Από τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής των Κεντρικών τραπεζών η τάση στις αγορές

Σύνοψη
  • Μικρές μεταβολές εμφανίζουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης

Ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν σήμερα (21/3) οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς, χθες, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) επιβεβαίωσε την πρόβλεψή της για τρεις μειώσεις επιτοκίων έως το τέλος του 2024, παρά τον επίμονο πληθωρισμό.

Του Παντελή Μάνου

Εν τω μεταξύ, σε αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων προχώρησε σήμερα η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB), σε μια ένδειξη εμπιστοσύνης στην πτώση του πληθωρισμού. Ο πληθωρισμός στην Ελβετία υποχώρησε τον Φεβρουάριο, στο 1,2%, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι ετών.

Η SNB μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,5%, κάνοντας την εξαίρεση μεταξύ των δυτικών κεντρικών τραπεζών οι οποίες διατήρησαν τα επιτόκια σταθερά στις πρόσφατες αποφάσεις τους.

Παράλληλα, η Τράπεζας της Αγγλίας (ΒoE) διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 5,25%, για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση, τα υψηλότερα επίπεδα 16 ετών. Η απόφαση ελήφθη με 8 ψήφους υπερ και μία κατά, αφού ένα μέλος ήθελε μείωση των επιτοκίων.

Είναι η πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2021 που κανένα μέλος της αρμόδιας Επιτροπής της BoE δεν τάχθηκε υπέρ της αύξησης των επιτοκίων. Και αυτό είναι η πρώτη ένδειξη ότι η βρετανική κεντρική τράπεζα ετοιμάζεται σιγά – σιγά και εκείνη να μπει στον χορό της μείωσης των επιτοκίων.

Χρηματιστήρια

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX 30 εμφανίζει άνοδο κατά 0,82%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει κέρδη σε ποσοστό 0,23%, στη Μαδρίτη ο κύριος δείκτης κινείται υψηλότερα κατά 1,47%, το Μιλάνο ενισχύεται οριακά κατά 0,43% ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει σημαντικά κέρδη σε ποσοστό 2,08%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές στα περίπου 130 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε κοντά στις 1430,35 μονάδες παρουσιάζοντας κέρδη σε ποσοστό 0,89%.

Ομόλογα

Μικρές μεταβολές εμφανίζουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται καθοδικά κατά 2 μονάδες βάσης, στο 2,41%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχωρεί κατά 3 bps στο 3,68%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου κινείται χαμηλότερα κατά 2 μονάδες, στο 3,22% ενώ, αντίθετα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει πτώση κατά 3 μονάδες βάσης, στο 3,39%.

Εμπορεύματα – Συναλλάγματα

Πτωτικές τάσεις παρουσιάζουν, έως αυτή την ώρα, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει απώλειες κατά 0,26%, στα 81,06 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με αντίστοιχη πτώση 0,21%, βρίσκεται στα 85,70 δολάρια.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει άνοδο έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0860 δολ./ευρώ και με το ιαπωνικό ανέρχεται στα 151,60 γιεν/δολ.

Νέο ιστορικό ρεκόρ σημείωσε σήμερα η τιμή του χρυσού υπερβαίνοντας τα 2.200 δολάρια φθάνοντας μέχρι τα 2.220 δολάρια η ουγγιά. Οι επικείμενες μειώσεις των επιτοκίων ευνοούν το κίτρινο μέταλλο, καθώς το καθιστούν πιο ελκυστικό σε σχέση με άλλες τοποθετήσεις ενώ «λειτουργεί» και ως καταφύγιο σε ένα περιβάλλον γεωπολιτικών κινδύνων, ιδιαίτερα μετά την έναρξη του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Από τα μέσα Φεβρουαρίου, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έχει κάνει άλμα σχεδόν κατά 12%.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος