Αντίστροφη μέτρηση για τα νέα μέτρα – Το σχέδιο στήριξης νοικοκυριών με επιδοτήσεις

Array

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η χώρα για την ανακοίνωση των κυβερνητικών παρεμβάσεων στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Στις 20 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθούν από τους παρόχους ενέργειας τα τιμολόγια του Οκτωβρίου, όπως επιβεβαιώνει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Κατερίνα Χριστοφιλίδου.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι στις 20 Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 12.00 τα μεσάνυχτα οι πάροχοι ενέργειας οφείλουν να ανακοινώσουν τις τιμές λιανικής ρεύματος για τον μήνα Οκτώβριο. Οι πληροφορίες λένε πως θα είναι χαμηλότερες τιμές, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, που ήταν εξαιρετικά υψηλές προσεγγίζοντας ακόμη και τα 90 λεπτά/κιλοβατώρα. «Αυτό μένει να το δούμε καθώς από τη μία υπάρχει αβεβαιότητα στη διεθνή ενεργειακή αγορά, με τις τιμές να μοιάζουν με “ασανσερ”, από την άλλη υπάρχει ο εμπορικός ανταγωνισμός των ενεργειακών παρόχων που περιμένουν μέχρι τελευταία στιγμή να δουν τι θα κάνει ο ανταγωνισμός για να τιμολογήσουν» πρόσθεσε η κ. Χριστοφιλίδου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το υπουργείο Ενέργειας θα ανακοινώσει το νέο μηχανισμό επιδοτήσεων, που περιλαμβάνει 3 διαφορετικά κλιμάκια:

  • Το ύψος της επιδότησης θα εξαρτηθεί από το ύψος της εξοικονόμησης ενέργειας. Έτσι όσα νοικοκυριά καταναλώνουν μέχρι 500 κιλοβατώρες / μήνα, θα λάβουν την μεγαλύτερη επιδότηση.
  • Όσοι καταναλώνουν έως 1000 κιλοβατώρες, πρόκειται για νοικοκυριά με 4 – 5 ή περισσότερα μέλη, θα παίρνουν χαμηλότερο ποσοστό επιδότησης.
  • Ενώ τη χαμηλότερη επιδότηση θα λαμβάνουν όσοι καταναλώνουν πάνω από 1000 κιλοβατώρες.

Στην περίπτωση όμως που αυτά τα νοικοκυριά εξοικονομήσουν ενέργεια κατά 15% τότε, σύμφωνα με πληροφορίες θα παίρνουν bonus επιδότησης και θα ανεβαίνουν κλιμάκιο. Το πρόβλημα εδώ είναι πως η μέτρηση στα ρολόγια καθυστερεί 4-10 μήνες και δεν θα φανεί άμεσα το όφελος στους λογαριασμούς, εκτός εάν οι ίδιοι οι καταναλωτές κάνουν την καταγραφή και την περάσουν στη σχετική πλατφόρμα του παρόχου τους.

Σχετικά με την τιμή του φυσικού αερίου, το ρεπορτάζ λέει πως η επιδότηση θα είναι οριζόντια και πιθανόν διπλή. Ένα μέρος της επιδότησης θα έρθει από τον κρατικό προϋπολογισμό και ένα, ως έκπτωση, από τη ΔΕΠΑ.

Τα πρώτα κρύα έκαναν ήδη την εμφάνισή τους στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη και οι κυβερνήσεις ετοιμάζονται για τον δυσκολότερο χειμώνα των τελευταίων δεκαετιών.

Ισπανία: Διακοπές στη βιομηχανική παραγωγή

Η ισπανική κυβέρνηση διαβεβαίωσε πως δεν θα γίνουν διακοπές ρεύματος. Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες όμως θα υποχρεωθούν να σταματήσουν την παραγωγή τους σε ώρες αιχμής, με ό,τι κι αν αυτό σημαίνει για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας

Φινλανδία: Προετοιμάζεται για black out

H κυβέρνηση της Φινλανδίας, αντίθετα με άλλες χώρες, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κυλιόμενων διακοπών ρεύματος στα νοικοκυριά, στην περίπτωση που το ενεργειακό ισοζύγιο βγει αρνητικό.

Τσεχία: Πολιτική εξοικονόμηση

Ο Τσέχος πρωθυπουργός καλεί τους πολίτες να βάλουν… πλάτη.

Γερμανία: Ο Όλαφ Σολτς Στρέφεται στα Αραβικά Εμιράτα

Ο καγκελάριος Σολτς ετοιμάζεται να ταξιδέψει στα Αραβικά Εμιράτα για να κλείσει συμφωνία παροχής LNG με πλοία, ενώ ο υπουργό Οικονομίας επιθεώρησε τα έργα κατασκευής του μοναδικού τερματικού σταθμού LNG στο Λούμπμιν στη Βαλτική, που διαθέτει η Γερμανία.

Γαλλία: Χαμηλή η παραγωγή των πυρηνικών

«Αγώνα» κάνουν οι Γάλλοι να προχωρήσουν οι εργασίες συντήρησης στους πυρηνικούς σταθμούς για να ξαναμπούν στην παραγωγή ενέργειας. Χωρίς τους πυρηνικούς σταθμούς οι διακοπές ρεύματος δεν μπορούν να αποκλειστούν.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Γαλλία θα στείλει αέριο και στη Γερμανία.

«Πυρά» Σ. Μισέλ κατά Κομισιόν

Αιχμές προς την Κομισιόν ότι κινείται αργά στο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Από την άλλη πλευρά, η Κομισιον ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα καθώς επίσης θα δίνει κατευθύνσεις σε εταιρίες που παράγουν βασικά προϊόντα, ώστε να διασφαλισθεί τουλάχιστον η επάρκεια και να μην επαναληφθούν τα λάθη της πανδημίας.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος