Ανακοινώνεται το πλαφόν στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων – «Κλειδώνει» η δόση για περισσότερα από 400.000 ενήμερα

Γλιτώνουν τις επιβαρύνσεις από περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες, καθώς από τις αρχές Μαΐου οι τράπεζες θα ενεργοποιήσουν το μέτρο του πλαφόν. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται μέσα στις επόμενες ώρες.


Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι δόσεις εκατοντάδων χιλιάδων στεγαστικών δανείων ενήμερων με κυμαινόμενα επιτόκια, θα σταθεροποιηθούν, «θα κλειδώσουν» στα σημερινά ή και λίγο χαμηλότερα επίπεδα με βάση τα όσα αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες.

Τα βασικά χαρακτηριστικά των ανακοινώσεων που αναμένεται να γίνουν από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

  • Θα καλύπτεται η περίοδος από τις 2 Μαΐου μέχρι και για έναν χρόνο μέχρι και για έναν χρόνο. Μέχρι τον Μάιο του 2024. Αυτό σημαίνει ότι το επίπεδο που είναι σήμερα η μηνιαία δόση είναι και το ανώτερο το οποίο θα δουν οι δανειολήπτες για το επόμενο 12μηνο.
  • Θα καλύπτονται όπως είπαν, ενήμερα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο και από εκεί και πέρα το επιτόκιο θα κλειδώσει στα επίπεδα της 31η Μαρτίου του 2023.

Ποια είναι τα επίπεδα που αναμένεται να «κλειδώσουν» τα επιτόκια

Όπως λένε οι πληροφορίες θα είναι και λίγο κατεβασμένα σε σχέση με το επίπεδο της 31ης Μαρτίου. Για το Euribor του μήνα μιλάμε για ένα επιτόκιο βάσης της τάξεως του 2,7%. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και το περιθώριο κέρδους που εφαρμόζει κάθε τράπεζα στο Euribor τριμήνου στο 2,85%, στο Euribor εξαμήνου στο 3,15% και το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που σήμερα είναι στο επίπεδο του 3,5%, αναμένεται να κλειδώσει περίπου στο επίπεδο του 3,3%.

Ρεπορτάζ: Θάνος Τσίρος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος