Χρ. Σταϊκούρας: Ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης από ΕΚΤ για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας

Για ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης κάνει λόγο στην ανακοίνωση του ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος στην χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι θα εξακολουθήσει να στηρίζει την ελληνική οικονομία, προβλέποντας ειδικό καθεστώς επανεπενδύσεων ομολόγων και μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος επαναγοράς ομολόγων (PEPP) τον Μάρτιο του 2022. «Η ΕΚΤ έλαβε μια πολύ σημαντική απόφαση για την Ελλάδα, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης και σήμα αναγνώρισης της προόδου που έχει σημειώσει η πατρίδα μας» επισημαίνει ο Υπουργός Οικονομικών σε ανακοίνωση του. «Η απόφαση αυτή και οι δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ έρχονται να προστεθούν στην αλυσίδα πρόσφατων αναφορών και εκθέσεων από εταίρους, θεσμούς και οίκους αξιολόγησης, που πιστοποιούν ότι η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση και ότι η ασκούμενη οικονομική πολιτική και οι θυσίες των πολιτών αποδίδουν καρπούς».

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «ως Κυβέρνηση και Οικονομικό Επιτελείο, δεν εφησυχάζουμε. Συνεχίζουμε να υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις, να εφαρμόζουμε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική και να ακολουθούμε μια διορατική εκδοτική στρατηγική» Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ακόμα ότι «συνεχίζουμε, με σχέδιο, σοβαρότητα, αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση, τη σκληρή δουλειά, ώστε η Ελλάδα να ισχυροποιηθεί περαιτέρω και να αποκτήσει, το ταχύτερο δυνατόν, επενδυτική βαθμίδα».

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ άνοιξε χθες με απόφαση της «παράθυρο» για αγορές ελληνικών ομολόγων, πέραν των επανεπενδύσεων, και μετά τη λήξη του PEPP. Ειδικότερα, η ΕΚΤ επέλεξε να παρατείνει τις επανεπενδύσεις στις λήξεις στο PEPP μέχρι το τέλος του 2024, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας επανεκκίνησης του έκτακτου προγράμματος ανά πάσα στιγμή εάν κριθεί απαραίτητο. Πρόκειται για ειδική μέριμνα της ΕΚΤ για την ελληνική οικονομία, προκειμένου να μην διαταραχθεί όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ η ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής εφόσον η Ελλάδα δεν συμμετέχει στο τακτικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (APP), λόγω του γεγονός ότι στερείται επενδυτικής βαθμίδας.

Ρεπορταζ Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος