Πώς χρησιμοποιούμε τον θερμοστάτη για εξοικονόμηση ενέργειας

Array

Για τη σωστή χρήση του θερμοστάτη και πώς μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια την ώρα που κρατάμε και το σπίτι μας ζεστό μίλησε στην ΕΡΤ ο μηχανολόγος μηχανικός Στέλιος Λαμπαδάκης.

Πού και πώς πρέπει να είναι τοποθετημένος ο θερμοστάτης

«Ο θερμοστάτης είναι το μυαλό της εγκατάστασης θέρμανσης σε κάθε σπίτι. Και βασικό είναι να είναι εγκατεστημένος σε σωστό σημείο μέσα στο σπίτι, δηλαδή να μην είναι σε εξωτερικό τοίχο, να μην είναι κοντά σε πηγές θέρμανσης, όπως ένα τζάκι, ένα καλοριφέρ, να είναι σε σωστό ύψος από το 1,10 έως το 1,50 και από εκεί και πέρα πρέπει να είναι σωστά καλιμπραρισμένος.»

Η σωστή χρήση του 

«Η σωστή χρήση του θερμοστάτη είναι να να μην έχουμε διακοπτόμενη λειτουργία στο σύστημα θέρμανσης, δηλαδή αν μπορούμε να τον έχουμε σε μια σταθερή θερμοκρασία, ας πούμε στους 19 βαθμούς Κελσίου μέσα στο σπίτι και όχι να τον ανοίγουμε, να τον κλείνουμε, να τον ανοίγουμε, να τον κλείνουμε.»

Τι είναι η αντιστάθμιση και πώς μπορεί να γίνει οικονομική

«Τα σύγχρονα συστήματα θέρμανσης, όπως όλες οι αντλίες θερμότητας αλλά και τα περισσότερα συστήματα με επιτοίχιες λέβητες αερίου, διαθέτουν σύστημα αντιστάθμισης. Η αντιστάθμιση είναι ένα έξυπνο σύστημα το οποίο αλλάζει την απόδοση, την αποδιδόμενη ισχύ του συστήματος του λέβητα της αντλίας θερμότητας εξαρτώμενη από την εξωτερική θερμοκρασία. Άρα, όταν έξω έχει πολύ κρύο, μας προσάγει νερό στα καλοριφέρ με πολύ πιο ψηλή θερμοκρασία. Όταν δεν έχει πολύ κρύο, μας προσάγει με χαμηλότερη θερμοκρασία. Αυτό μπορεί να φτάσει να μας κάνει εξοικονόμηση ενέργειας έως και 15%.»

Τι να κάνουμε με τον θερμοστάτη όταν αερίζουμε το σπίτι

«Θα πρέπει το σπίτι να το έχουμε όσο το δυνατόν πιο αεροστεγανό. Δηλαδή όπως το καλοκαίρι δεν αφήνουμε το αιρκοντίσιον ανοιχτό και τα παράθυρα ανοιχτά, έτσι και το χειμώνα, την ώρα που αερίζεται το σπίτι, θα πρέπει να κλείνουμε το σύστημα θέρμανσης και μόλις τελειώσει ο αερισμός να ξαναβάλουμε το σύστημα θέρμανσης να δουλέψει.»

Τι είναι και πώς χρησιμοποιούνται οι θερμοστατικές κεφαλές

«Οι θερμοστατικές κεφαλές μπορούν να τοποθετηθούν πάνω στα σώματα με πολύ χαμηλό σχετικά κόστος. Μπορούν να κάνουν σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας. Εξαρτάται και από την αξιολόγηση του κάθε συστήματος, αλλά μπορεί να φτάσει και στο 10-12% εύκολα και μπορούμε να έχουμε ξεχωριστή θερμοκρασία ανά δωμάτιο ή και να απομονώνουμε κάποιους χώρους την ώρα που δεν τους χρησιμοποιούμε.»

Το σπίτι πρέπει να θερμαίνεται όταν δεν το χρησιμοποιούμε;

«Ναι, θα πρέπει σε συνδυασμό με αυτό που είπαμε αρχικά θα πρέπει να αφήνουμε το σπίτι σε μια θερμοκρασία αναμονής. Οι περισσότεροι θερμοστάτες την έχουν αυτή τη λειτουργία, δηλαδή ορίζουμε εμείς μόνοι μας τους 17-18 βαθμούς. Τη θεωρούμε ότι είναι η θερμοκρασία αναμονής του σπιτιού και το ξανά ζεσταίνουμε όταν ερχόμαστε.»

Θα πρέπει οι πολίτες να αρχίσουν από τώρα να χρησιμοποιούν τη θέρμανση και να μην περιμένουν τα «τσουχτερά» κρύα;

«Είναι σαν να περιμένουμε να έρθει μπροστά μας μια μεγάλη ανηφόρα και να ξεκινήσουμε στην ανηφόρα. Είναι καλό να το θερμάνουμε το σπίτι έστω και σε χαμηλή θερμοκρασία. Δεν χρειάζεται να το βάλουμε 20-21 βαθμούς στο θερμοστάτη, έστω και στους 18 για να μπορέσουμε ήπια και μαλακά χωρίς να ζοριστεί το σύστημα θέρμανσης.»

Τα τζάκια και τα τάμπερ (καπάκια) και αν πρέπει να τα καταργήσουμε

«Όχι δεν πρέπει να τα καταργήσουμε. Απλώς πρέπει να κλείνουμε τα τάμπερ για να σφραγιστεί το σπίτι και να μένει μια σταθερή θερμοκρασία μέσα σε αυτό.»

Όταν μαγειρεύουμε στην κουζίνα με την χρήση του απορροφητήρα

«Όταν μαγειρεύουμε στην κουζίνα και αν η κουζίνα μας δεν απομονώνεται από το υπόλοιπο σπίτι, καλό θα ήταν να την απομονώσουμε. Να δουλεύει απορροφητήρας δηλαδή μόνο για την κουζίνα. Ούτως ή άλλως η θερμική ενέργεια που αποβάλλει σε εκείνη την περιοχή σε εκείνη εκείνη τη στιγμή προέρχεται κυρίως από τις συσκευές μαγειρέματος. Αλλιώς μας κρυώνει όλο το σπίτι.»

«Το ίδιο ισχύει και για όταν πηγαίνουμε στην τουαλέτα, πρέπει η χρήση του απορροφητήρα εκεί να είναι απομονωμένη για τον ακριβώς ίδιο λόγο.»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος