Δ/ντης FT Πίτερ Σπίγκελ στην ΕΡΤ: Η Ελλάδα θα πάρει την επενδυτική βαθμίδα

Την άποψη ότι η Ελλάδα θα πάρει την επενδυτική βαθμίδα από τους Οίκους Αξιολόγησης πριν ή μετά τις εκλογές εξέφρασε ο Διευθυντής των Financial Times στις ΗΠΑ, Πίτερ Σπίγκελ μιλώντας στην εκπομπή «Επίλογος» της ΕΡΤ και στον Απόστολο Μαγγηριάδη.

Ο κ. Σπίγκελ επεσήμανε πως η Ελλάδα λαμβάνει τα εύσημα από την κοινότητα των επενδυτών για τη δημοσιονομική της προσαρμογή και συμπλήρωσε ότι η χώρα δεν είναι πια πρωτοσέλιδο στο διεθνή τύπο.

Παράλληλα, εκφράζει την άποψη πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι τελικά ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών το 2024, ενώ εμφανίζεται αισιόδοξος σε ό,τι αφορά την οικονομία για την επόμενη χρονιά, λέγοντας πως η Ευρώπη επέδειξε αξιοσημείωτη αντοχή στην ενεργειακή κρίση.

Αναλυτικά η συνέντευξη στην ΕΡΤ και στον Απόστολο Μαγγηριάδη

  • Πίτερ, ευχαριστούμε που είσαι μαζί μας στη δημόσια τηλεόραση. Έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που η Ελλάδα βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα του παγκόσμιου Τύπου, και το ρεπορτάζ σου ήταν ένας σημαντικός λόγος για αυτό. Έχεις παρακολουθήσει πολύ στενά τη χώρα μας. Τι σήματα στέλνει σήμερα η Ελλάδα στον κόσμο;

Λοιπόν, έχετε δίκιο. Θέλω να πω, υποθέτω ότι είτε καλά νέα, είτε κακά νέα, δεν έχει απασχολήσει τον διεθνή Τύπο τόσο πολύ όσο στο παρελθόν, γεγονός που στέλνει το μήνυμα ότι είναι πολύ περισσότερο μια κανονική χώρα της Ευρωζώνης, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, όπως όλοι οι άλλοι. Τώρα, προφανώς, ενόψει εκλογών, υπήρξαν κάποια πρωτοσέλιδα, το ατύχημα με το τρένο ήταν το σημαντικότερο και η επίδραση που είχε και γιατί συνέβη και η επίπτωση που είχε στην κυβέρνηση. Υπήρξαν οι ισχυρισμοί για υποκλοπές με τα στελέχη της αντιπολίτευσης και τους δημοσιογράφους. Αυτό έγινε πρωτοσέλιδο και έθεσε κάποια ερωτήματα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οπότε ήταν πιο επεισοδιακό. Όμως, δεν υπήρξε η μακρά ενασχόληση που είχαμε στην περίοδο μετά το 2010 με τα μνημόνια. Οπότε θα έλεγα ότι είναι σχεδόν όπως είπα, μια κανονική χώρα της ΕΕ όπου περιοδικά βγαίνει στα πρωτοσέλιδα. Νομίζω όμως ότι ενόψει των εκλογών, το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης αντιμετωπίζει ερωτήματα τόσο για το σιδηροδρομικό δυστύχημα όσο και για τις καταγγελίες περί υποκλοπών είναι κάτι που παρακολουθούμε.

  • Αισθάνεστε ότι η Ελλάδα βρίσκεται κοντά σε επενδυτική βαθμίδα και τι θα επιφέρει αυτό στην οικονομία της;

Αυτό είναι νομίζω το πιο ενδιαφέρον σχετικά με τους χειρισμούς του Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της θητείας του στην εξουσία, διότι, όπως είπατε, καλύπτω την ελληνική κυβέρνηση βασικά από το 2010, όταν εκδηλώθηκε η πρώτη κρίση. Και πρέπει να του αναγνωρίσουμε ότι ήρθε μετά από μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματικά ήταν χαωμένη. Καθησύχασε τις αγορές. Οι αγορές αισθάνονται ότι υπάρχει ένα σταθερό χέρι στο τιμόνι και ότι τα δημοσιονομικά, αν και ακόμα δύσκολα, ελέγχονται και υπάρχει εμπιστοσύνη. Επομένως, νομίζω ότι θα δείτε ενδεχομένως την κατάταξη σε επενδυτική βαθμίδα από ορισμένους από τους μεγαλύτερους, όπως η Moody’s και η S&P. Νομίζω λοιπόν ότι οδεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Και νομίζω ότι οι αγορές αισθάνονται άνετα. Και το είδατε στην αγορά ομολόγων, όπου τα ελληνικά κρατικά ομόλογα διαπραγματεύονται πλέον με τις ίδιες τιμές που διαπραγματεύονται βασικά άλλες μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης. Νομίζω λοιπόν ότι από αυτή την άποψη, ο κ. Μητσοτάκης λαμβάνει πολλά εύσημα από την κοινότητα των επενδυτών, από την αγορά ομολόγων και από τους οίκους αξιολόγησης. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν οι ψηφοφόροι θα του δώσουν τα εύσημα γι’ αυτό. Έχουμε δει, ξέρετε, διαφορετικά πράγματα να συμβαίνουν σε άλλους πολιτικούς από αυτή την άποψη. Αυτός που μου έρχεται στο μυαλό ήταν ο Enda Kenny, ο οποίος ήταν ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, ο οποίος ανέλαβε και πάλι από μια μάλλον χαοτική κυβέρνηση, έβαλε τα οικονομικά της Ιρλανδίας σε τροχιά και στη συνέχεια έχασε την επανεκλογή του μάλλον άσχημα. Και μερικές φορές οι ψηφοφόροι δεν δίνουν τα εύσημα στους ηγέτες που κάνουν τη σκληρή δουλειά της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Και τα καλά νέα για τον Μητσοτάκη είναι ότι νομίζω ότι όχι μόνο έκανε καλά πράγματα στην οικονομία, που προφανώς θα είναι το θέμα του φόρουμ των Δελφών την επόμενη εβδομάδα, αλλά είχε και μια πολύ καλή διαχείριση της πανδημίας. Αλλά η Ελλάδα χειρίστηκε την πανδημία πολύ καλύτερα από πολλές χώρες της ευρωζώνης. Έτσι, έχει αυτή τη φήμη της επάρκειας που νομίζω ότι του έχει δώσει κάποιο κύρος στις Βρυξέλλες και στη διεθνή κοινότητα. Και θα δούμε αν αυτό θα έχει αντίκτυπο στο εσωτερικό της χώρας με τις εκλογές.

  • Και για να το ξεκαθαρίσουμε αυτό, αισθάνεστε ότι η χώρα βρίσκεται κοντά στην επενδυτική βαθμίδα;

Έτσι νομίζω. Έτσι νομίζω. Τώρα, και πάλι, κοιτάξτε, είμαι τώρα ο διευθυντής των ΗΠΑ. Καλύπτω την εποπτεία των δραστηριοτήτων μας στις ΗΠΑ. Έτσι, η παρακολούθηση εκ μέρους μου των πραγμάτων στην επενδυτική κοινότητα της ευρωζώνης είναι κάπως λιγότερο λεπτομερής από ό,τι ήταν πριν. Αλλά είναι ξεκάθαρο για μένα ότι κινούμαστε σε αυτό το μονοπάτι. Είτε συμβεί άμεσα, προφανώς το θέλουν εγκαίρως για τις εκλογές, είτε συμβεί πριν από τις εκλογές ή μετά, είναι σαφές ότι κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση και θα έχει πολύ σοβαρή επίδραση. Ήδη, νομίζω, βλέπουμε ξένους επενδυτές να επιστρέφουν στην Ελλάδα. Είδαμε κάποιες σημαντικές επενδύσεις από τη Microsoft, την Pfizer, είδαμε αμερικανικές και δυτικές εταιρείες να επιστρέφουν στην Ελλάδα λόγω της εμπιστοσύνης, ότι είναι πλέον μια επενδύσιμη αγορά. Αλλά προφανώς η επενδυτική βαθμίδα έχει τεράστιο συμβολισμό. Απλώς είναι ευκολότερο να αντλήσεις χρήματα και να επενδύσεις, ιδίως για τους εγχώριους επενδυτές, για τις εσωτερικές επενδύσεις. Έτσι, νομίζω ότι είναι σημαντικό με ένα συμβολικό τρόπο και θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία. Αλλά πιστεύω ότι ήδη βλέπουμε κεφάλαια να επιστρέφουν στην Ελλάδα και ανθρώπους να αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες.

  • Πολλοί αναλυτές λένε ότι ο περασμένος χειμώνας ήταν ο εύκολος και ότι μας περιμένουν δύσκολοι καιροί, λαμβάνοντας υπόψη την ενεργειακή κρίση και τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία. Συμφωνείτε;

Λοιπόν, θα έλεγα ότι θα συμφωνούσα με αυτό πριν από έναν ή δύο μήνες. Έχω εκπλαγεί, νομίζω πολλοί άνθρωποι, από την ανθεκτικότητα της Ευρώπης, την ικανότητα να στραφεί πολύ γρήγορα σε εναλλακτικές πηγές, αλλά και να μειώσει τη χρήση ενέργειας κατά τη διάρκεια του περασμένου χειμώνα. Και νομίζω ότι ορισμένα από τα πρόσφατα στοιχεία που βγήκαν δείχνουν ότι οι προμήθειες εξακολουθούν να είναι αρκετά καλές. Και έτσι νομίζω ότι όλοι έμειναν ελαφρώς έκπληκτοι από την ικανότητα να έχουμε κάποια πυρηνικά σε λειτουργία στις Σκανδιναβικές χώρες. Είδαμε μια στροφή προς εναλλακτικές πηγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, το Κατάρ, τη Νορβηγία, ακόμη και στις ΗΠΑ, όπου αρχίζουμε να μεταφέρουμε μέρος του προϊόντος μας, του υγροποιημένου φυσικού αερίου από το Τέξας και αλλού. Με εξέπληξε λοιπόν η ικανότητα της Ευρώπης και ακόμη και της Γερμανίας, η οποία νομίζω ότι ήταν πάντα η πιο δύσκολη να στραφεί σε εναλλακτικές πηγές και η ταχύτητα με την οποία μπόρεσε να το κάνει αυτό και η ικανότητα να το ενστερνιστεί. Τώρα, πολιτικά, το κατά πόσον αυτό θα είναι βιώσιμο, κατά πόσον ιδιαίτερα οι Γερμανοί ψηφοφόροι θα είναι σε θέση να κατεβάσουν τη θέρμανση το επόμενο καλοκαίρι για έναν ακόμη χειμώνα, μένει να το δούμε. Αλλά θα παίξω τον ρόλο του αισιόδοξου εδώ. Νομίζω ότι η Δύση παρέμεινε εκπληκτικά ενωμένη στο θέμα της Ουκρανίας. Ξέρετε, περιστασιακά έχουμε έναν Όρμπαν ή έναν Μπερλουσκόνι που ξεσπούν και λένε ηλίθια πράγματα. Αλλά η Δύση ήταν εντυπωσιακά ενωμένη. Και οι ψηφοφόροι μας στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη ήταν αξιοσημείωτα ενωμένοι σε αυτό το θέμα. Και ως αποτέλεσμα, ήταν πρόθυμοι να κάνουν θυσίες, όπως να φορέσουν ένα επιπλέον πουλόβερ ή να χαμηλώσουν τη θέρμανση. Έτσι, θα παραμείνω αισιόδοξος και θα πω, ναι, υπάρχουν πολλές τρομερές προβλέψεις για τον επόμενο χειμώνα, αλλά μέχρι στιγμής πιστεύω ότι η Ευρώπη έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες και ας ελπίσουμε ότι θα το ξανακάνει.

  • Κάνατε μια αναφορά στις ΗΠΑ και ζείτε αρκετό καιρό στις ΗΠΑ τώρα. Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ;

Λοιπόν, κοιτάξτε, είναι ελαφρώς εκπληκτικό το γεγονός ότι παρά την απαγγελία κατηγοριών και τις νέες αποκαλύψεις μετά τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου και τα απόρρητα έγγραφα του Μαρ-α-Λάγκο, παραμένει ακόμα όρθιος. Και ας είμαστε ειλικρινείς, είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για το 2024. Οποιοσδήποτε άλλος υποψήφιος θα ήταν ήδη νεκρός. Αλλά αυτή είναι η φύση του Τραμπισμού. Πρέπει να πω ότι ήμουν ένας από τους αναλυτές, τους συντάκτες που θεωρούσαν ότι ο ΝτεΣάντις, ο Ρον ΝτεΣάντις, ο κυβερνήτης της Φλόριντα, ο οποίος υπήρξε απίστευτα αποτελεσματικός, τόσο ως πολιτικός όσο και ως πολιτικός στη Φλόριντα, παγιώνοντας τη βάση του εκεί, επρόκειτο να αναδειχθεί σε πολύ σοβαρή απειλή για τον Τραμπ. Αυτό που είδαμε τις τελευταίες 2, 4 ή 6 εβδομάδες είναι ότι ο DeSantis παραπαίει. Η εμφάνιση του στο εθνικό επίπεδο δεν έχει πάει καλά. Το πάρτι του, όπου βγήκε στην εθνική σκηνή, ήταν πραγματικά δύσκολο. Ο Τραμπ τον χτύπησε αρκετά αποτελεσματικά. Και είδατε τα νούμερα του ΝτεΣάντις να πέφτουν και τα νούμερα του Τραμπ να ανεβαίνουν. Τώρα, νομίζω ότι είναι κακό για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να είναι υποψήφιος ο Τραμπ, γιατί ας είμαστε ειλικρινείς, έχουν χάσει δύο φορές τώρα, σωστά; Οι ενδιάμεσες εκλογές χάθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τους Ρεπουμπλικάνους επειδή οι άνθρωποι έβαλαν υποψηφιότητα με το ψηφοδέλτιο του Τραμπ, ουσιαστικά. Και στη συνέχεια, προφανώς, ο Τραμπ έχασε τις εκλογές το 2020. Έτσι, για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, νομίζω ότι προσπαθούν απεγνωσμένα να ξεφύγουν από αυτόν και νομίζω ότι είναι χαμένος το 2024, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών και νομίζω ότι προφανώς θα είναι ο Μπάιντεν. Έτσι, νομίζω ότι είναι κακό για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, αλλά για λόγους που είναι σχεδόν πρωτοφανείς στην αμερικανική πολιτική ιστορία, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα απλά δεν μπορεί να τον εγκαταλείψει. Και υπάρχει απλά μια φανατική βάση που παρά τα όσα συμβαίνουν στην υπόθεση της Fox Dominion, η οποία διευθετήθηκε χθες με την απαγγελία κατηγοριών εδώ στη Νέα Υόρκη, σε όλες αυτές τις άλλες υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, παραμένει ο επικρατέστερος και έχει αυτή την πιστή υποστήριξη που δεν φαίνεται να τον εγκαταλείπει.

  • Και τέλος, Πίτερ, είναι οι ΗΠΑ ακόμα τόσο διχασμένη χώρα όσο ήταν το 2020;

Δυστυχώς είναι. Δυστυχώς είναι. Και το είδατε αυτό οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων κατάφεραν να πάρουν την πλειοψηφία με δυσκολία στις ενδιάμεσες εκλογές, πολύ μικρότερη πλειοψηφία από ό,τι περίμεναν. Αλλά βλέπετε την άνοδο των πραγματικά ριζοσπαστικών δεξιών στη Βουλή, της Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν και άλλων που έχουν καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την ατζέντα των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο. Και είδατε την αντίδραση της αριστεράς. Είδατε την άνοδο κάποιων ριζοσπαστών στην αριστερά, επίσης, οι οποίοι καλούν τον Μπάιντεν και το κόμμα να πολωθεί σε αυτή την πλευρά. Και φοβάμαι ότι αυτό που μένει έξω είναι ο κεντρώος χώρος. Και ακούγονται πολύ λίγες φωνές από το κέντρο που αναδεικνύονται. Ο Μπάιντεν είναι ο μόνος, για να είμαι ειλικρινής μαζί σας, που προσπάθησε να κατευθύνει τα πράγματα πίσω στο κέντρο. Η δημοτικότητά του, όμως, παραμένει στα χαμηλά επίπεδα του 40%, παρά το σχετικά επιτυχημένο ιστορικό του στην Ουκρανία και την οικονομία. Είναι πολύ δύσκολο για το κέντρο να ακουστεί η φωνή του και φοβάμαι ότι οδεύουμε προς μια ακόμη πολύ πολωμένη προεκλογική περίοδο.

  • Πίτερ, ευχαριστούμε πολύ.

Ευχαρίστηση μου.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος