Εφορία: Στο στόχαστρο χιλιάδες ανέλεγκτες υποθέσεις που στο τέλος του χρόνου παραγράφονται

Δεκάδες χιλιάδες υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ, και φορολογίας ακινήτων που παραγράφονται οριστικά στις 31-12-2021 μπαίνουν στο στόχαστρο των φοροελεγκτικών υπηρεσιών.

Η φορολογική διοίκηση έχει ξεκινήσει νωρίτερα από άλλες χρονιές (αποστέλλονταν μερικές μέρες πριν τη λήξη του έτους χιλιάδες υποθέσεις στις εφορίες προκειμένου να ελεγχθούν για πιθανές παραβάσεις και να καταλογιστούν τα πρόστιμα) την αποστολή ανέλεγκτων υποθέσεων που αφορούν το έτος 2015.

Μικρό το χρονικό διάστημα

Οι φορολογικές αρχές θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών. Σε διαφορετική περίπτωση θα παραγραφεί το δικαίωμα του δημοσίου να καταλογίσει φόρους και πρόστιμα.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία η προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει φόρους και πρόστιμα επί των υποθέσεων αυτών λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2021, όμως η πραγματική ημερομηνία λήξης είναι η 1η Δεκεμβρίου 2021.

Και αυτό καθώς η εφορία έχει τη δυνατότητα να κοινοποιήσει προσωρινή πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου, αφού προηγουμένως δώσει σε κάθε ελεγχόμενο φορολογούμενο χρονικό περιθώριο 20 ημερών, από τη στιγμή της κοινοποίησης της πράξης αυτής.

Εν συνεχεία η αρμόδια φορολογική αρχή πρέπει έχει περιθώριο άλλων 10 ημερών περίπου προκειμένου να προλάβει να εξετάσει τις απόψεις των φορολογουμένων.

  • Σε κάθε περίπτωση η εφορία θα πρέπει να έχει κοινοποιήσει την οριστική πράξη προσδιορισμού του φόρου πριν το τέλος του έτους. Δηλαδή θα πρέπει ο φορολογούμενος να έχει λάβει την κοινοποίηση πριν την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Ποιες υποθέσεις παραγράφονται

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό στο στόχαστρο των φοροελεγκτικών υπηρεσιών βρίσκονται οι ακόλουθες περιπτώσεις υποθέσεων φορολογουμένων που παραγράφονται στις 31-12-2021:

  • Υποθέσεις φορολογουμένων που δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία εισέπραξαν μέσα στο 2015, αλλά αφορούν παλαιότερα έτη.
    Και φέτος θα πραγματοποιηθούν οι διασταυρώσεις για τον εντοπισμό μισθωτών και συνταξιούχων που ενώ έλαβαν καθυστερημένα μέσα σε μια χρονιά ποσά αποδοχών που αφορούσαν παλαιότερα έτη, δεν προέβησαν στη δήλωση των αναδρομικών αυτών ποσών.

Σημειώνεται ότι στους φορολογούμενους που θα εντοπιστούν θα αποσταλούν ειδοποιητήρια για την ηλεκτρονική υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2015.

  • Υποθέσεις επιχειρήσεων που δήλωσαν λανθασμένα στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα ή τις δαπάνες που πραγματοποίησαν κατά τη διαχειριστική περίοδο του 2015.

Άλλες περιπτώσεις παραγραφής

Παράλληλα στις 31-12-2021 λήγουν οι προθεσμίες παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για την οριστική επιβολή φόρων και προστίμων όχι μόνο σε υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ του έτους 2015 αλλά και στις ακόλουθες φορολογικές υποθέσεις:

  • Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τη χρήση του έτους 2012, για τις οποίες υποβλήθηκαν αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις εντός του 2018.
    Για τις υποθέσεις αυτές η αρχική 5ετής προθεσμία παραγραφής, η οποία έληγε κανονικά στις 31-12-2018 (5 χρόνια από τη λήξη του έτους 2013 στο οποίο έπρεπε να είχε υποβληθεί η αρχική εμπρόθεσμη δήλωση), παρατάθηκε για 3 ακόμη χρόνια, μέχρι τις 31-12-2021, επειδή οι αρχικές δηλώσεις υποβλήθηκαν στο τελευταίο έτος (στο πέμπτο έτος) της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής.
  • Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τη χρήση του έτους 2010, για τις οποίες, μετά τη λήξη της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής, δηλαδή μετά την 31η-12-2016, περιήλθαν σε γνώση των αρμοδίων φορολογικών αρχών “συμπληρωματικά στοιχεία”, από την εξέταση των οποίων διαπιστώθηκε ότι η φορολογητέα ύλη ήταν μεγαλύτερη από αυτήν που δηλώθηκε και ότι οι υποβληθείσες δηλώσεις ήταν ανακριβείς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος