Αυξήσεις στο Δημόσιο: Τα 800 εκ. θα αγγίξει η ετησία δαπάνη – Προϋπόθεση η δημιουργία δημοσιονομικού χώρου

Array

Προτεραιότητα σε χαμηλόμισθους και έχοντες θέσεις ευθύνης σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση με το νέο ενιαίο μισθολογικό του δημοσίου, η εφαρμογή του οποίου δρομολογείται από την 1η Ιανουαρίου του 2024. Ο σχεδιασμός θα ξεκινήσει μετά τις εκλογές και οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν και από το αποτέλεσμα της κάλπης.

Ειδικότερα, τα 800 εκατ. ευρώ θα φτάσει η ετήσια δαπάνη για την ενίσχυση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ξεκαθαρίζοντας ότι οι περισσότεροι πόροι θα αφορούν στο νέο ενιαίο μισθολόγιο, το οποίο θα ενεργοποιηθεί μετά τις εκλογές, από την 1/1/2024.

«Έρχεται η κυβέρνηση με ένα νέο μισθολόγιο, το οποίο θα φτιάξουμε μέσα στο 2023 να προσθέσουμε στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, στα χαμηλότερα κλιμάκια, αλλά και στις θέσεις ευθύνης, και στους ενστόλους και στα μέλη ΔΕΠ άλλα 500 εκατ. ευρώ» δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών.

Τα 200 εκατ. ευρώ αφορούν στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται στην μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων. Τα 80 εκατ. ευρώ σχετίζονται με τον μηδενισμό της εισφοράς υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας και τα 500 εκατ. ευρώ είναι οι πόροι που σχεδιάζει να διαθέσει η κυβέρνηση για το νέο μισθολόγιο, κάτι που εξαρτάται βέβαια και από το αποτέλεσμα των εκλογών.

«Αντί να υπάρξει έστω και μικρή αύξηση όπως δόθηκε στον ιδιωτικό τομέα ή στις συντάξεις, δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ για το 2023. Απαιτούμε αυξήσεις στους μισθούς εδώ και τώρα για να μπορούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια» επισήμανε ο Πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Μπράτης.

Για αφανισμό της μεσαίας τάξης ως αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση κάνει λόγο η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στη μεσαία τάξη που πραγματικά έχει φορτωθεί μεγάλος βάρος στα χρόνια του 15-19. Η μεσαία τάξη πια αν προσέξετε την κοινωνία έχει πάψει να υφίσταται. Δημιουργεί τέτοιες κοινωνικές ανισότητες η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη», ανέφερε η εκπρόσωπος τύπου ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου.

Η κυβέρνηση εξετάζει τη λήψη νέων μέτρων στήριξης πριν από τις εκλογές, εφόσον βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος. Αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2022 αλλά και την πορεία των τιμών της ενέργειας.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος Φεβρουαρίου.

Ρεπορτάζ: Γωγώ Κατσέλη, Κατερίνα Γράβου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος