Χρ. Σταϊκούρας: Σε τροχιά ανάκαμψης η αγορά ακινήτων – Οι νέες προκλήσεις

Array

Τους πέντε βασικούς άξονες πάνω στους οποίους κινείται η πολιτική της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της αγοράς των ακινήτων στην Ελλάδα, παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο 23ο συνέδριο της Prodexpo.

Σε ποιες παρεμβάσεις προχώρησε η κυβέρνηση

Άξονες- που όπως είπε ο υπουργός- αφορούν: σε μειώσεις φορολογικών συντελεστών και θέσπιση φορολογικών κινήτρων, μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την αγορά ακινήτων στη χώρα μας, παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του σημαντικού προβλήματος της στέγασης, αλλά και αξιοποίηση- κατά τον βέλτιστο τρόπο και με συγκεκριμένα κριτήρια -της δημόσιας περιουσίας.

Η υλοποίηση της πολιτικής μας πάνω σε αυτούς τους άξονες οδήγησε σε αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων όπως αποτυπώνεται στην αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας, η οποία το 2021 σημείωσε ρεκόρ δεκαετίας, καθώς και στη βελτίωση της θέσης της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού, με τις άμεσες ξένες επενδύσεις σε ακίνητα να επανέρχονται σταδιακά στα προ πανδημίας επίπεδα, τα οποία αποτελούσαν και επίπεδα ρεκόρ, σημείωσε ο υπουργός.

Ωστόσο υπογράμμισε ότι: «πλέον η αγορά βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο, αφού, έχοντας αφήσει οριστικά πίσω μία δεκαετία οικονομικής κρίσης, καλείται να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις, με κυριότερη, φυσικά, τη σημαντική αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και κατ’ επέκταση του κόστους κατασκευής, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία».

Οι νέες προκλήσεις

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ακόμα ότι:

*Η αναζήτηση και η στελέχωση της αγοράς με εξειδικευμένο τεχνικό και εργατικό δυναμικό, καθώς και η ανάγκη για άμεση προσαρμογή στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί από τις διαδοχικές κρίσεις αλλά και από τη μετάβαση σε μία πιο πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη, αναμένεται να καθορίσουν την εικόνα του κατασκευαστικού κλάδου τα επόμενα έτη.

*Από την πλευρά μας, ως Κυβέρνηση, είμαστε αποφασισμένοι, παρά τα εμπόδια, να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον κλάδο μέσα από μόνιμες μειώσεις φόρων, ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και στοχευμένες παρεμβάσεις, εκμεταλλευόμενοι και τους σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ.

*Από την πλευρά τους, οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις του κλάδου καλούνται να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά τη στήριξη που τους παρέχει το Κράτος, να επιδείξουν προσαρμοστικότητα στα νέα δεδομένα και να επενδύσουν πάνω στο ανθρώπινο κεφάλαιο.

Ρεπορτάζ – Επιμέλεια: Κώστας Τσάβαλος 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος