Zodiac Killer: Ανεξάρτητη ομάδα ισχυρίζεται ότι ταυτοποίησε τον διαβόητο κατά συρροή δολοφόνο

Μια ανεξάρτητη ομάδα ερευνητών ανεξιχνίαστων υποθέσεων στις ΗΠΑ, ισχυρίζεται ότι ταυτοποίησε τον διαβόητο κατά συρροή δολοφόνο, γνωστό ως Zodiac killer. Ωστόσο, αξιωματούχοι στην Καλιφόρνια δήλωσαν ότι ο συγκεκριμένος άνδρας, δεν είναι προς το παρόν ύποπτος για την υπόθεση.

Ο κατά συρροή δολοφόνος δολοφόνησε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους, τρομοκρατώντας την περιοχή του Σαν Φρανσίσκο στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Ωστόσο, δεν έχει ταυτοποιηθεί ποτέ. Έκτοτε, αστυνομικές αρχές και δημοσιογράφοι, λαμβάνουν εκατοντάδες τηλεφωνήματα κάθε χρόνο για πιθανούς υπόπτους.

Μισό αιώνα μετά τις δολοφονίες, μία ανεξάρτητη ομάδα ερευνητών υποστηρίζει ότι εξιχνίασε την υπόθεση, εντοπίζοντας την ταυτότητα του μυστηριώδους δολοφόνου κατά συρροή. Την Τετάρτη (06/10), οι Case Breakers -μια ομάδα ειδικών που ερευνά ανεξιχνίαστες υποθέσεις- κατονόμασαν ως δολοφόνο έναν άνδρα που πέθανε το 2018.

Η ομάδα αποτελείται από περισσότερους από 40 εθελοντές μεταξύ των οποίων, πρώην αστυνομικοί, δημοσιογράφοι, επίλεκτα στελέχη ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ αλλά και πρώην στελέχη της αντικατασκοπείας.

Η ομάδα ισχυρίζεται ότι τα νέα ιατροδικαστικά στοιχεία δείχνουν έναν άνδρα ονόματι Γκάρι Φράνσις Ποστ. Ο συγκεκριμένος άνδρας είναι ύποπτος για τον θάνατο μιας έφηβης, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, μια υπόθεση που δεν συνδέθηκε ποτέ με τον Zodiac.

Zodiac Killer: Ανεξάρτητη ομάδα ισχυρίζεται ότι ταυτοποίησε τον διαβόητο κατά συρροή δολοφόνο
(AP Photo/Eric Risberg, File)

Μεταξύ των νέων ισχυρισμών είναι οι ομοιότητες του Ποστ με ένα σκίτσο της αστυνομίας του 1969 του Zodiac, και ειδικότερα, η «αδιάψευστη» ομοιότητα των ουλών στα μέτωπά τους. Οι Case Breakers λένε επίσης ότι αποκρυπτογραφημένα γράμματα του Zodiac περιέχουν αναγραμματισμούς του ονόματος του Ποστ.

Στο δελτίο Τύπου της Τετάρτης, η ομάδα ανέφερε ότι βρήκε αυτόπτες μάρτυρες, κατέθεσε ένορκες καταθέσεις σε δικαστήρια και εξασφάλισε φωτογραφίες δεκαετιών από τον πρώην σκοτεινό θάλαμο του Ποστ, κατά τη διάρκεια μιας 10ετούς έρευνας σε ολόκληρη την πολιτεία, για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς της.

Ωστόσο, η τοπική αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο και του Ρίβερσαϊντ απέρριψε τα νέα στοιχεία της ομάδας. Η τελευταία σημαντική ανακάλυψη στην υπόθεση, ήρθε στα τέλη του περασμένου έτους, όταν το FBI επιβεβαίωσε ότι ανεξάρτητοι αποκωδικοποιητές είχαν σπάσει ένα από τα πολλά μηνύματα που είχαν σταλεί σε εφημερίδες εκείνη την εποχή.

Το αποκρυπτογραφημένο μήνυμα, που στάλθηκε στην εφημερίδα San Francisco Chronicle, δεν παρείχε νέα στοιχεία για την ταυτότητα του δολοφόνου, αλλά το εξής μήνυμα: «Ελπίζω να διασκεδάζετε πολύ προσπαθώντας να με πιάσετε».

Zodiac Killer: Ανεξάρτητη ομάδα ισχυρίζεται ότι ταυτοποίησε τον διαβόητο κατά συρροή δολοφόνο
(AP Photo/San Francisco Chronicle)

Ο Ντέιβιντ Όραντσακ, ο σχεδιαστής ιστοσελίδων από τη Βιρτζίνια που βοήθησε στην αποκρυπτογράφηση, δήλωσε στην εφημερίδα ότι είναι «απίθανο» ο δολοφόνος να συμπεριέλαβε το όνομά του αναγραμματισμένο.

Ο Zodiac Killer απέκτησε φήμη με τις επιστολές που έστελνε σε εφημερίδες και στην αστυνομία, στις οποίες ισχυριζόταν ότι είχε δολοφονήσει έως και 37 ανθρώπους. Οι ερευνητές εργάστηκαν με βάση επτά συνολικά θύματα, πέντε εκ των οποίων ήταν ανθρωποκτονίες.

Οι δολοφονίες ενέπνευσαν δύο ταινίες – την ταινία «Zodiac» του 2007, με τους Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ και Τζέικ Γκίλενχαλ, και πιο παλιά, το 1971, «Dirty Harry» με τον Κλιντ Ίστγουντ στον ρόλο ενός ντετέκτιβ του Σαν Φρανσίσκο.

ΠΗΓΗ: BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος