Σφοδρή επίθεση κατά του Ιράν, εξαπέλυσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, δηλώνοντας ότι η Τεχεράνη βρίσκεται σε κατάσταση «απελπισίας» και «πανικού» καθώς δέχεται συνεχείς στρατιωτικές πιέσεις.
Προειδοποίησε δε, ότι η Τρίτη (10/3) αναμένεται να είναι «η πιο έντονη ημέρα των αμερικανικών πληγμάτων» κατά του Ιράν, καθώς η Ουάσιγκτον εντείνει τη στρατιωτική της πίεση.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, το Ιράν έχει φτάσει στο σημείο να εκτοξεύει πυραύλους «από σχολεία και νοσοκομεία», μια πρακτική που, όπως υποστήριξε, αποδεικνύει την απομόνωση και την αδυναμία του καθεστώτος.
Ο Χέγκσεθ τόνισε ότι το Ιράν «στέκεται μόνο του και χάνει άσχημα» στη σύγκρουση, ενώ περιέγραψε με σαφήνεια τους στρατηγικούς στόχους των ΗΠΑ, την καταστροφή, του ναυτικού, των ιρανικών πυραυλικών δυνατοτήτων και της αμυντικής βιομηχανικής βάσης της χώρας.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι στόχοι της επιχείρησης παραμένουν οι ίδιοι:
- Να καταστρέψουν τα αποθέματα πυραύλων του Ιράν, τους εκτοξευτές πυραύλων και την αμυντική βιομηχανική βάση του,
- Να καταστρέψουν το ναυτικό του Ιράν,
- Να στερήσουν μόνιμα από το Ιράν τα πυρηνικά όπλα.
#FPLIVE: U.S. Secretary of Defence Pete Hegseth and Chairman of the Joint Chiefs of Staff General Dan Caine hold a briefing on Iran. https://t.co/lhmOvFN2p6
— Firstpost (@firstpost) March 10, 2026
«Δεν θα υποχωρήσουμε μέχρι ο εχθρός να ηττηθεί ολοκληρωτικά»
Ο Χέγκσεθ υποστήριξε επίσης πως η Αμερική «κερδίζει» και υλοποιεί τους στόχους της για την καταστροφή των πυραύλων και του ναυτικού του Ιράν, ώστε να «αρνηθεί μόνιμα στο Ιράν τα πυρηνικά όπλα για πάντα».
Έστειλε, δε, ξεκάθαρο μήνυμα προς το ιρανικό καθεστώς, δηλώνοντας πως: «Δεν θα υποχωρήσουμε μέχρι ο εχθρός να ηττηθεί ολοκληρωτικά και πλήρως».
Ερωτηθείς να σχολιάσεις τις αναφορές ότι ο νέος ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, έχει τραυματιστεί, απάντησε ότι ο Χαμενεΐ «θα ήταν σοφό» να λάβει υπόψη το μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ να μην επιδιώξει την απόκτηση πυρηνικών όπλων, αν και δεν μπορεί να σχολιάσει αν έχει τραυματιστεί.
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας προειδοποίησε, τέλος, τη Ρωσία να μην εμπλακεί στον πόλεμο με το Ιράν.
Χάρτης με τα χτυπήματα των ΗΠΑ τις πρώτες δέκα ημέρες του πολέμου:
The First Ten Days of Operation Epic Fury pic.twitter.com/gCmTckaP6Z
— Department of War 🇺🇸 (@DeptofWar) March 10, 2026
Από την πλευρά του, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Εθνικής Άμυνας πτέραρχος Νταν Κέιν, δήλωσε ότι ο αμερικανικός στρατός θα εξετάσει μια σειρά από επιλογές αν του δοθεί η αποστολή να συνοδεύσει πλοία μέσω των Στενών του Ορμούζ.
Ο Κέιν παράλληλα είπε ότι ενώ οι ιρανικές δυνάμεις πολεμούν, δεν είναι περισσότερο ισχυρές από όσο νόμιζαν οι ΗΠΑ. «Νομίζω ότι πολεμούν και το σέβομαι αυτό, αλλά δεν νομίζω ότι είναι πιο ισχυρές από ό,τι νομίζαμε», ανέφερε.
Επιπρόσθετα ο ίδιος τόνισε ότι οι ΗΠΑ πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον ιρανικών σκαφών τοποθέτησης ναρκών. «Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ συνεχίζει σήμερα να κυνηγά και να πλήττει πλοία ναρκοθέτησης και εγκαταστάσεις αποθήκευσης ναρκών», σημείωσε ο ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας .
Πρόσθεσε ότι τις πρώτες 10 ημέρες της εκστρατείας κατά του Ιράν, οι ΗΠΑ έχουν βυθίσει ή καταστρέψει περισσότερα από 50 πολεμικά πλοία.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος