Διευθυντής ΙΕΛΚΑ: Παγκόσμιο φαινόμενο η αύξηση της τιμής του κακάο

Πράγματι υπάρχει αύξηση της τιμής του κακάο, έχουν  αυξηθεί εδώ και αρκετό καιρό οι τιμές, καθώς είναι αντικείμενο διαπραγματεύσεων στα διεθνή χρηματιστήρια, οπότε είναι κάτι που είναι εκτός του ελέγχου μας, είπε στο ΕΡΤNEWS ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), Λευτέρης Κιοσές.

Υπάρχουν σημαντικές αυξήσεις το τελευταίο διάστημα, το τελευταίο χρόνο κι αυτές μεταφέρονται και στις τελικές τιμές των ελληνικών προϊόντων. Καταγράφουν στα είδη σοκολάτας μια αύξηση σε σχέση με πέρσι της τάξης του 7,8%. Θα δούμε αν θα συνεχιστεί αυτή η τάση.

Είναι και άλλα προϊόντα που μπαίνουν στη διαδικασία παραγωγής των γλυκών, οπότε δεν περνάει ατόφια η αύξηση του κακάο στην τελική τιμή.

Υπάρχουν πολύ μεγάλες αυξήσεις, πάνω από 30% με 40% στο κακάο, αλλά ένα μικρό ποσοστό περνάει και στην τελική τιμή, γιατί προφανώς είναι ένα βασικό κόστος ανάλογα με το προϊόν.

Αναφερόμενος στα «καλάθια» είπε ότι τα καλάθια είτε είναι Χριστούγεννα, είναι Πάσχα, είτε είναι Σαρακοστή, είναι κάτι που βοηθάει σίγουρα τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, είναι κάτι που δεν κάνει κακό, είναι κάτι που βοηθάει.

Κάποια από τα θαλασσινά, τα εισαγόμενα, κυρίως τα κατεψυγμένα, έχουν αυξήσεις κυρίως λόγω της ιστορίας που έχουμε στην Ερυθρά Θάλασσα και των προβλημάτων που υπάρχουν στις μεταφορές.

Θα δούμε πως θα επηρεαστεί η αγορά αλλά λογικά θα έχουμε μια ήρεμη Καθαρά Δευτέρα, δεν θα έχουμε κάποια φοβερή εξέλιξη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος