Ακρίβεια: Δεν υποχωρεί στα τρόφιμα, σε «χαμηλή πτήση» οι τιμές των παγωτών

Για μειώσεις τιμών σε περιορισμένους κωδικούς στα ράφια των σούπερ μάρκετ κάνουν λόγο εκπρόσωποι του κλάδου. Ωστόσο, σε μεγάλο αριθμό προϊόντων, κυρίως εποχικής κατανάλωσης, οι ανατιμήσεις συνεχίζονται, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα τα παγωτά

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών IRI, το 2022 οι τιμές των παγωτών στα σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν κατά 17,2% σε σχέση με το 2021, ωστόσο οι πωλήσεις σε όγκο δεν επηρεάστηκαν, καταγράφοντας άνοδο της τάξεως του 7,3%, γεγονός που αποδίδεται στην καλή πορεία που κατέγραψε ο τουρισμός. Μάλιστα, τον Απρίλιο οι τιμές των  παγωτών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, έτρεξαν με ρυθμό 11% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2022, παρά το γεγονός ότι το αγελαδινό γάλα πωλείται φθηνότερα από τους κτηνοτρόφους. 

ΤΙΜΗ ΠΑΓΩΤΟΥ
2022: +17,2%
Απρίλιος 2023: +11% 

Ανατιμήσεις όμως, αν και σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, καταγράφονται και στα τυροκομικά προϊόντα, στα φρέσκα λαχανικά και στα οινοπνευματώδη ποτά

Οι πρώτες μειώσεις στα ράφια

Μειωμένες τιμές σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων, που το προηγούμενο διάστημα είχαν καταγράψει υπέρογκες αυξήσεις, παρατηρούν στελέχη των σούπερ μάρκετ. 

«Κάποια προϊόντα, στα οποία οι τιμές είχαν ανέβει πάρα πολύ μετά το ουκρανικό, όπως τα χαρτικά, τα σπορέλαια ή τα προϊόντα από αγελαδινό γάλα, έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζουν μια αποκλιμάκωση. Κι αυτό θα συνεχιστεί» αναφέρει ο κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος METRO ΑΕΒΕ.

Ένα λίτρο φρέσκο αγελαδινό γάλα που τον Μάρτιο κόστιζε 1,78 ευρώ, σήμερα πωλείται 1,69 ευρώ. Αντίστοιχα, συσκευασμένο τυρί gοuda από τα 3,78 ευρώ «έπεσε» στα 3,41 ευρώ, ενώ το ηλιέλαιο υποχώρησε από τα 5,3 ευρώ το λίτρο στα 4,89 ευρώ. Έως και 25% χαμηλότερες είναι οι τιμές των χαρτικών στα ράφια, με το χαρτί υγείας, συσκευασία των 12 τεμαχίων, να μειώνεται από τα 9,81 ευρώ στα 7,37 ευρώ. 


ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΙΜΩΝ           ΜΑΡΤΙΟΣ 2023                    ΜΑΪΟΣ 2023 
φρέσκο γάλα                    1,78 €                                  1,69 €
τυρί gouda                        3,78 €                                  3,41 €
ηλιέλαιο                             5,3 €                                   4,89 €  
χαρτί υγείας                     9,81 €                                   7,36 € 


Η μείωση του ρυθμού αύξησης των τιμών αποτυπώνεται και στον πληθωρισμό των τροφίμων, ο οποίος τον Απρίλιο υποχώρησε στο 11,4% από 14,3% τον Μάρτιο.

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Γωγώ Κατσέλη, Κώστας Νούσης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος