Ακίνητα: «Έρχεται» και το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης για περιορισμό της φοροδιαφυγής

Στη δημιουργία «Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων», προχωράει σύντομα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με στόχο τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής με απόκρυψη της πραγματικής «ταυτότητας» των ακινήτων στο Ε9 καθώς και εισοδημάτων από ενοίκια στο Ε2

Στο Μητρώο θα αποτυπώνονται τα βασικά χαρακτηριστικά των ακινήτων όπως επιφάνεια, θέση, όροφος, ποσοστό συνιδιοκτησίας, εάν είναι ηλεκτροδοτούμενο, ημιτελές ή κενό και σε περίπτωση εκμισθωμένων ακινήτων τα ποσά των μηνιαίων και ετήσιων μισθωμάτων καθώς και τα στοιχεία των ενοικιαστών. 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό- η νέα εφαρμογή που βρίσκεται ήδη στα σκαριά- θα λειτουργεί ανεξάρτητα με το Εθνικό Κτηματολόγιο καθώς στόχος είναι το Μητρώο να διασυνδεθεί με το αρχείο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος ώστε οι διασταυρώσεις στοιχείων να είναι πιο αποτελεσματικές και να ανοίξει ο δρόμος για την προσυμπλήρωση του φορολογικού εντύπου Ε2 για τις μισθώσεις. 

Με το νέο ηλεκτρονικό φάκελο η ΑΑΔΕ θα έχει τη δυνατότητα να διασταυρώνει άμεσα τα ακίνητα που δηλώνονται ως εκμισθούμενα καθώς και τα ποσά των ενοικίων που εισπράττονται και δηλώνονται από τους ιδιοκτήτες και τους ενοικιαστές.

Το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που θα υποβάλλεται από ιδιοκτήτη ακινήτου και θα γίνεται αποδεκτή από τον ενοικιαστή του ίδιου ακινήτου δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης. Επίσης θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που ένας ιδιοκτήτης θα δηλώνει τη λύση της μίσθωσης ενός ακινήτου του. 

Ειδικότερα το Μητρώο θα περιέχει

*Τα στοιχεία του ηλεκτρονικού «περιουσιολογίου» που έχει δημιουργηθεί με τις δηλώσεις Ε9 των φυσικών και των νομικών προσώπων, τα οποία θα μεταφερθούν, χωρίς την παρέμβαση των φορολογουμένων. Απλά οι κάτοχοι των ακινήτων θα ελέγχουν τα στοιχεία και αν διαπιστώνουν διαφορές θα τις διορθώνουν χωρίς πρόστιμα, και: 

*Τα στοιχεία για τα μισθωμένα ακίνητα τα οποία προκύπτουν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τα μισθωτήρια ακίνητων αλλά και το έντυπο Ε2 των φορολογικών δηλώσεων. 


Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος