«Ανακαινίζω – Νοικιάζω»: Ενεργειακός επιθεωρητής μιλά στο ΕΡΤΝews για τις προϋποθέσεις και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι δικαιούχοι

Θα πρέπει το ακίνητο να βρίσκεται σε αστική περιοχή, να έχει εμβαδόν μέχρι 100 τετραγωνικά μέτρα και τα τρία τελευταία χρόνια να είναι κλειστό, δηλαδή να δηλώνεται στο Ε2 ότι δεν εισπράττει ενοίκια, είπε στο ΕΡΤNEWS ο Μηχανολόγος Μηχανικός και Ενεργειακός Επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης.

Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θα πρέπει να είναι μέχρι 40.000 ευρώ και η αξία της περιουσίας του έως 300.000 ευρώ. Το ποσοστό επιδότησης είναι 40%, ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός ανέρχεται στα 25.000 ευρώ, οπότε 10.000 είναι το μάξιμουμ που δίνει το πρόγραμμα.

Τα πάντα γίνονται ηλεκτρονικά, υποβάλλονται στην πλατφόρμα του προγράμματος, όλα τα τιμολόγια και τα δελτία αποστολής και επίσης οι συναλλαγές, πρέπει να γίνονται μέσω τράπεζας.

  • Για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες παίρνεις μια προκαταβολή της τάξης του 50%.

Με αυτά τα χρήματα μπορείς να κάνεις επισκευές και συντηρήσεις στο σπίτι, δηλαδή πλακάκια, ντουλάπες, υδραυλικά, ηλεκτρολογικά, ότι χρειάζεται. Το πρόγραμμα αυτό να έχει σκοπό την ενεργειακή εξοικονόμηση του ακινήτου.           

Το πρόγραμμα αυτό είναι για να επισκευάσετε και να νοικιάσετε μετά το ακίνητο, όχι για να μείνετε εσείς μέσα, διευκρίνισε. Για να γίνει εκταμίευση των χρημάτων θα πρέπει να ανεβάσετε στην πλατφόρμα το μισθωτήριο που έχετε κάνει με κάποιον για τρία χρόνια. Δεν μπορεί να ιδιοκατοικηθεί μέσα σε αυτή την τριετία από τον ιδιοκτήτη, είπε.

  • Η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 15 Μαΐου. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα, οι παρεμβάσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε 6 μήνες.

Όπως έχουμε δει και στα άλλα προγράμματα που «τρέχουν», υπάρχουν περιπτώσεις που πολλοί ωφελούμενοι έχουν απενταχθεί από το πρόγραμμα, γιατί δεν τήρησαν το χρονοδιάγραμμα.

Ακριβό το ηλεκτρικό ρεύμα

  • Αναφερόμενος στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος είπε ότι ενώ έπεσε η χονδρική αγορά του ρεύματος κατά 8% η τιμή εκκαθάρισης τον Μάρτιο και η μέση τιμή στα πράσινα τιμολόγια αυξήθηκε κατά 3%.
  • Στα πράσινα τιμολόγια την 1η Μαρτίου η μέση τιμή της κιλοβατώρας ήταν 10,61 λεπτά και σήμερα είναι 10,91 λεπτά.

Αναφερόμενος στις ρευματοκλοπές είπε ότι αν δεν γίνουν τα απαραίτητα τεχνικά έργα για να εντοπίζεται αυτόματα ο παραβάτης δεν θα εξαλειφθούν.

Επίσης αν αλλάξουμε τους συμβατικούς μετρητές με έξυπνους μετρητές, θα εξαλειφθεί ή θα περιοριστεί πάρα πολύ δραστικά, το φαινόμενο της ρευματοκλοπής, είπε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος