Άμεση αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ζητούν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι (video)

Να «παγώσουν» οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για το επόμενο διάστημα ζητάει από την κυβέρνηση με παρέμβαση του ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας.

Παράλληλα, συγκαλείται η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας για να συζητηθούν τα θέματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του Νέου Πτωχευτικού Κώδικα.

Το γιατί δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο Νέος Πτωχευτικός Κώδικας, και γιατί δεν προστατεύονται οι πολίτες από τους πλειστηριασμούς τους οποίους έχουν ξεκινήσει τα Funds, ανέπτυξε αναλυτικά μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (ΔΣΑ) Δημήτρης Βερβεσός.

«Θα σας το εξηγήσω με απλά λόγια, γιατί είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που αφορά χιλιάδες Έλληνες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον «αέρα».

  • Πρώτον: Ενώ ψηφίστηκε ο νέος νόμος και ενώ με τον νέο νόμο θα έπρεπε να έχει φτιαχτεί ο λεγόμενος Φορέας Διαχείρισης Ακινήτων, ο οποίος θα αγόραζε τα ακίνητα και θα τα νοίκιαζε στους υπόχρεους ιδιοκτήτες για 12 χρόνια, σε όσους ήθελαν να παραμείνουν στο σπίτι τους, ο φορέας αυτός δεν έχει ακόμη φτιαχτεί.
    Άρα, η πρώτη κατοικία σήμερα δεν προστατεύεται,
    αν θέλεις να παραμείνεις στο σπίτι σου έστω ως ενοικιαστής, δεν μπορείς, δεν μπορείς να γίνεις ενοικιαστής του ακινήτου σου και το ακίνητο σου θα βγει στον πλειστηριασμό.
  • Δεύτερον: Υπάρχει μια πλατφόρμα του λεγόμενου Εξωδικαστικού Συμβιβασμού, αυτό που λέτε, αυτό που διαφημίζετε για τις 240 και τις 420 δόσεις, όμως για να εφαρμοστεί ο αλγόριθμος που βγάζει τις δόσεις θα πρέπει να υπάρχει η υπουργική απόφαση που καθορίζει τον αλγόριθμο.
    Αυτή η υπουργική απόφαση δεν έχει ακόμη βγει.

Και να μπεις στην πλατφόρμα τώρα, μπαίνεις, βάζεις τα στοιχεία σου και δεν σου βγάζει αποτέλεσμα. Άσε που μπορεί η τράπεζα να μην δεχτεί τον αλγόριθμο.

Άκουσα ότι υπάρχει μια «συμφωνία κυρίων» κυβέρνησης-τραπεζών για το θέμα αυτό. Όμως ο νόμος δεν αναγνωρίζει «συμφωνίες κυριών» αλλά μόνο διατάξεις νόμων.

Αυτή η συμφωνία – αν υπάρχει – δεν δεσμεύει τις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων, τα περιβόητα Funds, που έχουν αγοράσει από τις τράπεζες όλα τα δάνεια, να προβούν σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.
Ήδη αυτό το διάστημα «τρέχουν» πλειστηριασμοί.

  • Τι θα γίνουν αυτοί οι λεγόμενοι «ευάλωτοι πολίτες» που περίμεναν να γίνει ο φορέας μήπως μπορέσουν να γίνουν για τα επόμενα 12 χρόνια έστω και ενοικιαστές στα σπίτια τους;
    Τι θα γίνει με εκείνους που μπαίνουν στην πλατφόρμα και δεν βγαίνει ο αλγόριθμος της ρύθμισής τους;
    Δηλαδή έχουμε έναν νόμο που είναι «κενό γράμμα», ένα «αδειανό πουκάμισο» να το πω απλά, δεν εφαρμόζεται ο νόμος που έχει ήδη ψηφιστεί.
  • Ιδίως για αυτούς που ο ίδιος ο νόμος ορίζει ως «ευάλωτους δανειολήπτες». Αυτοί οι άνθρωποι προστασία επί της ουσίας δεν έχουν.

Όσο για αυτό που ακούστηκε ότι μέχρι τέλος Ιουνίου δεν θα γίνει πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας αυτό δεν ισχύει γιατί τα δάνεια δεν τα έχουν πλέον οι τράπεζες, τα έχουν τα Funds, τα οποία δεν δεσμεύονται από τέτοιες «συμφωνίες». Αυτά είναι εταιρείες του εξωτερικού, που έχουν υποκαταστήματα στην Ελλάδα. Και τα χρήματα που εισπράττουν φεύγουν κατευθείαν στο εξωτερικό, δεν μένουν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχει, και δεν προβλέπεται από το νέο νόμο, καμία δέσμευση των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων, οι οποίες δεν έχουν και Κανονιστικό Πλαίσιο Λειτουργίας. Οι άλλες εταιρείες π.χ. οι εισπρακτικές έχουν ένα πλαίσιο που λειτουργούν τα Funds όχι.

Λειτουργούν μόνες τους και δεν δεσμεύονται από όποια συμφωνία έχει κάνει η τράπεζα γιατί τα δάνεια τα έχουν αγοράσει αυτές. Κι αν δεν συμφωνήσει ο δανειολήπτης στην πρόταση που του κάνει το Fund, προχωράει σε πλειστηριασμό ακόμη και της πρώτης κατοικίας.

  • Ο Φορέας Διαχείρισης από ότι φαίνεται θα ιδρυθεί στις αρχές του 2022. Τι θα γίνει λοιπόν τους επόμενους μήνες μέχρι τότε; Θα «τρέχουν» οι πλειστηριασμοί και οι πολίτες θα είναι απροστάτευτοι;

Όλος ο Νέος Πτωχευτικός Κώδικας είναι αυτή τη στιγμή στον αέρα γιατί δεν έχουν βγει οι υπουργικές αποφάσεις που θα καθορίζουν τον αλγόριθμο των δόσεων και δεν υπάρχει ο φορέας διαχείρισης. Και «τρέχουν» οι πλειστηριασμοί.

Πρέπει η κυβέρνηση να φροντίσει τουλάχιστον να μπορεί να εφαρμοστεί αυτός ο νόμος που έχει η ίδια ψηφίσει» κατέληξε ο πρόεδρος του ΔΣΑ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος