ΕΚΤ: Συνεδριάζει σήμερα το Δ.Σ. για τη νομισματική πολιτική

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι πιθανό να δεσμευθεί για τη νομισματική πολιτική όσο το δυνατόν λιγότερο στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της καθώς το σοκ της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ανέτρεψε τις προσδοκίες της για την πορεία της οικονομίας.

Με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να κινείται σε υψηλό επίπεδο – ρεκόρ πριν την επίθεση της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, η ΕΚΤ αναμενόταν να ανακοινώσει αυτό τον μήνα τον τερματισμό των πολυετών αγορών ομολόγων της, ανοίγοντας τον δρόμο για μία αύξηση των επιτοκίων αργότερα φέτος.

Ωστόσο, ο πόλεμος διέλυσε τη συμφωνία αυτή, με το 25μελές Δ.Σ. της ΕΚΤ να πηγαίνει διχασμένο στη συνεδρίαση, αυξάνοντας τις πιθανότητες μίας έκπληξης στην πολιτική και τον κίνδυνο ενός λάθους.

«Κανείς δεν μπορεί να αναμένει στα σοβαρά ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής σε μία τέτοια στιγμή μεγάλης αβεβαιότητας», δήλωσε ο οικονομολόγος της ING, Carsten Brzeski. Ο ασφαλέστερος δρόμος για την ΕΚΤ φαίνεται ότι θα ήταν να επιβεβαιώσει την προηγούμενη απόφασή της για τη μείωση των αγορών ομολόγων το επόμενο τρίμηνο, χωρίς καμία άλλη δέσμευση, όπως για την ημερομηνία που θα τερματισθούν οι αγορές ομολόγων και τον χρόνο της αύξησης των επιτοκίων.

«Πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα επιδιώξει να κερδίσει χρόνο προχωρώντας με την προγραμματισμένη σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων… ενισχύοντας παράλληλα την ευελιξία για τη μελλοντική κατεύθυνση της πολιτικής της, ώστε να έχει μεγαλύτερα περιθώρια δράσης μόλις καθαρίσει το τοπίο», ανέφερε ο οικονομολόγος της Societe Generale, Anatoli Annenkov. Για να γίνει αυτό, η ΕΚΤ είναι πιθανό να άρει την αναφορά ότι η αύξηση των επιτοκίων θα γίνει σύντομα μετά το τέλος των αγορών ομολόγων, ενώ αναμένεται επίσης να μην υπάρχει καμία αναφορά για μία μείωση των επιτοκίων στη μελλοντική κατεύθυνση της πολιτικής της.

Παρά ταύτα, ορισμένα μέλη του Δ.Σ. που είναι υπέρ μίας αυστηρής νομισματικής πολιτικής είναι πιθανό να ωθήσουν την ΕΚΤ σε μείωση της στήριξης και την επάνοδό της σε μία τουλάχιστον «ουδέτερη» στάση, οπότε η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να στείλει σήμερα μήνυμα για τερματισμό των αγορών ομολόγων τους επόμενους μήνες, κάτι που θα ενίσχυε τις πιθανότητες μίας αύξησης των επιτοκίων το 2022.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος