτης Σγουρίδης μετά από τη συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη. Ανέφερε ενδεικτικά ότι στους εν λόγω διαγωνισμούς θα μπορούσαν να συμμετάσχουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα ΕΛΤΑ κ.ά. Ο κ. Σγουρίδης σημείωσε ότι στη συνάντηση έγινε ενημέρωση για την πορεία της διαπραγμάτευσης, η οποία θα μεταφερθεί στα αρμόδια όργανα και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο.«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εφόσον συζητήσουν, θα αποφασίσουν τη θέση τους» κατέληξε ο κ. Σγουρίδης.

Την Παρασκευή ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, αναμένεται να μεταβεί στην Κοζάνη όπου θα επισκεφθεί το Νότιο Πεδίο και στη συνέχεια Ατμοηλεκτρικό Σταθμό της περιοχής. Στις 6 το απόγευμα, ο κ. Σταθάκης θα παρευρεθεί στο έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο για τη ΔΕΗ, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.
Η επίσκεψη αυτή αποφασίστηκε με αφορμή τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Ενέργειαςμε τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας και του πέντε βουλευτές Κοζάνης και Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ για το μέλλον της ΔΕΗ.

Νωρίτερα,ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι η προσπάθεια κυβέρνησης και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα της επιχείρησης είναι ενιαία.

Ταυτόχρονα επιτέθηκε στη ΝΔ, τονίζοντας ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ψηφίσει και ήταν έτοιμη να εφαρμόσει ένα σχέδιο για τη ΔΕΗ, το οποίο, χονδρικά, προέβλεπε τα εξής: Ιδιωτικοποίηση μεγάλου ποσοστού των παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ, πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ. Και οι δύο αποφάσεις ανατράπηκαν από την παρούσα κυβέρνηση».

Μιλώντας στους τομεάρχες οικονομίας της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι « συμφώνησε με τους θεσμούς να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά από το 95% στο 50% με μηδενικό αντάλλαγμα».

«Η κατάσταση οδηγεί σε κατάρρευση της ΔΕΗ προς όφελος των ανταγωνιστών της. Η ΔΕΗ έχει απωλέσει το 75% της χρηματιστηριακής αξίας. Για τη διάλυση της ΔΕΗ η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Κόμμα και κυβέρνηση υπερασπίζονται το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ», δήλωσε από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό North 98.0, ενώ σε ερώτηση για το άρθρο του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη στην «Εφημερίδα των Συντακτών», απάντησε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει λύσεις που θα υπερασπίζονται το δημόσιο και δεν πρόκειται να φέρει από την πίσω πόρτα αυτά τα οποία θέλει η Νέα Δημοκρατία, όπως είναι η ιδιωτικοποίηση και πράγματα που ούτε οι ίδιοι οι δανειστές δεν διανοούνται να ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση.

Σε κινητοποιήσεις κατέρχονται στις αρχές Απριλίου οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της εταιρείας.
“Στις 7 Απριλίου θα πραγματοποιήσουμε συλλαλητήριο στη Δυτική Μακεδονία και όταν έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή θα αποφασιστεί ο τρόπος που θα αντιδράσουμε” γνωστοποίησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9 FM” ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης.

Επίθεση στην κυβέρνηση, τη διοίκηση της ΔΕΗ και τη Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε η ΔΑΚΕ της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η διοίκηση Παναγιωτάκη, αναφέρει η ΔΑΚΕ, το μόνο που κάνουν είναι:

  • Να μην έχουν Σχέδιο
  • Να μην αντιμετωπίζουν τα τεράστια προβλήματα της Εταιρείας
  • Να αφήνουν τον χρόνο να περνάει, την ώρα που τα απόνερα της πολιτικής τους βουλιάζουν την επιχείρηση.

Την ίδια στιγμή, σε αυτή τους την τακτική, η αντιπολίτευση έχει γίνει ο πιο στενός τους σύμμαχος καθώς έσπευσε να βάλει πλάτη στο ξεπούλημα της Επιχείρησης».
«Διαφωνούμε και καταδικάζουμε οποιοδήποτε σχέδιο ξεπουλήματος από όπου και αν προέρχεται», καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΑΚΕ.

ΠΗΓΗ: Αίθουσα σύνταξης του ert.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος