«Ασημένιο» η Ελλάδα στις απώλειες ΦΠΑ – ‘Εχασε 5,3 δισ. ευρώ μόνο το 2019

Το «ασημένιο» μετάλλιο μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λαμβάνει η Ελλάδα, όσον αφορά στις απώλειες εσόδων από ΦΠΑ, χάνοντας το 2019 περίπου 5,3 δισ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Κομισιόν, στην Ελλάδα καταγράφεται μεγάλο έλλειμμα συμμόρφωσης προς τον ΦΠΑ, με τη χώρα να χάνει το 25,8% των εσόδων της στον τομέα, πίσω μόνο από τη Ρουμανία, η οποία απώλεσε το 34,9% των εσόδων της από τον ΦΠΑ.

Η Ελλάδα παρά τη βελτίωση που καταγράφει στην προσπάθεια να περιορίσει τη φοροδιαφυγή εξακολουθεί να έχει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά. Το 2015 σύμφωνα με την Επιτροπή έχανε το 28,3% των δυνητικών εσόδων, ποσοστό που ανέβηκε στο 27,3% το 2016 και σε 31,5% το 2017. Ακολούθως υποχώρησε στο 29% και με βάση τα τελευταία στοιχεία βρίσκεται στο 25,8%.

Τα 5,35 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε περίπου τρεις ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.
Στον αντίποδα, υπάρχουν χώρες οι οποίες έχουν μηδαμινές απώλειες εσόδων από το ΦΠΑ. Για παράδειγμα η Σουηδία έχει απώλειες μόλις 1,4%, η Φινλανδία 2,9%, οι Κάτω Χώρες 4,4% και η Πορτογαλία 7,9%.

Συνολικά τα κράτη- μέλη της ΕΕ εκτιμάται ότι απώλεσαν 134 δισ. ευρώ από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, σύμφωνα με τη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε απώλειες εσόδων λόγω απάτης και φοροδιαφυγής στον τομέα του ΦΠΑ, αποφυγής και πρακτικών βελτιστοποίησης του ΦΠΑ, χρεοκοπιών και πτωχεύσεων, καθώς και εσφαλμένων υπολογισμών και διοικητικών σφαλμάτων.

Ο κ. Πάολο Τζεντιλόνι, Επίτροπος Οικονομίας, δήλωσε: «Παρά τη θετική τάση που έχει καταγραφεί τα τελευταία έτη, το έλλειμμα ΦΠΑ εξακολουθεί να προκαλεί σοβαρές ανησυχίες, ιδίως αν λάβουμε υπόψη τις τεράστιες επενδυτικές ανάγκες που πρέπει να καλύψουν τα κράτη μέλη μας τα επόμενα έτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτού του έτους, πρόκειται για απώλειες άνω των 4.000 ευρώ ανά δευτερόλεπτο Πρόκειται για απαράδεκτες απώλειες για τους εθνικούς προϋπολογισμούς, γεγονός που σημαίνει ότι το βάρος της κάλυψης του ελλείμματος πέφτει στους απλούς πολίτες και τις απλές επιχειρήσεις, μέσω άλλων φόρων που καλούνται να πληρώσουν για ζωτικής σημασίας δημόσιες υπηρεσίες.

Πρέπει να καταβάλουμε κοινή προσπάθεια για την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ, ενός σοβαρού εγκλήματος που αφαιρεί χρήματα από την τσέπη των καταναλωτών, υπονομεύει τα συστήματα πρόνοιας και αδειάζει τα κυβερνητικά ταμεία».

Ρεπορτάζ: Kώστας Τσάβαλος
Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος