Πρώτο Πρόγραμμα: Ανάλυση για τον ρόλο των κεντρικών τραπεζών μετά την πανδημία (audio)

Για το ρόλο των κεντρικών τραπεζών και τη διαχείριση του χρέουε μετά την πανδημία μίλησε η Δανάη Κυριακοπούλου και ο Αιμίλιος Αυγουλέας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Η συζήτηση που διεξάγεται διεθνώς για το νέο ρόλο των κεντρικών τραπεζών θα επηρεάσει και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και είναι πιθανόν η αποστολή της να διευρυνθεί για να συμπεριλάβει και την ώθηση της πραγματικής οικονομίας.

Αυτό ανέφερε η κυρία Δανάη Κυριακοπούλου, επικεφαλής οικονομολόγος του OMFIF (Official Monetary and Financial Institutions Forum) μιλώντας στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» του Πρώτου Προγράμματος της ΕΡΤ.

Η κυρία Κυριακοπούλου είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν διεξάγεται συζήτηση στην ΕΚΤ για πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους της πανδημίας ενώ υπογράμμισε ότι οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, μέσα από την ποσοτική χαλάρωση και τα χαμηλά επιτόκια.

Το καινούργιο στοιχείο στη διάρκεια της πανδημίας, συμπλήρωσε η επικεφαλής οικονομολόγος του OMFIF, είναι ότι στην προσπάθεια ανάκαμψης μετέχουν πλέον και οι κυβερνήσεις με τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης τα οποία προωθούν.

Αιμίλιος Αυγουλέας: Το χρέος Covid πρέπει να «παρκαριστεί» στον ESM για 70 χρόνια

Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο καθηγητής Διεθνούς Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικού Δικαίου του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου κ. Αιμίλιος Αυγουλέας, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόταση που έχει καταθέσει μαζί με τον γενικό γραμματέα του Συνδέσμου Ιταλικών Βιομηχανιών κ. Stefano Micosi για αναδιάρθρωση του χρέους Covid, μέσα από τον ESM.

Το χρέος που δημιουργούν τα κράτη μέλη της ευρωζώνης μέσα στην πανδημία, το οποίο αγοράζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, , είπε ο κ. Αυγουλέας, πρέπει να μεταφερθεί στον ESM και ο τελευταίος θα πρέπει να επιμηκύνει τη διάρκειά του τουλάχιστον στα 70 χρόνια.

Η πρόταση Αυγουλέα – Micosi, είναι απολύτως συμβατή με τις ευρωπαϊκές συνθήκες και προβλέπει τη μετατροπή του ESM σε έναν υπερεθνικό οργανισμό διαχείρισης χρέους της ευρωζώνης σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, έτσι ώστε οι κυβερνήσεις να απαλλαγούν από αυτό προς το παρόν και να μπορέσουν να εστιάσουν άμεσα στην ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πανδημία.

Δεν υπάρχει εναλλακτική, υπογράμμισε ο κ. Αυγουλέας, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα κινδυνεύσει με διάλυση η ευρωζώνη. Το χρέος της Γαλλίας έχει ήδη φτάσει στο 120% του ΑΕΠ, στο ίδιο επίπεδο δηλαδή που βρισκόταν το ελληνικό χρέος το 2010 όταν η Ελλάδα αναγκάστηκε να ενταχθεί στο μηχανισμό διάσωσης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος