Χαμηλή ζήτηση και ΑΠΕ ρίχνουν την τιμή του ρεύματος

Η κατρακύλα της τιμής του φυσικού αερίου, οι οικονομίες στην ενέργεια, ο καλός καιρός και οι ανανεώσιμες πηγές δίνουν ανάσα στην ενεργειακή κρίση.

Ο Ιανουάριος δεν ξεκίνησε καλά, με τη μέση τιμή στη χονδρική του ρεύματος να επιμένει στα 213€/MWh. Τις τελευταίες δυο ημέρες η τιμή έπεσε στα 58,4€/MWh, στα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2021.

Η συμμετοχή του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή περιορίστηκε στο 15% ενώ οι ΑΠΕ έπιασαν καλή απόδοση με συμμετοχή 69%.

Οι επιδοτήσεις θα συνεχιστούν όσο υπάρχει ανάγκη στήριξης των καταναλωτών, μέχρι το ρεύμα να πέσει στα 15-16 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

«Όταν τελικα οι τιμές υποχωρήσουν σε τέτοιο βαθμό που δεν θα χρειάζεται να επιδοτούμε θα σταματήσουμε. Στα ευάλωτα νοικοκυριά είναι ακόμη πιο χαμηλό το κατώφλι», δήλωσε από το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Ωστόσο, για να παραμείνει σταθερά προσιτή η τιμή του ρεύματος απαιτούνται μεγάλες αλλαγές στην ενεργειακή πολιτική. Το νέο σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα που παρουσίασε το ΥΠΕΝ περιλαμβάνει διπλασιασμό επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια με πολλαπλάσιες ΑΠΕ, αποθήκευση ενέργειας, πράσινο υδρογόνο, ηλεκτροκίνηση και ένα ευρύ πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια.

ΕΕ: Αιματηρές οικονομίες

Το 12μηνο που προηγήθηκε έδωσε μαθήματα σκληρής ενεργειακής οικονομίας σε όλους τους Ευρωπαίους. Οι έξυπνοι μετρητές που υπολογίζουν την ενεργειακή κατανάλωση μπήκαν στα περισσότερα σπίτια και αποκάλυψαν πως η θέρμανση άναψε μετά τις 28 Νοεμβρίου με τουλάχιστον ένα μήνα καθυστέρησης, ενώ ο θερμοστάτης έπεσε στους 19 βαθμούς.

Η μείωση της κατανάλωσης και ο καλός καιρός έφεραν οικονομικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με πανευρωπαϊκά στοιχεία οι Ολλανδοί ήταν οι πλέον οικονόμοι, σχεδόν το 90% ακολούθησε τις συστάσεις. Ακολουθούν οι Βρετανοί με 79%.

Οι Ισπανοί πάλι έκαναν τις μικρότερες ενεργειακές παραχωρήσεις μειώνοντας μόλις κατά 0,29 βαθμούς Κελσίου το θερμοστάτη.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου

Η ΕΡΤ στο Νταβός

Μιλώντας στον ανταποκριτή της ΕΡΤ Γιώργο Συριόπουλο, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε από το Νταβός ότι αναγνωρίζεται η ανάγκη να ληφθούν πρόσθετα μέτρα λόγω του υψηλού πληθωρισμού, «αλλά βραχυπρόθεσμα μέτρα, όχι μόνιμες παρεμβάσεις έτσι ώστε να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος