Σε ένα διευρυμένο αριθμό δόσεων εκτιμάται να «κλειδώνει» η Κομισιόν, σχετικά με την αποπληρωμή των χρεών της πανδημίας.
Ο αναπληρωτής διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών της Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο, μιλώντας αποκλειστικά στην ΕΡΤ και τη Ραλλού Αλεξοπούλου, άφησε ανοιχτή την ικανοποίηση του σχετικού αιτήματος που είχε υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση.
Η πρόταση του οικονομικού επιτελείου αφορά στην παροχή δυνατότητας εξόφλησης οφειλών πληττόμενων φορολογούμενων σε 60 έως 72 δόσεις, με δυνατότητα ένταξης όλων των χρεών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, Η Ελλάδα διανύει το τελευταίο 12μηνο σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.
Η οριστική απόφαση για την νέα ρύθμιση οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία αναμένεται μέσα στο β’ δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.
Ακολουθεί ένα μεγάλο μέρος της συνέντευξης στην Ραλλού Αλεξοπούλου
- Το Υπουργείο Οικονομικών έχει μια συγκεκριμένη πρόταση για τις ρυθμίσεις πληρωμής των χρεών που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας. Η πρόταση περιλαμβάνει αύξηση του αριθμού δόσεων, από 24 ή 48 που είναι τώρα, υπό όρους. Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι συζητήσεις; Δεν νομίζετε ότι έχει σημασία να βελτιωθεί το πρόγραμμα λόγω της πανδημίας;
Είναι ξεκάθαρο ότι η πανδημία, σε όλη την Ευρώπη, όχι μόνο στην Ελλάδα, έχει αυξήσει το ύψος του χρέους νοικοκυριών, επιχειρήσεων – κυρίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Σε όλη την Ευρώπη βλέπουμε ορισμένες καινοτόμες προσεγγίσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί η συσσώρευση του χρέους λόγω του κορονοϊού. Πιστεύω ότι σίγουρα θα προσεγγίσουμε και θα μελετήσουμε προσεκτικά την πρόταση των ελληνικών αρχών με πολύ ανοιχτό μυαλό. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει ανάγκη να αντιμετωπίσουμε το υπερβολικό χρέος, το οποίο έχει δημιουργηθεί λόγω του κορονοϊού. Βέβαια να γίνει με ένα τρόπο που να παρέχει τα σωστά κίνητρα και να διασφαλίζει ότι η ανάκαμψη θα είναι διατηρήσιμη.
- Την επόμενη εβδομάδα, οι επικεφαλής των θεσμών θα συζητήσουν με τους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο της 11ης αξιολόγησης στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Ποια είναι τα πιο σημαντικά ζητήματα;
To πρώτο που θα πρέπει να υπενθυμίσω είναι ότι πλέον διανύουμε το τελευταίο έτος της ενισχυμένης εποπτείας. Η Ελλάδα δεσμεύθηκε στους ευρωπαίους εταίρους το 2018, και ισχύει έως τα μέσα του 2022. Οπότε περνάμε πλέον στην τελευταία φάση. Ίσως τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν για να προχωρήσουμε σχετίζονται με τον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα κυρίως η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και η πλήρης εφαρμογή του πρόσφατου πτωχευτικού νόμου. Είναι σημαντικό γιατί είναι απαραίτητα για τη βιώσιμη ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά τα ζητήματα σχετίζονται με τον τραπεζικό τομέα, για την ακρίβεια είναι εκτός του πεδίου εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης. Επομένως θα τα διαχειριστούμε και θα τα αντιμετωπίσουμε στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.
- Την επόμενη Τρίτη αναμένουμε από το ECOFIN να εγκρίνει το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Τι ακολουθεί μέχρι την εκταμίευση του ποσού προχρηματοδότησης περίπου 4 δις. ευρώ; Θα μπορούσε αυτό το ποσό να εκταμιευτεί σε δύο δόσεις;
Η Κομισιόν έχει ήδη εγκρίνει ή συμφωνήσει στα 16 από τα 24 Σχέδια Ανάκαμψης που έχουμε λάβει, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Όντως αναμένουμε οι υπουργοί Οικονομικών να εγκρίνουν 12 από αυτά, και της Ελλάδας, την επόμενη εβδομάδα. Αυτό που θα ακολουθήσει είναι, αμέσως μετά να υπογραφούν τα νομικά κείμενα από την Ελλάδα και τα άλλα κράτη-μέλη. Άμεσα και σύντομα, η Κομισιόν θα μπορεί να μεταφέρει το 13% της προκαταβολής στην Ελλάδα. Ήδη έχουμε αντλήσει ένα σημαντικό ποσό, 35 δις ευρώ και θα αντλήσουμε περισσότερα έως το τέλος Ιουλίου. Αν αυτό συμβεί θα μπορέσουμε να πληρώσουμε το σύνολο του ποσού σε όλα τα κράτη-μέλη. Αν για κάποιο λόγο δεν καταστεί εφικτό, ίσως χρειαστεί να καθυστερήσουμε λίγο τις πληρωμές μέχρι να αντληθούν τα χρήματα.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος