Ακίνητα: Στα «σκαριά» έλεγχοι για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ – Διασταυρώσεις δηλώσεων Ε9 με Κτηματολόγιο

Σαρωτικούς ελέγχους για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων, ξεκινά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει πληρωθεί ο φόρος όπως προβλέπεται από τη φορολογική νομοθεσία.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Οι έλεγχοι θα γίνουν σε συμβολαιογραφικά γραφεία, υποθηκοφύλακες και προϊσταμένους κτηματολογικών γραφείων και θα αφορούν συγκεκριμένες υποθέσεις αγοραπωλησίας, δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών ακινήτων που ανέδειξαν τα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.

Θέμα χρόνου είναι και η έναρξη του προγράμματος διασταυρώσεων μεταξύ των στοιχείων του εντύπου Ε9 για τα ακίνητα, με αυτά που έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο.

Στόχος των ελεγκτικών αρχών είναι ο εντοπισμός ακινήτων όχι μόνο διαμερισμάτων ή κατοικιών αλλά και οικοπέδων που βρίσκονται σε περιοχές-φιλέτα τα οποία, ενώ έχουν εγγραφεί στο Κτηματολόγιο, δεν έχουν δηλωθεί στο Ε9 με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να γλιτώνουν τον ΕΝΦΙΑ σε βάρος των εισπράξεων του Δημοσίου.

Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ

Όσον αφορά στο πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ είναι υποχρεωτικό για κάθε μεταβίβαση ή πλειστηριασμό ακινήτου καθώς επικυρώνει ότι το ίδιο ακίνητο περιλαμβάνεται στη δήλωση ΕΝΦΙΑ και ότι ο φορολογούμενος έχει καταβάλει, ή νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο και έχει καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις, έχει ρυθμίσει ή έχει νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για τα υπόλοιπα ακίνητα, για τα οποία είναι υπόχρεος για τα πέντε προηγούμενα έτη. Χωρίς την προσκόμισή του, απαγορεύεται να γίνει οποιαδήποτε μεταβίβαση ακινήτου.

Εκδίδεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά από τη διαδικτυακή εφαρμογή της ΑΑΔΕ, ενώ στις περιπτώσεις κατά τις οποίες έχει εκδοθεί πιστοποιητικό με παρακράτηση οφειλόμενου φόρου, δεν εκδίδεται άλλο πριν τη χρησιμοποίησή του, με εξαίρεση την περίπτωση που έχει ήδη εξοφληθεί μέρος ή το σύνολο του οφειλόμενου φόρου, οπότε εκδίδεται νέο πιστοποιητικό. Το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ ζητείται από τον συμβολαιογράφο σε κάθε μεταβίβαση δωρεά και αποδοχή κληρονομιάς ενώ όσοι εντοπιστούν να παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους έρχονται αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα.

Το πρόστιμο που θα κληθούν να πληρώσουν οι συμβολαιογράφοι μπορεί να φτάνει έως και τα 1.000 ευρώ. Συγκεκριμένα όσοι παραβαίνουν τις υποχρεώσεις που προβλέπονται για το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, υπόκεινται σε πρόστιμο ανά συμβολαιογραφική πράξη, ανεξάρτητα από τον αριθμό των συμβαλλομένων, των ακινήτων ή των δικαιωμάτων επ’αυτών, το οποίο ορίζεται σε 2% επί της διαφοράς της αξίας των ακινήτων ή δικαιωμάτων για τα οποία επισυνάπτεται ανακριβές πιστοποιητικό, το οποίο πρόστιμο δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 100 και ανώτερο από 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση που από τη χρήση ανακριβούς πιστοποιητικού δεν προκύπτει απώλεια φόρου, δεν επιβάλλεται πρόστιμο.

Εφόσον διαπιστωθεί από μεταγενέστερο έλεγχο, που θα διενεργηθεί εντός δεκαετίας από τον προηγούμενο έλεγχο, ότι συμβολαιογράφος, φύλακας μεταγραφών ή προϊστάμενος κτηματολογικού γραφείου προέβη στην ίδια παράβαση για το αυτό ακίνητο, το αναλογούν πρόστιμο διπλασιάζεται.

Ανακριβές είναι το πιστοποιητικό, στο οποίο δεν απεικονίζεται ορθά η φορολογική ταυτότητα του ακινήτου ή του δικαιώματος επί ακινήτου. Ως φορολογική ταυτότητα του ακινήτου νοείται το σύνολο των πληροφοριών που περιλαμβάνονται στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) και επιδρούν στον ορθό υπολογισμό του φόρου.

Με Κτηματολόγιο

Από τον επόμενο μήνα- με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των συστημάτων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και του Κτηματολογίου- θα αρχίσουν και οι διασταυρώσεις των στοιχείων του Ε9 με αυτά που έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο.

Στόχος των ελεγκτικών αρχών είναι ο εντοπισμός ακινήτων όχι μόνο διαμερισμάτων ή κατοικιών αλλά και οικοπέδων που βρίσκονται σε περιοχές-φιλέτα τα οποία, ενώ έχουν εγγραφεί στο Κτηματολόγιο, δεν έχουν δηλωθεί στο Ε9 με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να γλιτώνουν τα βάρη του ΕΝΦΙΑ και το κράτος να έχει μειωμένες φορολογικές εισπράξεις.

Την ηλεκτρονική διασύνδεση του Κτηματολογίου με το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο της Εφορίας προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ προκειμένου να υπάρχει ορθή εικόνα της ιδιοκτησίας και των μισθώσεων των ακινήτων. Η ενιαία βάση δεδομένων θα δώσει τη δυνατότητα για εκτεταμένες διασταυρώσεις για τον εντοπισμό φορολογουμένων που δήλωσαν ανακριβώς τα στοιχεία των κατοικιών, των λοιπών κτισμάτων, των οικοπέδων και των αγροτεμαχίων τους στο Ε9. Έτσι θα εντοπιστούν όσοι προσπαθούν να πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ από αυτόν που αναλογεί στην ακίνητη περιουσία τους.

Επίσης θα αξιοποιηθούν και τα στοιχεία των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος (των εντύπων Ε1) όπου όλοι οι φορολογούμενοι υποχρεώνονται να αναγράφουν αναλυτικά στοιχεία για τις κατοικίες που χρησιμοποιούν, είτε τις ιδιόκτητες είτε τις ενοικιαζόμενες είτε τις δωρεάν παραχωρηθείσες.

Με την online διασύνδεση οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ αποκτούν άμεση πρόσβαση στα αρχεία του Κτηματολογίου και θα εντοπίζουν ευκολότερα όλα τα ακίνητα και εμπράγματα δικαιώματα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία κ.λπ.) που υπάρχουν σε αυτά, τόσο για τις περιοχές που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως όσο και για αυτές που βρίσκονται εκτός σχεδίου.

Στη συνέχεια θα διασταυρώνουν τα στοιχεία του Κτηματολογίου με αυτά που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι στο έντυπο Ε9 προκειμένου:

  • Να εντοπιστούν περιπτώσεις ιδιοκτητών που δεν έχουν δηλώσει στο έντυπο Ε9 την ακίνητη περιουσία τους για να αποφύγουν την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και άλλων φόρων.
  • Να αναζητήσουν φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία τις οποίες αφήνουν απλήρωτες και αρρύθμιστες, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Οι φορολογούμενοι που θα εντοπιστούν μετά τη διασταύρωση να έχουν αποκρύψει ακίνητα ή να τα έχουν δηλώσει λανθασμένα με σκοπό τον περιορισμό της φορολογητέας ύλης θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή επιπλέον κύριου ΕΝΦΙΑ ή συμπληρωματικού ανάλογα με το έτος κτήσης του ακινήτου, καθώς από φέτος έχει αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού και με το νέο καθεστώς ο συμπληρωματικός φόρος δεν επιβάλλεται στο σύνολο της περιουσίας αλλά ξεχωριστά για κάθε ακίνητο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος