Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Patagonia χαρίζει την εταιρεία του στον αγώνα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Array

Ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Patagonia, Ιβόν Σουινάρ ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη (14/09), ότι παραχωρεί την εταιρεία του στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Ο Σουινάρ, ο οποίος μετέτρεψε το πάθος του για την αναρρίχηση σε μια από τις πιο επιτυχημένες μάρκες αθλητικών ειδών στον κόσμο, παραχωρεί εξ ολοκλήρου την εταιρεία του σε ένα ειδικά δομημένο καταπίστευμα και μη κερδοσκοπικό οργανισμό, που θα διοχετεύει όλα τα κέρδη της εταιρείας στη διάσωση του πλανήτη.

«Η Γη είναι πλέον ο μοναδικός μας μέτοχος. ΟΛΑ τα κέρδη θα πηγαίνουν στην αποστολή μας να σώσουμε τον πλανήτη μας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Ο 83χρονος Σουινάρ συνεργάστηκε με τη σύζυγό του και τα δύο τους παιδιά, καθώς και με δικηγόρους της εταιρείας, για τη δημιουργία μιας δομής που θα επιτρέψει στην Patagonia να συνεχίσει να λειτουργεί ως εταιρεία κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τα έσοδα της οποίας θα αποδίδονται σε δράσεις υπέρ του περιβάλλοντος.

«Αν έχουμε οποιαδήποτε ελπίδα για έναν ακμάζοντα πλανήτη σε 50 χρόνια από τώρα, θα χρειαστεί όλοι μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε με τους πόρους που διαθέτουμε», δήλωσε ο Σουινάρ. «Αυτός είναι ένας ακόμη τρόπος που βρήκαμε για να κάνουμε το χρέος μας».

Η οικογένεια Σουινάρ δώρισε το 2% του συνόλου των μετοχών και όλη την εξουσία λήψης αποφάσεων σε ένα καταπίστευμα, το οποίο θα επιβλέπει την αποστολή και τις αξίες της εταιρείας. Το υπόλοιπο 98% των μετοχών της εταιρείας θα πάει σε μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που ονομάζεται Holdfast Collective, η οποία «θα αξιοποιήσει κάθε δολάριο που θα λάβει, για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης, την προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας και την υποστήριξη ακμάζουσων κοινοτήτων το συντομότερο δυνατό», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η εταιρική αυτή δομή σχεδιάστηκε για να αποφευχθεί η πώληση της εταιρείας ή η εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει αλλαγή των αξιών της.

«Αντί να αποσπούμε αξία από τη φύση και να τη μετατρέπουμε σε πλούτο για τους επενδυτές, θα χρησιμοποιήσουμε τα κέρδη της Patagonia για να προστατεύσουμε την πηγή κάθε πλούτου», τόνισε ο Σουινάρ.

«Αντί να εκμεταλλευόμαστε τους φυσικούς πόρους για να πλουτίζουν οι μέτοχοι, ανατρέπουμε τον καπιταλισμό των μετόχων κάνοντας τη Γη τον μοναδικό μας μέτοχο», έγραψε ο επιχειρηματίας.

Ο Σουινάρ και η εταιρεία του Patagonia είναι πρωτοπόροι στον περιβαλλοντικό ακτιβισμό. Στη δεκαετία του ’80, η εταιρεία άρχισε να δωρίζει το 1% των πωλήσεών της σε περιβαλλοντικές ομάδες, στο πλαίσιο του προγράμματος «1% for the Planet Scheme». Σύμφωνα με την εταιρεία, το πρόγραμμα έχει συγκεντρώσει δωρεές ύψους 140 εκατ. δολαρίων για τη διατήρηση και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.

Τα έσοδά της εταιρείας για τη φετινή χρονιά υπολογίζονται σε 1,5 δισ. δολάρια ενώ η περιουσία του Σουινάρ εκτιμάται στα 1,2 δισ. δολάρια.

ΠΗΓΗ: Guardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος