ΟΗΕ: Αυξάνονται οι δικαστικές υποθέσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή

Η τάση αυτή δείχνει ότι οι δικαστικές προσφυγές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή είναι πλέον αναπόσπαστο μέρος της διασφάλισης της δράσης και της δικαιοσύνης για το κλίμα.

Ο συνολικός αριθμός των δικαστικών υποθέσεων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2017 και αυξάνεται παγκοσμίως, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσίευσε την Πέμπτη (31/8) το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP). Η τάση αυτή δείχνει ότι οι δικαστικές προσφυγές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή είναι πλέον αναπόσπαστο μέρος της διασφάλισης της δράσης και της δικαιοσύνης για το κλίμα.

Η έκθεση του ΟΗΕ βασίζεται σε ανασκόπηση δικαστικών υποθέσεων που συνέλεξε το Κέντρο Sabin για το Δίκαιο της Κλιματικής Αλλαγής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια μέχρι το τέλος του 2022. Η έκθεση παρουσιάστηκε την παραμονή της πρώτης επετείου της διακήρυξης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ σύμφωνα με την οποία, η πρόσβαση σε ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον αποτελεί οικουμενικό ανθρώπινο δικαίωμα.

«Οι πολιτικές για το κλίμα βρίσκονται πολύ πίσω από ό,τι χρειάζεται για να διατηρηθούν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες κάτω από το όριο του 1,5°C, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την καυτή ζέστη να ψήνουν ήδη τον πλανήτη μας», δήλωσε η Ίνγκερ Άντερσεν, εκτελεστική διευθύντρια του UNEP.

«Οι άνθρωποι στρέφονται όλο και περισσότερο στα δικαστήρια για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, καθιστώντας τις κυβερνήσεις και τον ιδιωτικό τομέα υπόλογους και τη δικαστική διαδικασία βασικό μηχανισμό για τη διασφάλιση της δράσης για το κλίμα και την προώθηση της κλιματικής δικαιοσύνης», πρόσθεσε.

Ένα εργαλείο για την προώθηση της δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Η δράση επιταχύνεται, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ. Ο συνολικός αριθμός των δικαστικών υποθέσεων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή έχει υπερδιπλασιαστεί από 884 το 2017 σε 2.180 το 2022, δήλωσε ο Άντριου Ρέιν, επικεφαλής της Μονάδας Frontiers in Environmental Law του UNEP, σε συνέντευξή του στο UN News.

«Φαίνεται ότι έχουμε μια νέα υπόθεση κάθε εβδομάδα», πρόσθεσε.

Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ηγούνται της διαδικασίας με 1.522 υποθέσεις να έχουν περάσει από τα δικαστήρια, το ποσοστό των υποθέσεων εκτός των ΗΠΑ έχει αυξηθεί από 26 σε 30% τα τελευταία πέντε χρόνια, συμπεριλαμβανομένης μιας σημαντικής αύξησης στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου έχει κατατεθεί περίπου το 17% των δικαστικών υποθέσεων συνολικά.

ΟΗΕ: Αυξάνονται οι δικαστικές υποθέσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή
(CRISTINA QUICLER / AFP)

Ποιος μηνύει ποιον

Παιδιά, νέοι, γυναίκες, ηλικιωμένοι και αυτόχθονες πληθυσμοί χρησιμοποιούν τις δικαστικές διαδικασίες για να ακουστεί η φωνή τους και να διασφαλίσουν ότι οι ανάγκες τους λαμβάνονται υπόψη στα σχέδια και τις αποφάσεις για το κλίμα που παίρνουν οι δημόσιοι φορείς και ο ιδιωτικός τομέας.

Τι να περιμένουμε

Με το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον, οι συντάκτες της έκθεσης προβλέπουν διάφορες τάσεις στις παγκόσμιες προσφυγές για το κλίμα. Μεταξύ αυτών είναι η αναμενόμενη αύξηση των υποθέσεων που κατατίθενται από μετανάστες, εσωτερικά εκτοπισμένους και αιτούντες άσυλο που αναγκάζονται να μετακινηθούν από τις εστίες τους, εν μέρει λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο, καθώς εξελίσσονται οι δίκες, προειδοποιεί ο Ρέιν, θα υπάρξουν πιθανές αντιδράσεις από τους διαδίκους.

«Με αυτό εννοούμε τις υποθέσεις εναντίον ακτιβιστών για το κλίμα ή τις υποθέσεις εναντίον όσων επιδιώκουν να αναλάβουν δράσεις για το κλίμα», είπε, προσθέτοντας ότι θα είναι σημαντικό να παρακολουθούμε τα δεδομένα στο μέλλον.

ΠΗΓΗ: UN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος