ΑΔΜΗΕ: Αυξημένα έσοδα και οριακά μειωμένη κερδοφορία το 2022

Αύξηση εσόδων και οριακή μείωση της κερδοφορίας ανακοίνωσε για το 2022 ο ΑΔΜΗΕ, σημειώνοντας ότι κατά το 4ο τρίμηνο του έτους, μετά την εφαρμογή των αυξήσεων στα τέλη χρήσης του συστήματος από 1ης Σεπτεμβρίου, παρατηρείται ισχυρή αποκατάσταση των οικονομικών μεγεθών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν:

  • -Τα ενοποιημένα συνολικά έσοδα σε επίπεδο Ομίλου διαμορφώθηκαν το 2022 σε 292,3 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 2,5% έναντι 285,0 εκατ. ευρώ το 2021.
  • Τα ενοποιημένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στα 195,2 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 2,9% σε ετήσια βάση έναντι 189,8 εκατ. ευρώ το 2021. Το συγκρίσιμο EBITDA του Ομίλου διαμορφώθηκε στα 189,6 εκατ. ευρώ, χαμηλότερο κατά 0,5% σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό του 2021.
  • Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 76,8 εκατ. ευρώ, χαμηλότερα κατά 4,1% σε σχέση με το 2021.
  • Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη στη χρήση του 2022 διαμορφώθηκαν στα 58,2 εκατ. ευρώ, έναντι 69,4 εκατ. το 2021, ενώ τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 54,0 εκατ. ευρώ, έναντι 59,0 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος σημειώνοντας μείωση 8,6%.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΕ Μάνος Μανουσάκης δήλωσε: «Το 2022 ήταν μία ιδιαίτερα παραγωγική χρονιά για τον Όμιλο ΑΔΜΗΕ. Παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω της ενεργειακής κρίσης, ενισχύσαμε τη σταθερά υψηλή αναπτυξιακή μας δυναμική, σημειώσαμε πρόοδο σε όλα τα έργα του επενδυτικού μας προγράμματος τηρώντας τον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό και πετύχαμε από το τελευταίο τρίμηνο του έτους ισχυρή ανάκαμψη των εσόδων και της κερδοφορίας μας σε επίπεδο Ομίλου.

Ο ΑΔΜΗΕ συνεχίζει να επενδύει στη βιώσιμη ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δικτύου και εξελίσσεται σε έναν από τους πιο σύγχρονους και εξωστρεφείς Ευρωπαίους Διαχειριστές, στηρίζοντας την προσπάθεια για ενεργειακή μετάβαση με παράλληλη διασφάλιση της ευστάθειας του ηλεκτρικού συστήματος».

Ο εκτελεστικός πρόεδρος της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών Διαμαντής Βαχτσιαβάνος, ανέφερε: «Για την ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών Α.Ε. το 2022 ήταν αδιαμφισβήτητα μια χρονιά προκλήσεων, καθώς κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε το ρευστό οικονομικό και επενδυτικό περιβάλλον, το οποίο δημιουργήθηκε εξαιτίας των αλλεπάλληλων κρίσεων.

Εν μέσω αυτή της συγκυρίας, ο Διαχειριστής συνέχισε απρόσκοπτα την υλοποίηση του επενδυτικού του προγράμματος, με τις επενδύσεις να ανέρχονται σε 355 εκατ. ευρώ και την αναπτυξιακή πορεία του Ομίλου να επιβεβαιώνεται και από τα αποτελέσματα του 4ου τριμήνου, με την πλήρη αποκατάσταση της λειτουργικής κερδοφορίας.

Στον βασικό πυλώνα της εταιρικής διακυβέρνησης, ενσωματώσαμε στην λειτουργία της Εταιρείας διατάξεις που βελτιστοποιούν την απόδοση μας σε ζητήματα εταιρικής κουλτούρας, χρηστής διοίκησης, συμπερίληψης και διαφορετικότητας. Παράλληλα, συνεχίζουμε να υπηρετούμε τον σύνθετο ρόλο μας, όχι μόνο στην επικοινωνία και την ανάδειξη του σημαντικού έργου που επιτελεί ο Διαχειριστής, αλλά και στη στήριξη των μετόχων μας και στην ανταπόδοση της εμπιστοσύνης που μας δείχνουν, η οποία είναι βασικό σημείο αναφοράς για εμάς.»

Το ΔΣ της εταιρείας θα προτείνει τη διανομή του μέγιστου επιτρεπόμενου προμερίσματος μεικτού ποσού ύψους 0,058 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2023.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος