Ανελκυστήρες: Προς παράταση η έκδοση πιστοποιητικού για την ασφαλή λειτουργία τους (video)

Το θέμα της συντήρησης των ανελκυστήρων εκκρεμεί από το 2014. Περιμένουμε σήμερα, αύριο από τον υπουργό να εκδώσει την σχετική απόφαση, μιας που η προθεσμία για την έκδοση Πιστοποιητικού για την εξακρίβωση της ασφαλούς λειτουργίας τους έληξε την 31η/12/2021, είπε το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Εγκαταστατών Συντηρητών Ανελκυστήρων (ΠΟΒΕΣΑ) Γιώργος Βλασόπουλος.

Αναμένουμε την υπουργική απόφαση για την δημιουργία ενός Ηλεκτρονικού Μητρώου Ανελκυστήρων είπε μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτος Παραδιάς.

  • Θα πρέπει η συντήρηση των ανελκυστήρων να περάσει μέσα σε κάποιο πρόγραμμα στήριξης των ιδιοκτητών υποστήριξε.
  • Σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία, είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος των ανελκυστήρων και η έκδοση Πιστοποιητικού από Διαπιστευμένο Φορέα Ελέγχου για την εξακρίβωση της ασφαλούς λειτουργίας τους.

Ο έλεγχος/πιστοποίηση αφορά σε όλους τους ανελκυστήρες, εγκατεστημένους σε μονοκατοικίες, πολυκατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και χώρους χρήσης από ευρύ κοινό, πραγματοποιείται αρχικά μετά την εγκατάσταση τους και πριν την πρώτη τους χρήση (αρχικός έλεγχος) και περιοδικά ανά τακτά χρονικά διαστήματα (περιοδικός έλεγχος) και δεν πρέπει να συγχέεται με την τακτική συντήρηση.

  • Αρκετοί υφιστάμενοι ανελκυστήρες, που έχουν εγκατασταθεί έως το 2005, λειτουργούν χωρίς να έχουν πιστοποιηθεί από Φορέα Ελέγχου, ενώ δεν πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές ασφαλείας.

Ειδικά για αυτούς τους ανελκυστήρες και προκειμένου να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για την συμμόρφωση τους με τις προδιαγραφές ασφαλείας, η Πολιτεία (Υ.Α. 68781/2019/ΦΕΚ 2760/B/3.7.2019) είχε δώσει προθεσμία για την πιστοποίηση τους και την καταχώρηση τους έως την 31/12/21.

Πάντως ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι θα δοθεί παράταση για την πιστοποίηση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος