Αγορές – Ημερήσια ενημέρωση: Έντονη μεταβλητότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σημαντικές πτωτικές τάσεις παρουσιάζουν σήμερα (26/10) οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές.

Στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών βρίσκονται οι αποφάσεις της ΕΚΤ από την Αθήνα.

Τα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ που συνεδρίασαν στο κεντρικό κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος αποφά-σισαν να σταματήσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Έτσι, το βασικό επιτόκιο δανεισμού παραμένει στο 4,5% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 4%.

Του Παντελή Μάνου

Η απόφαση ήταν αναμενόμενη καθώς ο πληθωρισμός, παρότι εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον στόχο του 2%, μειώθηκε όμως τον Σεπτέμβριο στο 4,3%.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα δίδοντας με την σημερινή της απόφαση θέλησε να δώσει μια ανάσα στις οικονομίες που πλήττονται από το υψηλό κόστος δανεισμού και τις γεωπολιτικές εντάσεις.

Παράλληλα, με ισχυρό ρυθμό αναπτύχθηκε η αμερικανική οικονομία το τρίτο τρίμηνο του 2023, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 4,9% την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου έναντι α-νάπτυξης 2,1% το δεύτερο τρίμηνο.

Χρηματιστήρια

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει απώλειες κατά 1,13%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει πτώση σε ποσοστό 0,67%, στη Μαδρίτη ο κύριος δείκτης κινείται χαμηλότερα κατά 0,96%, το Μιλάνο υποχωρεί κατά 0,91%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 εμφανίζει πτώση σε ποσοστό 0,47%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές περίπου στα 96 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έ-κλεισε στις 1177,39 μονάδες παρουσιάζοντας απώλειες κατά 0,66%.

Ομόλογα

Έντονες μεταβολές καταγράφουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης. Από το πρωί έως το μεσημέρι κινήθηκαν ανοδικά ενώ γύρισαν σε πτωτική τροχιά μετά τις αποφά-σεις της ΕΚΤ και τα στοιχεία για το ΑΕΠ στις ΗΠΑ. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται πτωτικά κατά 4 μονάδες βάσης, στο 2,84%. Η απόδοση του 10ε-τούς ιταλικού ομολόγου υποχωρεί κατά 9 bps στο 4,82%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου κινεί-ται χαμηλότερα κατά 6 μονάδες, στο 3,94% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει πτώση κατά 10 μονάδες βάσης, στο 4,15%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου άλλαξε κατεύ-θυνση και κατήλθε στο 4,91%.

Εμπορεύματα – Συνάλλαγμα

Πτωτικές τάσεις παρουσιάζουν σήμερα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει απώλειες κατά 1,91%, στα 83,35 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με πτώση 1,80%, βρίσκεται στα $ 88,33.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει κέρδη έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0545 δολ./ευρώ.

Τέλος, το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του φυσικού αερίου που διαπραγματεύεται στο Αμ-στερνταμ της Ολλανδίας, για παράδοση τον επόμενο μήνα, σημείο αναφοράς για τις ευρωπαϊκές τιμές, ενισχύεται κατά 2% περίπου και διαμορφώνεται στα 50,85 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η ανοδική κίνηση του φυσικού αερίου αποδίδεται από τους αναλυτές στις ανησυχίες ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα μπορούσε να διαταράξει τον ενεργειακό εφοδιασμό. Μια κλιμάκωση της σύγκρουσης θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στις εξαγωγές φυσικού αερίου από το Ισραήλ και να εμποδίσει ενδεχομένως τα πλοία που μεταφέρουν LNG να περάσουν το Στενό του Ορμούζ. Η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί πάνω από 30% σε λιγότερο από έναν μήνα , από τότε που η Χα-μάς( 7 Οκτωβρίου) επιτέθηκε στο Ισραήλ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος