Εφικτή η ανάπτυξη στην Ελλάδα από φέτος λέει ο Μοσκοβισί

Η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις τόνισε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Ο κ. Μοσκοβισί βρέθηκε στο Βερολίνο μαζί με άλλες κορυφαίες προσωπικότητες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας σε ημερίδα του Ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ.

Ο επίτροπος τόνισε ότι η Ελλάδα και ολόκληρη η ΕΕ πάσχει από ένα «επενδυτικό κενό» της τάξεως του 15% σε σχέση με το 2008. προσθέτοντας ότι βασικό κίνητρο για την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων είναι μια ανάπτυξη που θα βασίζεται σε δομές οι οποίες θα προωθούν την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία.

Ομως, ο κ. Μοσκοβισί παραδέχθηκε ότι πολλοί ευρωπαίοι πολίτες και προπαντός Έλληνες δεν έχουν θετική εικόνα για τις μεταρρυθμίσεις και ότι τις συνδέουν με «πόνο» και «τιμωρία».

Μιλώντας στη Deutsche Welle ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε στην αισιοδοξία του: «Οι μεταρρυθμίσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, η οικονομία είναι πιο ανταγωνιστική απ’ ό,τι στο παρελθόν. Ξέρω ότι είναι δύσκολο για έναν επενδυτή, ότι απαιτείται μεγάλο θάρρος, αλλά θα αποδώσει. Στις οικονομικές προβλέψεις της ΕΕ αναφέρεται ξεκάθαρα πως με την επιτυχία του προγράμματος -και σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε- η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιστρέψει στην ανάπτυξη ήδη φέτος κατά το δεύτερο εξάμηνο και θα κινηθεί στο 3% τον επόμενο χρόνο. Ευκαιρίες για επενδυτές υπάρχουν και ο καθένας θα πρέπει να στραφεί τώρα προς τις τεράστιες ευκαιρίες στην Ελλάδα».

Ανάμεσα στους ομιλητές του συνεδρίου ήταν ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς ο οποίος αναφέρθηκε στην Ελλάδα λέγοντας: «…ότι δεν μπορείς στην Ελλάδα να μειώσεις και άλλο συντάξεις και κοινωνικές παροχές. Μου φαίνεται παράλογο όταν σε μια χώρα που το 30% του πληθυσμού δεν έχει ούτε κοινωνική ούτε ασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης να αυξάνεται ο ΦΠΑ για φάρμακα. Κάτι τέτοιο δεν είναι ούτε βάσιμο ούτε δίκαιο, προπαντός όταν την ίδια στιγμή, μεσούσης της κρίσης, πάμπλουτοι Έλληνες αγοράζουν ακίνητα στο Βερολίνο ή στο Λονδίνο».

O κ. Σούλτς ήτα επικριτικός απέναντι στο ΔΝΤ, τονίζοντας ότι μεγαλύτερη ισότητα σημαίνει ότι θα πρέπει σε χώρες που πλήττονται από οικονομική κρίση να σταματήσουν οι συνεχιζόμενες επιβαρύνσεις για τα λαϊκά στρώματα. «Θα πρέπει να το πει κανείς στο ΔΝΤ αλλά και σε άλλους», συμπλήρωσε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος