Παράταση έξι μηνών δίνει η κυβέρνηση στην προθεσμία για την αναδρομική αναστολή εφαρμογής ΦΠΑ στα ακίνητα, δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους ιδιοκτήτες να επωφεληθούν από το μέτρο.
Η ρύθμιση περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την κεφαλαιαγορά και μεταθέτει τη νέα καταληκτική ημερομηνία στις 3 Αυγούστου αντί για τις 3 Φεβρουαρίου που ίσχυε αρχικά.
- Το μέτρο αφορά ακίνητα που παραδόθηκαν από τις 12 Δεκεμβρίου 2019 και μετά και για τα οποία έχει συνταχθεί συμβόλαιο μεταβίβασης και έχει καταβληθεί ο φόρος μεταβίβασης ακινήτου (ΦΜΑ) αντί του ΦΠΑ (24%) έως τις 2 Αυγούστου 2024.
Με την αναδρομική αναστολή, οι κατασκευαστές ακινήτων που είχαν επιλέξει να εφαρμόσουν τον ΦΠΑ στην πώληση των ακινήτων τους μπορούν τώρα να αλλάξουν το καθεστώς φορολόγησης και να υπαχθούν στη φορολόγηση με ΦΜΑ 3%, εφόσον το επιθυμούν. Για την υποβολή της αίτησης, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να απευθυνθούν στην ΑΑΔΕ, ακολουθώντας τη διαδικασία της απόφασης Α.1156/2024.
- Επιπλέον, η γενική αναστολή επιβολής ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα έχει παραταθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου επιτρέποντας στις κατασκευαστικές εταιρείες να συνεχίσουν να πωλούν νεόδμητα ακίνητα με φόρο μεταβίβασης 3% αντί για ΦΠΑ 24%.
Η τρέχουσα αναδρομική αναστολή δίνει τη δυνατότητα να ισχύσει το ίδιο καθεστώς και για παλαιότερες συναλλαγές που είχαν πραγματοποιηθεί με ΦΠΑ, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις της ρύθμισης.
Για παράδειγμα, αν ένας αγοραστής απέκτησε το 2023 ένα νεόδμητο διαμέρισμα 120 τ.μ. αξίας 250.000 ευρώ και πλήρωσε ΦΠΑ 24% (60.000 ευρώ), μπορεί, εφόσον η κατασκευαστική εταιρεία επιλέξει την αναδρομική αναστολή, να ζητήσει την επιστροφή της διαφοράς.
Στην περίπτωση αυτή, ο φόρος μεταβίβασης 3% που θα ισχύσει αναδρομικά θα ανέρχεται σε 7.500 ευρώ, με αποτέλεσμα ο αγοραστής να έχει πληρώσει τελικά 52.500 ευρώ λιγότερα από τον αρχικό ΦΠΑ.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος