Η γήρανση του εργατικού δυναμικού θα πλήξει περισσότερο την Ελλάδα λέει το ΔΝΤ

Η γήρανση του εργατικού δυναμικού στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη παραγωγικότητα τα επόμενα χρόνια, συνιστώντας μια ακόμη πρόκληση για τις κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν ακόμη τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης όπως η υψηλή ανεργία και το χρέος αναφέρει μελέτη του ΔΝΤ.

Η αναμενόμενη σημαντική γήρανση του πληθυσμού της Ευρωζώνης τις δυο επόμενες δεκαετίες θα έχει δυο συνέπειες. Πρώτον, ο αριθμός των συνταξιούχων θα αυξηθεί σε σύγκριση με εκείνους που θα βρίσκονται σε ηλικία εργασίας (15 έως 64 ετών). Δεύτερον, ο μέσος όρος ηλικίας της εργατικής δύναμης θα αυξηθεί καθώς το ποσοστό των εργαζομένων ηλικίας 55 έως 64 ετών προβλέπεται να αυξηθεί στο 20% από 15% του συνόλου τις δυο επόμενες δεκαετίες, σημειώνει η έκθεση.

Οι ερευνητές του Ταμείου χρησιμοποίησαν ένα δείγμα ευρωπαϊκών χωρών με στοιχεία από το 1950 έως το 2014 για να εξετάσουν την σχέση μεταξύ της γήρανσης του εργατικού δυναμικού και της παραγωγικότητας εργασίας. Το ΔΝΤ διαπίστωσε ότι μια αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων ηλικίας 55-64 ετών στο σύνολο του εργατικού δυναμικού κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες συνδέεται με μείωση της παραγωγικότητας κατά 3% περίπου.

Οι επιπτώσεις από την γήρανση του εργατικού δυναμικού δεν θα είναι ίδιες για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, τονίζουν οι ερευνητές. Οι αρνητικές επιπτώσεις στη παραγωγικότητα αναμένεται να είναι μεγαλύτερες σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία που έχουν υψηλά χρέη και μικρά δημοσιονομικά περιθώρια.

Οι τελευταίες χρειάζονται περισσότερο από άλλες χώρες να αυξηθεί ταχέως η παραγωγικότητα για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά τους και να μειωθεί το ποσοστό ανεργίας.

Ομως, η μελέτη επισημαίνει πως υπάρχουν κάποια καλά νέα που μπορούν να μετριάσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις της γήρανσης του εργατικού δυναμικού στην αύξηση της παραγωγικότητας. Η βελτίωση των συνθηκών υγείας είναι μια σημαντική παράμετρος. Αλλες σημαντικές παράμετροι είναι τα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης, οι επενδύσεις στην έρευνα και η μείωση του φορολογικού βάρους της περιστασιακής απασχόλησης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος