Δεν θα μπορούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα για τα επόμενα 10 χρόνια όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο που έχουν χαρακτηρισθεί ανεπίδεκτες είσπραξης ενώ θα κατάσχονται όποια νέα περιουσιακά στοιχεία περιέρχονται στη κατοχή τους προς εξόφληση της οφειλής σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Εσόδων (ΓΓΔΕ).
Σημειώνεται πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ξεπερνούν τα 91 δισ. ευρώ εκ των 8 δισ. ευρώ περίπου εκτιμάται ότι ανήκουν σε ΔΕΚΟ και 12 δισ. σε πτωχευμένες επιχειρήσεις, πρόσωπα. Απο το σύνολο των ληξιπρόθεσμων, ένα ποσό μεταξύ 10 και 18 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα μπορούσε να εισπραχθεί.
Στην εγκύκλιο που έχει θέμα τη διάκριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το κράτος σε εισπράξιμες και ανεπίδεκτες είσπραξης ξεχωρίζουν οι έννομες συνέπειες του χαρακτηρισμού των οφειλών ως ανεπίδεκτες είσπραξης.
Αυτές είναι:
α. αναστέλλεται αυτοδίκαια η παραγραφή της οφειλής
β. δεν χορηγείται στον οφειλέτη αλλά και σε όλα τα συνυπόχρεα πρόσωπα αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας για οποιαδήποτε αιτία. Εφόσον πρόκειται για είσπραξη χρημάτων που θα διατεθούν για την ικανοποίηση του Δημοσίου ή για εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, το προϊόν των οποίων θα διατεθεί για τον ίδιο σκοπό, χορηγείται βεβαίωση οφειλής.
γ) δεν χορηγείται στον οφειλέτη και σε όλα τα συνυπόχρεα πρόσωπα άλλο προβλεπόμενο απο το νόμο πιστοποιητικό για μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, εκτός αν πρόκειται για εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, το προϊόν των οποίων θα διατεθεί για τον ίδιο σκοπό.
Οι αρμόδιες κατά τη χορήγηση των ανωτέρω πιστοποιητικών υπηρεσίες πρέπει να εξετάζουν αν η οφειλή έχει καταχωρισθεί στο ειδικό βιβλίο ανεπίδεκτων είσπραξης.
δ) δεσμεύονται στο σύνολό τους οι τραπεζικοί και επενδυτικοί λογαριασμοί και το περιεχόμενο των θυρίδων σε τράπεζες ή άλλα τραπεζικά ιδρύματα των παραπάνω προσώπων κατ’ ανάλογη εφαρμογή της διαδικασίας των παραγράφων 5 και 6 του άρθρυ 46 του ν.4174/2013.
Ακόμη, το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα λήψης όλων των προβλεπόμενων αναγκαστικών η μη μέτρων, διενέργειας συμψηφισμού κ.λ.π. σε περίπτωση διαπίστωσης ύπαρξης περιουσιακών στοιχείων και μετά την καταχώρηση της οφειλής στο ειδικό βιβλίο ανεπίδεκτων είσπραξης.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος