Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη 4 προγραμμάτων ρευστότητας 700 εκατ. ευρώ

Τέσσερα προγράμματα παροχής ρευστότητας, ύψους 700 εκατ. ευρώ, για τη στήριξη της αγοράς, ξεκινούν τις επόμενες ημέρες. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για χορήγηση επιδοτήσεων στην εστίαση, ύψους 330 εκατ. ευρώ. Το ποσό επιδότησης είναι έως 100.000 ευρώ για επιχειρήσεις με μείωση τζίρου πάνω από 30%.

Οικονομική ενίσχυση άνω των 16 εκατ. ευρώ προβλέπεται για γυμναστήρια και παιδότοπους. Το ποσό επιδότησης ανά επιχείρηση κυμαίνεται από 4.000-17.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό εργαζομένων και τα έξοδα.

Για τους δικηγόρους προβλέπεται επιδότηση από 1.000 – 2.500 ευρώ και για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις επιδότηση ύψους έως 400.000 ευρώ

Στο μεταξύ, τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους, που έχουν καταθέσει στην εφορία, μπορούν να πάρουν πίσω οι ιδιοκτήτες και να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας με το μήνα. Τη δυνατότητα αυτή παρέχει η ΑΑΔΕ μέσω της πλατφόρμας myCar.

Ο υπ. Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο Mega, είπε ότι τα μέτρα στήριξης της οικονομίας θα ανέλθουν σε 3 δισ. ευρώ τους επόμενους μήνες και σταδιακά μόνον θα αποσύρονται.

Συγκεκριμένα, ανέφερε:

– Χθες πληρώθηκαν υπόλοιπα ύψους 62,7 εκατ. ευρώ από την «Επιστρεπτέα Προκαταβολής 7» σε 20.359 δικαιούχους. Ενώ, μέσω αυτού του προγράμματος, πιστώθηκαν 167 εκατ. ευρώ στην εστίαση τη Μεγάλη Εβδομάδα.

– Υπάρχουν τα μηδενικά ενοίκια και τον Μάιο και εκκρεμούν κάποια υπόλοιπα μηνών για ιδιοκτήτες. «Για τα ενοίκια τον Ιούνιο, θα πρέπει να δούμε πώς θα προχωρήσει η οικονομία. Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο για μειωμένα ενοίκια», πρόσθεσε, λέγοντας επίσης ότι ο τρόπος καταβολής της αποζημίωσης Απριλίου θα είναι αντίστοιχος με τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, δηλαδή με προκαταβολή.

– Τρέχει το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ», στο οποίο 22.921 επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί, ενώ θα δοθεί και μια παράταση έως το τέλος του μήνα για να δηλώσουν συμμετοχή και άλλες επιχειρήσεις».

– Προωθούνται τα στοχευμένα προγράμματα του υπουργείου Ανάπτυξης.

– Πριν το τέλος Μαΐου προβλέπεται να υπάρχει μια αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος με το άνοιγμα της πλατφόρμας για την κάλυψη μέρους των πάγιων αναγκών για τις επιχειρήσεις. «Η πλατφόρμα θα μείνει ανοικτή περίπου έως τις 10 Ιουνίου, ώστε στη συνέχεια να γίνει η κατανομή των ποσών ανάμεσα στον ΕΦΚΑ και την ΑΑΔΕ. Ο πολίτης, η επιχείρηση, το επόμενο διάστημα έως το τέλος του έτους, ανάλογα με τα ποσά που του έχουν κατανεμηθεί, θα μπορεί να μην πληρώνει υποχρεώσεις στην ΑΑΔΕ και το ΕΦΚΑ», είπε.

– Έως τις 17 Μαΐου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού και τα ποσά θα καταβληθούν έως το τέλος του μήνα.

Αναφορικά με τη μονιμοποίηση των μειώσεων φόρων, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι αυτές θα εξετασθούν υπό το πρίσμα της δημοσιονομικής ισορροπίας. «Προβλέπουμε φέτος έλλειμμα 7% και μηδενισμό του το 2022. Σταδιακά θα αποσύρονται τα μέτρα στήριξης και μαζί με την ανάκαμψη, την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, θα διασφαλίσουμε μια δημοσιονομική ισορροπία και όχι με μέτρα λιτότητας», επεσήμανε. «Έχουμε πόρους και χτίζουμε ταμειακά διαθέσιμα με μηδενικό κόστος δανεισμού. Ο τουρισμός θα πάει καλύτερα από πέρυσι, ενώ υπάρχει μια αύξηση των καταθέσεων κατά 20 δισ. και το Ταμείο Ανάκαμψης», πρόσθεσε για την «επόμενη ημέρα».

Τέλος, είπε ότι δεν προβλέπεται νέος κύκλος «Επιστρεπτέας Προκαταβολής», ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τον αποκλεισμό πολλών από το πρόγραμμα της 7ης φάσης σημείωσε ότι «ένας μεγάλος αριθμός καταθέτει αιτήσεις, ενώ ξέρει ότι δεν είναι δικαιούχοι». Παράλληλα, ανέφερε ότι προβλέπεται παράταση 2 ημερών στην υποβολή των οριστικών αιτήσεων, καθώς υπάρχει μια αναβάθμιση προγραμμάτων στην ΑΑΔΕ.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος