Νέος Οικοδομικός Κανονισμός: Ποιοι μπορούν να χτίσουν και ποιοι οφείλουν να αναθεωρήσουν τις άδειες δόμησης

Την συνέχιση των εργασιών σε οικοδομές που είχαν εκκινήσει έως και την 11η Δεκεμβρίου 2024, προβλέπει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός, μετά τις ενστάσεις του ΣτΕ. Όσοι δεν ξεκίνησαν οικοδομικές εργασίες έως την συγκεκριμένη ημερομηνία, μπορούν να κτίσουν αναθεωρώντας όμως την οικοδομική άδεια, και χάνοντας κίνητρα και προσαυξήσεις.

Η τροπολογία καταργεί ως αντισυνταγματικό το οριζόντιο μπόνους επιπλέον ορόφων, όπως και τη δυνατότητα να κατασκευάζονται πισίνες και πατάρια χωρίς να συνυπολογίζονται στον συνολικό συντελεστή δόμησης.

«Εκκρεμότητες από το παρελθόν», χαρακτήρισε τις παθογένειες στον πολεοδομικό σχεδιασμό ο υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Παπασταύρου.

«Στόχος μας, να ξεκινήσει πάλι η οικοδομική δραστηριότητα χωρίς την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα που επικρατούσε το προηγούμενο διάστημα […] Καταργούνται τα κίνητρα του ΝΟΚ που κρίθηκαν από το Στε ως αντισυνταγματικά […] Με τις προτεινόμενες διατάξεις επιδιώκεται ο συγκερασμός της ασφάλειας του δικαίου της προστασίας των πολιτών», υπογράμμισε ο κ. Παπασταύρου.
 
Με την τροπολογία το ΥΠΕΝ προσδοκά να κατοχυρώσει νομικά τις οικοδομικές άδειες με κίνητρα και προσαυξήσεις του ΝΟΚ, αποτρέποντας νέους κύκλους προσφυγών μέχρι την ολοκλήρωση των 227 πολεοδομικών σχεδίων που εκπονούνται.

Με τις ρυθμίσεις της τροπολογίας προκύπτουν τρεις διακριτές κατηγορίες περιπτώσεων.

Κόκκινη γραμμή η 11η Δεκεμβρίου 2024, ημέρα κατά την οποία δημοσιεύθηκε η απόφαση του ΣτΕ. Έτσι το μπόνους δόμησης εξακολουθεί να ισχύει μόνο για τις περιπτώσεις που έχουν ξεκινήσει, αποδεδειγμένα, μέχρι αυτήν την ημερομηνία, οι οικοδομικές εργασίες.

Άδειες που είχαν εγκριθεί αλλά δεν είχαν ξεκινήσει την υλοποίηση οικοδομικής δραστηριότητας μέχρι 11 Δεκεμβρίου, επιβάλλεται να αναθεωρηθούν με αφαίρεση των επιπλέον κινήτρων και να δομήσουν με μειωμένη συντελεστή, Στην περίπτωση αυτή θα επιστραφούν φόροι και παράβολα που είχαν καταβληθεί και οι υπηρεσίες υποχρεούνται να τις εξυπηρετήσουν κατά προτεραιότητα.

Στην 3η περίπτωση εμπίπτουν οι περιπτώσεις οικοδομικών αδειών οι οποίες είτε εκκρεμοδικούν στα τακτικά δικαστήρια είτε έχουν ακυρωθεί. Αν έχουν ολοκληρώσει τον φέροντα οργανισμό και υπό την προϋπόθεση έγκρισης από ΚΕΣΥΠΟΘΑ και ΚΕΣΑ, μπορούν να προχωρήσουν υπό τον όρο να καταβάλλουν περιβαλλοντικό ισοζύγιο.
 
Προβληματική χαρακτηρίζεται η τροπολογία από το δικηγόρο της πλευράς των δήμων που προσέφυγαν στο ΣτΕ το οποίο και ακύρωσε τα κίνητρα δόμησης.
 
«Είναι καθ΄ ολοκληρίαν αντισυνταγματική και προσπαθεί να θεραπεύσει μια ήδη κριθείσα αντισυνταγματικότητα τα μπόνους δηλαδή, με μια νέα αντισυνταγματικότητα», επεσήμανε ο Νομικός Περιβάλλοντος, Βασίλης Παπαδημητρίου.
 
 «Εισάγεται το μέτρο του περιβαλλοντικού ισοδύναμου με στόχο να αποτραπεί η δημιουργία ημιτελών κτισμάτων στο αστικό με δυσμενείς επιπτώσεις και στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία και ασφάλεια», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Το περιβαλλοντικό ισοδύναμο προβλέπεται να διατεθεί για τη δημιουργία πράσινων χώρων στις περιοχές όπου έγινε χρήση του μπόνους δόμησης.

Πόσο θα επηρεάσει την αγορά ακινήτων η νέα νομοθετική ρύθμιση

Υπάρχουν περίπου 2.500 χιλιάδες ακίνητα που είχαν «παγώσει» τα πάντα. Η νέα τροπολογία έρχεται να «ξεκλειδώσει» κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις και να συνεχιστεί κανονικά η οικοδομική δραστηριότητα.

Ωστόσο, προκειμένου να αποκατασταθεί εντελώς το τοπίο θα πρέπει να ολοκληρωθούν όλες οι πολεοδομικές μελέτες που είναι τώρα σε εξέλιξη για το σύνολο της χώρας, όπου εκεί θα δείξουν πέραν πάσης αμφιβολίας, και τι μπορεί να γίνει και πού, και πόσα τετραγωνικά μπορείς να δομήσεις.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος