Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ έχουν μείνει πίσω στις υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Η έλλειψη υποδομών φόρτισης αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα στις χώρες που θέλουν να μεταβούν στην ηλεκτροκίνηση. Αν και οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, έχουν μείνει πίσω στους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, εντούτοις έχουν γίνει άλματα στην ανάπτυξη των υποδομών.

Στην Ελλάδα, ο αριθμός των φορτιστών τριπλασιάστηκε τα τελευταία τρία χρόνια, δίνοντας τη δυνατότητα φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε κάθε γωνιά της χώρας, αλλά και της Ευρώπης. Ο αριθμός των ταχυφορτιστών αυξήθηκε κατά 4,5 φορές τα τελευταία χρόνια, αλλά ακόμη οι φορτιστές είναι μικρής ισχύος, ενώ τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν τεχνολογία που μπορούν να δεχτούν φόρτιση από μεγάλους σε ισχύ ταχυφορτιστές.

Αναλύοντας τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μεταφορών και Περιβάλλοντος, ήδη οκτώ χώρες έχουν εκπληρώσει τους στόχους τους για το 2025, ενώ πολλές βρίσκονται κοντά στην εκπλήρωση του στόχου του 2026 (η Ελλάδα βρίσκεται κοντά σε αυτήν την κατηγορία).

Ωστόσο, το δίκτυο φόρτισης της ΕΕ χρειάζεται τετραπλασιασμό έως το 2030 για να μπορεί να καλύψει χωρίς πρόβλημα τις ανάγκες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Πολλές χώρες της Ανατολικής και της Νότιας Ευρώπης έχουν, σε σχέση με τον αριθμό των ηλεκτρικών οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους, περισσότερη διαθέσιμη ισχύ φόρτισης από τις κάποιες χώρες της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης.

  • Υπενθυμίζεται, ότι ήδη έχουν οριστεί κόμβοι γρήγορης φόρτισης για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, οι οποίοι είναι απαραίτητοι κάθε 60 χιλιόμετρα κατά μήκος των αυτοκινητόδρομων.

Σε αυτήν την περίπτωση θα εξαλειφθεί οριστικά το άγχος της φόρτισης και της εμβέλειας στην ΕΕ. Από την άλλη πλευρά, η χρέωση θα πρέπει να είναι ανταγωνιστική, ώστε να δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο φόρτισης για αυτούς που δεν έχουν σταθερά σημεία φόρτισης, ενώ οι υποδομές θα πρέπει να γίνουν πιο φιλικές προς τον χρήστη. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να απαιτούν από τους χειριστές σημείων φόρτισης να διασφαλίζουν ότι οι δημόσιοι σταθμοί θα διατηρούν ελάχιστο χρόνο λειτουργίας τουλάχιστον 98% ετησίως.

Μέσω της εναρμόνισης των διαδικασιών αδειοδότησης θα πρέπει οι επιχειρήσεις που θέλουν να τοποθετήσουν ταχυφορτιστές να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα γραφειοκρατίας, συμβάλλοντας και αυτές στην επίλυση του θέματος που έχει να κάνει με τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας και επάρκειας των υποδομών φόρτισης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος