Αναπτυξιακή Τράπεζα: Σχεδιασμός νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για επενδύσεις έως και 20 εκατ. ευρώ

Το φθινόπωρο η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα προχωρήσει στο σχεδιασμό νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για επενδύσεις  έως και 20 εκατ. ευρώ, που θα κατευθύνονται σε τρεις πυλώνες:

  • Πράσινη ανάπτυξη ακόμη και για την αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού
  • Ψηφιακή αναβάθμιση τεχνολογικού εξοπλισμού επιχειρήσεων
  • Επενδύσεις γενικής φύσεως.

Αυτό επισήμανε ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Στ. Σουγιουτζόγλου, παρουσιάζοντας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, τα νέα προγράμματα της τράπεζας για την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Όπως τόνισε αρχικά, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Ανώνυμη Εταιρία (πρώην ΕΤΕΑΝ Α.Ε), συστήνεται σήμερα στις επιχειρήσεις, ως ο συνδετικός κρίκος στον οικονομικό κύκλο της χρηματοδότησης, μεταξύ της μικρομεσαίας επιχείρησης και της εμπορικής τράπεζας,  αναλαμβάνοντας εκείνο το μέρος τού  επιχειρηματικού κινδύνου, που δεν μπορεί να αναλάβει η τράπεζα.

  • Με στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Σουγιουτζόγλου, το 2020 η Αναπτυξιακή Τράπεζα έδωσε το 40% όλων των δανειοδοτήσεων στην αγορά και το 2021, το 25%. Συνολικά, 8 δισ. σε προϊόντα δανεισμού.

Οι επιχειρήσεις μέσω της Αναπτυξιακής, εξασφαλίζουν φθηνότερο δανεισμό, λόγω των χαμηλών επιτοκίων, αφού η Αναπτυξιακή Τράπεζα, διαθέτει κρατικούς πόρους και δεν έχει στόχο το επιχειρηματικό κέρδος.

Ενδεικτικά, σε ένα δάνειο από το πρόγραμμα Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ), οι εμπορικές τράπεζες καλύπτουν το 60% και η Αναπτυξιακή, το 40%. Στη συνέχεια, ο κ. Σουγιουτζόγλου, παρουσίασε τα νέα προϊόντα της Τράπεζας, όπως:

  • το Ταμείο Εγγυοδοσίας Δανείων Επιχειρήσεων Παραγωγής Οπτικοακουστικών Έργων, για να παρέχει εγγύηση σε δάνεια μέσω των συνεργαζόμενων Τραπεζών, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο παραγωγής οπτικοακουστικών έργων.
  • το Ταμείο Εγγυοδοσίας Καινοτομίας, που είναι το πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο με στόχο να στηρίξει τις καινοτόμες νεοσύστατες και υφιστάμενες Πολύ μικρές, Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), για πρώτη φορά, με παροχή εγγύησης σε δάνειο και επιχορήγηση σε ποσοστό 20% του δανειακού κεφαλαίου.

Τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΒΕΑ, έθεσαν ερωτήματα στον γενικό διευθυντή της Αναπτυξιακής Τράπεζας, επισημαίνοντας όλοι, τον ζωτικής σημασίας παράγοντα για τον μικρό επιχειρηματία και τον αυτοαπασχολούμενο, που είναι οι εγγυήσεις των δανειζόμενων που απαιτούν οι εμπορικές τράπεζες, αλλά και οι λοιπές προϋποθέσεις που αποκλείουν συχνά, την πολύ μικρή και μικρή επιχείρηση, από τα προγράμματα χρηματοδότησης.

Ο α΄ αντιπρόεδρος του ΒΕΑ Κώστας Δαμίγος, δήλωσε: «Πρωταρχικός στόχος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας,  είναι να ενημερώνει αξιόπιστα τα μέλη του, για όποιο χρηματοδοτικό εργαλείο στηρίζεται σε κρατικούς πόρους, αλλά και να παρεμβαίνει ακόμη, για να διευκολύνει την ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρηματιών, ώστε να στηριχτούν για την βιωσιμότητά τους».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος