Αλέξης Πατέλης στο Πρώτο για το Ταμείο Ανάκαμψης: 2,5 με 3 δισ. θα εισρέουν ανά εξάμηνο στη χώρα μας (audio)

“Ο στόχος είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξης που θα αλλάξει τη χώρα αλλά και οι καλά αμειβόμενες σχέσεις εργασίας. Η Ελλάδα μετασχηματίζεται και το Ταμείο Ανάκαμψης αντιπροσωπεύει και μία αλλαγή στρατηγικής της χώρας” δήλωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και τον Θάνο Σιαφάκα ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Ο κος Πατέλης μίλησε για ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο που δίνει έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη, καθώς το 37% των χρηματοδοτήσεων πηγαίνουν στο περιβάλλον, περισσότερο από το 20% στην ψηφιακή αναβάθμιση αλλά και στην κατάρτιση και κοινωνική δικαιοσύνη.

«Θα έλεγα ότι είναι το σχέδιο που εφαρμόζει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα πάνω στο οποίο εκλέχθηκε η κυβέρνηση. Είναι ένα σχέδιο το οποίο έχει βασιστεί σε στέρεες μακροοικονομικές βάσεις και αυτό είναι πολύ σημαντικό» επισήμανε ο κος Πατέλης.

Στο ερώτημα πως θα γίνεται η χρηματοδότηση, ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού απαντά: «Στα 32 δισ. του προγράμματος, τα 13 δισ. κατευθύνονται σε δάνεια προς την ιδιωτική οικονομία, ωστόσο τα δάνεια δεν θα τα αποφασίζει το κράτος, γιατί στο παρελθόν δεν ήταν ο καλύτερος κριτής, ούτε θα δίνει εγγυήσεις, γιατί αυτές κοστίζουν. Αντιθέτως, θα υπάρχει συγχρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα με την κρατική αρωγή και αυτά πάνω σε 5 επιλεξιμότητες: ψηφιακές και πράσινες δράσεις, εξωστρέφεια, έρευνα – καινοτομία και συγχωνεύσεις- εξαγορές – συνεργασίες».

Για πώς θα υπάρξουν διασφαλίσεις και δεν θα επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, ο κος Πατέλης εξηγεί: « Πρέπει να προστατέψουμε το δημόσιο συμφέρον, η εγγύηση που δίνεται στον ιδιωτικό τομέα που μετά καταπίπτει, είναι κάτι που πρέπει να αποπληρώσουμε όλοι μας στη μελλοντική μας φορολογία».

Ποιος θα επιλέξει τις επιδοτήσεις;

Ανάλογα με το έργο και τη δράση είτε το υπουργείο, είτε ο φορέας που διαχειρίζεται αυτά τα θέματα.

Για την κριτική αντιπολίτευσης, ότι πολλά χρήματα μπαίνουν σε λίγες τσέπες απαντά: «Πρόκειται για ταμπέλες, που τις βρίσκω σαχλαμάρες. Π.χ. αναδασώσεις δάσεων, ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων, ψηφιοποίηση των αρχείων του κράτους ( κτηματολόγιο, ΕΦΚΑ), η προστασία των μνημείων μας από την κλιματική αλλαγή. Αυτά είναι για τους λίγους ή για τους πολλούς; Αυτά αγκαλιάζουν ολόκληρη την κοινωνία».

Πόσα χρήματα περιμένουμε φέτος και πότε;

«Στον προϋπολογισμό έχουν γραφτεί 4 δισ. για το 2021, τα οποία θα δοθούν σε δύο δόσεις, με πρώτη στο τέλος του καλοκαιριού, αρχές Φθινοπώρου. Πρόκειται για ένα 6ετές πρόγραμμα 32 δισ., ωστόσο δεν έχουμε ακόμα συμφωνήσει με την Κομισιόν για την κατανομή. Ο χρόνος δεν έχει και τόση σημασία και αυτό γιατί η χώρα μας μπορεί τώρα να δανείζεται ακόμα και με αρνητικά επιτόκια, δηλαδή μας πληρώνουν για να δανειστούμε για πολύ βραχυπρόθεσμό ορίζοντα. Οπότε ο προγραμματισμός μας δεν βασίζεται με βάση τις εκταμιεύσεις αλλά με βάση τις ανάγκες. Συνεχίζουμε με τον προγραμματισμό μας και κάνουμε τις δράσεις, όπως πιστεύουμε ότι πρέπει να κατανεμηθούν μέσα στη χρονιά. Μετά οι εκταμιεύσεις θα γίνονται εξαμηνιαία. Συνεπώς, 2,5 με 3 δις ανά εξάμηνο. Είναι πολλά τα χρήματα. Πολλά διαφορετικά προγράμματα θα τρέχουν παράλληλα».

Τι θα δούμε στο τέλος της 6ετίας;

«Έχουμε για πρώτη φορά ένα δικό μας πρόγραμμα. Έχουμε αποφασίσει πως θα αλλάξουμε τη χώρα με χρηματοδότηση από το εξωτερικό. Θέλουμε να δούμε καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και επιτάχυνση της ανάπτυξης. Και όλα αυτά με την προστασία του περιβάλλοντος, με την ψηφιοποίηση και με την κοινωνική δικαιοσύνη. Ελπίζουμε η χώρα, μετά από 6 χρόνια του προγράμματος να είναι πραγματικά 2.0».

Το 2.0 πώς βγήκε;

«Είναι μία καινούργια εκδοχή της χώρας. Μια αλλαγή που φιλοδοξούμε να κάνουμε. Ένας μετασχηματισμός της χώρας σε μία νέα version».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος