Αποκλειστικό ΕΡΤ: Οι προτάσεις της Κομισιόν για την ενέργεια και την περίπτωση πλήρους διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου

Μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και για την προετοιμασία σε περίπτωση που η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα αναμένεται να προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 18 Μαΐου.

Σύμφωνα με προσχέδιο το οποίο είναι σε γνώση της ΕΡΤ, η Κομισιόν καλεί τα κράτη μέλη να συνεχίζουν να εφαρμόζουν τα μέτρα της εργαλειοθήκης που είχε παρουσιαστεί το φθινόπωρο, ωστόσο θα προτείνει και βραχυπρόθεσμα μέτρα τα οποία θα είναι προσωρινά και θα μπορούν να εφαρμοστούν μέχρι την 1η Μαΐου 2023, δηλαδή μέχρι το τέλος του επόμενου χειμώνα.

Παράλληλα, σύμφωνα με το προσχέδιο γίνεται αναφορά στην προετοιμασία για πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου. Ειδικότερα, για την αντιμετώπιση ενός σοκ στον εφοδιασμό, υπάρχουν τα εθνικά σχέδια έκτακτης ανάγκης τα οποία έχουν αναπτυχθεί υπό τον κανονισμό για την εφοδιαστική ασφάλεια, εθνικά και περιφερειακά μέτρα, ενισχυμένη περιφερειακή συνεργασία και συμφωνίες αλληλεγγύης.

Όμως, σε περίπτωση που επηρεαστούν πολλά κράτη-μέλη μαζί θα μπορούσαν να ληφθούν επιπλέον μέτρα όπως μια μέγιστη τιμή για το φυσικό αέριο που παραδίδεται στους Ευρωπαίους καταναλωτές και τις εταιρείες για την κάλυψη της περιόδου έκτακτης ανάγκης. Επίσης, όσον αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια, υπό το πρίσμα των προοπτικών για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος τους επόμενους μήνες και την ανάγκη να διατηρηθούν τα μέτρα ανακούφισης των καταναλωτών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα η Επιτροπή θεωρεί ότι τα μέτρα μπορούν να παραταθούν πέραν της 30ής Ιουνίου 2022 για να καλυφθεί η επόμενη περίοδος θέρμανσης.

Eπιπροσθέτως, όσον αφορά στην «ενεργειακή διπλωματία», σε προσχέδιο υπάρχει αναφορά σε ευκαιρίες στην περιοχή της Ανατολικής και Νότιας Μεσογείου. Να σημειωθεί, ότι οι προτάσεις που θα παρουσιαστούν από την Επιτροπή την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να συζητηθούν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 30 και 31 Μαΐου για να αποφασιστεί ποια μέτρα θα εφαρμοστούν.

Ανταπόκριση Βρυξέλλες – Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος