Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ λέει ότι η αιολική ενέργεια είναι για ηλίθιους και φαίνεται ότι κάποιοι στην Ευρώπη συμφωνούν.
Εκστρατείες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ισχυρίζονται ότι η αιολική ενέργεια προκαλεί καρκίνο και δηλητηριάζει το πόσιμο νερό αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη, διαδίδοντας την αμερικανικού τύπου δυσπιστία απέναντι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) στην πλευρά του Ατλαντικού που παραδοσιακά τάσσεται υπέρ της καθαρής ενέργειας.

Η Σουηδία και άλλες σκανδιναβικές χώρες ειδικότερα αποτελούν το τελευταίο διάστημα εστίες παραπληροφόρησης κατά της αιολικής ενέργειας, σύμφωνα με νέα έκθεση που εκπονήθηκε για λογαριασμό του ευρωπαϊκού λόμπι αιολικής ενέργειας, η οποία προειδοποιεί ότι οι ψευδείς ισχυρισμοί για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας επιβραδύνουν τα έργα που χρειάζεται η ΕΕ για την ενεργειακή της ασφάλεια.
«Αν η παραπληροφόρηση και η λανθασμένη πληροφόρηση σταθούν εμπόδιο, νομίζω ότι έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα», δήλωσε στο POLITICO ο εκπρόσωπος της WindEurope, Κρίστοφ Ζιπφ. «Δεν έχει να κάνει απλά με την αιολική βιομηχανία. Πρόκειται για το γεγονός ότι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε ενέργεια που δεν θα έχει κολλήσει στα Στενά του Ορμούζ, αλλά θα παράγεται εδώ στην Ευρώπη», συμπλήρωσε.
Ένα οικοσύστημα ακτιβιστών, περιθωριακών μέσων ενημέρωσης και διαδικτυακών κοινοτήτων διαδίδει ισχυρισμούς ότι οι ανεμογεννήτριες προκαλούν διακοπές ρεύματος, σκοτώνουν την άγρια ζωή, προκαλούν καρκίνο και δηλητηριάζουν το πόσιμο νερό, σύμφωνα με την έρευνα που διενεργήθηκε από την εταιρεία CASM Technology με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.
Αυτοί οι ισχυρισμοί διαδόθηκαν από περισσότερους από 500 λογαριασμούς σε έξι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, δημιουργώντας δεκάδες χιλιάδες αναρτήσεις κατά της αιολικής ενέργειας τα τελευταία δύο χρόνια.
Οι λογαριασμοί από τη Σουηδία δημιούργησαν τον μεγαλύτερο όγκο αναρτήσεων κατά της αιολικής ενέργειας, σύμφωνα με την έκθεση, ακολουθούμενες από τη Γαλλία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.
Αν και οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι η κατάταξη των χωρών διαμορφώθηκε εν μέρει από τα όρια της δειγματοληψίας και πρόσβασης σε δεδομένα, δήλωσαν ότι οι Σκανδιναβικές χώρες αναδείχθηκαν σαφώς ως ένα σημαντικό κέντρο αντιαιολικής δραστηριότητας.
Τα ευρήματα αυτά έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη. Καθώς ο πόλεμος στο Ιράν εκθέτει την αδυναμία της Ευρώπης να ανταπεξέλθει σε κρίσεις ορυκτών καυσίμων και διαταραχές εφοδιασμού, η ΕΕ πιέζει περισσότερο από ποτέ για την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ώστε να μειώσει την εξάρτησή της από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.

Έρχονται επίσης την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ κλιμακώνει τον πόλεμό του κατά των ανεμογεννητριών, τις οποίες έχει χαρακτηρίσει «μεγάλους, άσχημους ανεμόμυλους», την «απάτη του αιώνα» και πηγή ενέργειας για «ηλίθιους ανθρώπους». Η κυβέρνησή του μπλοκάρει νέα έργα και δαπανά δισεκατομμύρια ομοσπονδιακών κεφαλαίων για να ακυρώσει έργα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.
Όλο και περισσότερα προβλήματα
Η έκθεση υποστηρίζει ότι η διαδικτυακή παραπληροφόρηση μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε πραγματικό εμπόδιο για τα έργα υποδομής των ΑΠΕ.
«Για μένα, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία είναι ότι η παραπληροφόρηση δεν στοχεύει μόνο εταιρείες, αλλά και συγκεκριμένα έργα. Και όχι μόνο ένα κράτος, αλλά μια ολόκληρη βιομηχανία», δήλωσε ο ιδρυτής της CASM, Καρλ Μίλερ, που επισημαίνει το εντυπωσιακό γεγονός ότι το αφήγημα διαφοροποιείται, ανάλογα με τη χώρα: «Σε ορισμένες χώρες μιλάνε απλώς για οικονομική βιωσιμότητα, σε άλλες για οικολογικές επιπτώσεις, ενώ σε άλλες για ελίτ».
Στη Σουηδία, τη Φινλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, τα αντι-αιολικά αφηγήματα επικεντρώνονται στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, την αστάθεια του δικτύου και τις διακοπές ρεύματος, ενώ στη Νορβηγία και την Ιταλία ήταν πιο έντονες οι αφηγήσεις περί καταστροφής του περιβάλλοντος.
Η έρευνα διαπιστώνει ότι οι διαδικτυακές εκστρατείες λειτουργούν όλο και περισσότερο ως ένα είδος σκιώδους συστήματος αδειοδότησης, δημιουργώντας σε τοπικό επίπεδο αντιπαραθέσεις που μπορούν να μεταφραστούν σε εκκλήσεις, καθυστερήσεις και πολιτική πίεση κατά των έργων.
Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία στις σκανδιναβικές χώρες όπως η Σουηδία και η Νορβηγία, όπου οι δήμοι έχουν συχνά την εξουσία να μπλοκάρουν έργα αιολικής ενέργειας.
Η WindEurope αναφέρει ότι ο αντίκτυπος είναι ήδη αισθητός. Η έκθεση καταγράφει περιπτώσεις καθυστερημένων ή ακυρωμένων έργων αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ, παράλληλα με τις αυξανόμενες νομικές προσφυγές.
Οι Βρυξέλλες προσπαθούν να επιταχύνουν τις εγκρίσεις έργων μέσω του πακέτου για τα δίκτυα, το οποίο αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, στη συντόμευση των προθεσμιών αδειοδότησης για έργα διασύνδεσης δικτύου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στη διευκόλυνση της σύνδεσης νέας αιολικής και ηλιακής ισχύος στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.

Η έκθεση δεν αποδίδει τις εκστρατείες παραπληροφόρησης άμεσα σε ξένους παράγοντες όπως η Ρωσία ή οι ΗΠΑ, αλλά οι ερευνητές επισημαίνουν ένα ευρύτερο διαδικτυακό οικοσύστημα στο οποίο οι αφηγήσεις κατά των ΑΠΕ συχνά συμβαδίζουν με τη ρητορική κατά των εμβολίων, το αντιευρωπαϊκό αίσθημα και τα ακροδεξιά πολιτικά μηνύματα.
Ο Νίκολα Γκαζντόφ, διευθυντής της βουλγαρικής εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Element Power, περιέγραψε τη Βουλγαρία ως παράδειγμα για το πώς η παραπληροφόρηση μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική παράλυση. «Η Βουλγαρία δεν έχει κατασκευάσει ούτε ένα νέο αιολικό πάρκο εδώ και δώδεκα χρόνια», είπε σε συζήτηση σχετικά με την έκθεση.
Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι το επόμενο πεδίο μάχης μπορεί ήδη να αναδύεται μέσα στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Σε μια προκαταρκτική μελέτη, η CASM διαπίστωσε ότι οι ιστότοποι που καταφέρονται κατά της αιολικής ενέργειας χρησιμοποιούν εμφανώς μεγάλα γλωσσικά μοντέλα για την απάντηση ερωτήσεων σχετικά με την αιολική ενέργεια.
«Νομίζω ότι είναι το νέο σύνορο», είπε ο Μίλερ. «Καθώς μεταβαίνουμε σε έναν κόσμο που θα ερμηνεύεται, θα κατανοείται και θα φιλτράρεται ολοένα και περισσότερο από την τεχνητή νοημοσύνη, νομίζω ότι είναι αναπόφευκτο ότι θα αλλάξει επίσης ο τρόπος με τον οποίο δρουν κακόβουλοι παράγοντες».
Πηγή: Politico
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος