Ο Ολλανδός Τινι Κοξ εξελέγη νέος Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

Ο Ολλανδός Τινι Κοξ εξελέγη Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE), αναλαμβάνοντας τα ηνία από τον απερχόμενο Ρικ Νταεμς και γίνεται είναι ο 34ος Πρόεδρος της Συνέλευσης από το 1949 και ο τρίτος Ολλανδός που κατέχει αυτό το αξίωμα.

Στην εκλογή έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας με 164 ψήφους έναντι 80 υπέρ της συνυποψήφιας, ουκρανής Μαρία Μεζέντσεβα .  Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Συνέλευσης, ο Πρόεδρος ασκεί θητεία ενός έτους, η οποία μπορεί να ανανεωθεί μία φορά.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος προέτρεψε τη Συνέλευση να υλοποιήσει την ατζέντα που έθεσε πέρυσι στο ψήφισμά της για τις στρατηγικές προτεραιότητες για το Συμβούλιο της Ευρώπης . «Αυτός ο οργανισμός πρέπει να παραμείνει ο πυλώνας της δημοκρατικής ασφάλειας, ο εγγυητής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, καθώς και μια πλατφόρμα για αποτελεσματική πολυμερή σχέση στην Ευρώπη, και να διατηρήσει και να επιβεβαιώσει τη δική μας ταυτότητα ως ανεξάρτητο φόρουμ για συνολικό και χωρίς αποκλεισμούς πολιτικό διάλογο. και συνεργασία», είπε.

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα, με την εφαρμογή της Σύμβασης σε όλα τα κράτη μέλη, πρέπει να παραμείνουν η κορυφαία προτεραιότητά μας. Για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται οπωσδήποτε εις βάθος διάλογος εντός και με όλα τα κράτη μέλη και τα κοινοβούλια μέλη. Γιατί μόνο τότε μπορούμε να υποστηρίξουμε την εξουσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η προσχώρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύμβαση έχει επίσης ανακηρυχθεί από τη Συνέλευση μας ως στρατηγική προτεραιότητα, καθώς και μεγαλύτερη έμφαση στην προστασία των κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων και η υπογραφή και επικύρωση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη. Μεταξύ άλλων προτεραιοτήτων τόνισε τη σημασία της επικύρωσης και της αποτελεσματικής εφαρμογής της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, την υποστήριξη για ένταξη του δικαιώματος σε ένα ασφαλές, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον στο νομικό πλαίσιο των θεμελιωδών δικαιωμάτων,

Υπενθύμισε πάντως πως «Ζούμε σε επικίνδυνους καιρούς. Οι εντάσεις αυξάνονται και ο σεβασμός για το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αξίες μειώνεται. Αντί για μεγαλύτερη ενότητα, που δημιουργήθηκε μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, βλέπουμε τον πραγματικό και σημερινό κίνδυνο νέων διαχωριστικών γραμμών στην Ευρώπη, σε βάρος της ασφάλειας των πολιτών μας. Ειδικά τώρα, η Ευρώπη έχει απόλυτη ανάγκη από ένα σημείο συνάντησης, μια Αγορά για αποτελεσματική κυβερνητική και διακοινοβουλευτική διπλωματία, κατέληξε.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος