Αιολική ενέργεια: Εναλλακτική λύση για την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ελλάδας (video)

Τα αιολικά πάρκα είναι σήμερα η πιο φθηνή πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, είπε το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας Ελλάδος ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτης Παπασταματίου. Στη χώρα μας έχουμε λιγότερα αιολικά πάρκα από όσα θα μπορούσαμε να έχουμε, είπε.

  • Αν είχαμε περισσότερα, σήμερα το ηλεκτρικό ρεύμα θα ήταν φθηνότερο, τα αιολικά πάρκα προσφέρουν και ενεργειακή ανεξαρτησία, τόνισε.

Η αιολική ενέργεια μαζί με τα νέα φωτοβολταϊκά είναι η πιο φθηνή πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, επανέλαβε. Τα αιολικά πάρκα είναι απαραίτητα για τρείς λόγους, είπε ο κ. Παπασταματίου:

  1. Γιατί χρειαζόμαστε ρεύμα
  2. Θέλουμε φθηνό ρεύμα
  3. Θέλουμε καθαρό ρεύμα

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι ότι λόγω του πολύ πλούσιου αιολικού δυναμικού της χώρας μας η αιολική ενέργεια μπορεί να γίνει και ένα εξαγώγιμο προϊόν, είπε. Με τη σημερινή σύγχρονη τεχνολογία, η Ελλάδα μπορεί σήμερα να γίνει ένας σημαντικός εξαγωγέας «πράσινης» ενέργειας.

Οι αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου και η ενεργειακή κρίση είναι αποτέλεσμα της μεγάλης εξάρτησης μας από τα ορυκτά καύσιμα. Τα αιολικά πάρκα είναι ο 100% επιβεβαιωμένος ενεργειακός πλούτος της πατρίδας μας. Υπάρχουν πάρα πολλά οφέλη από τα αιολικά πάρκα στις τοπικές κοινωνίες, είπε.

  1. Το 3% του τζίρου των αιολικών πάρκων παρακρατείται αυτόματα και αποδίδεται στις τοπικές κοινωνίες. Από το ποσό αυτό, το 1% πηγαίνει σε μειώσεις των λογαριασμών ρεύματος στους κατοίκων των περιοχών που φιλοξενούν αιολικά πάρκα.
  2. Το υπόλοιπο 2% πηγαίνει ως έσοδο στους τοπικούς δήμους με την υποχρέωση να το χρησιμοποιούν και έργα ανάπτυξης στις περιοχές που φιλοξενούν αιολικά πάρκα.

Στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος φαίνεται ότι πληρώνουμε όλοι ένα ποσό για Ανανεώσιμές Πηγές Ενέργειας. Όμως το ισοζύγιο είναι απόλυτα θετικό, είπε, γιατί το 2021, τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά πάρκα εξοικονόμησαν 2,5 δισεκ. ευρώ από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος,  υποστήριξε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος